HABERLER>POLİTİKA
12 Aralık 2020 Cumartesi - 12:47

CHP'li Sındır'dan deprem etüt merkezi önerisi

CHP İzmir Milletvekili ve Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Kamil Okyay Sındır, büyükşehir belediyelerinde, il belediyelerinde ve nüfusu 250 binin üzerinde olan ilçe belediyelerinde deprem etüt ve yapı kontrol laboratuvarının kurulması gerektiğini söyledi.

CHP li Sındır dan deprem etüt merkezi önerisi

TBMM’de gerçekleştirilen Deprem Araştırma Komisyonu’nun 5. toplantısında Milli Savunma, Tarım ve Orman, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarına bağlı birimlerin olası afetlere karşı hazırlık çalışmaları masaya yatırıldı, komisyon üyeleri görüş ve önerilerini dile getirdi.

'DAHA ETKİN, DAHA HIZLI ÖNLEMLER ALINMALI'
Türkiye’nin deprem gerçeğine ilişkin aklım ve bilimin ışığından önlemler alması gerektiğini ifade ederek sözlerine başlayan Sındır, “ülkemizin deprem gerçeğine yönelik ivedilikle somut adımlar atmalıyız. Büyükşehir belediyelerinde, il belediyelerinde ve nüfusu 250 binin üzerinde olan ilçe belediyelerinde deprem etüt ve yapı kontrol laboratuvarı kurulmalı. Bunun acil yapılması gereken bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Yapı stokunun, envanterinin çıkartılması çok önemli. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü komisyonumuza sunum yaptı. Mekansal adres kayıt sisteminde binaların yapı kullanma belgesi veya yapı kayıt belgesi bilgilerinin de olduğu ve buna bağlı olarak bir katmanda coğrafi bilgi sistemi üzerinden kentin durumunu doğrudan görsel olarak da görebildiklerini söylediler. Ama bütün yapıların taranarak o sistem içerisinde yer alması alınacak önlemlerin de daha etkin, daha hızlı olmasına imkan verecektir. Bornova Belediye Başkanlığı yaptığım süre zarfında Bornova'mızda bahsettiğim içerikte deprem etüt merkezi ve yapı kontrol laboratuvarı kurduk. Burada karot testleri yaptık; beton, kolon ve kirişlerin içerisindeki demir ile porozitenin, boşluk oranını yani betonun ‘non destructive’ dediğimiz yöntemle içerisindeki durumu da tespit ettik” dedi.

'ÖNLEM VE EYLEM PLANINIZ VAR MI?'
Bakanlık yetkililerine depremlere ve doğal afetlere ilişkin alınan önemleri soran Sındır, “köprü, tünel, viyadüklerde herhangi bir hasar olduğunda ki bu hasar depremle de olabilir, heyelanla da olabilir, sel baskını nedeniyle de olabilir; bu yollarda, köprülerde, tünellerde, viyadüklerde bunların alternatif güzergahları konusunda bir çalışmanız var mı? Şehir içindeki yollar, caddeler büyükşehir belediyelerinin yetki ve sorumluluğunda ama otoyol ve kimi şehre giriş-çıkış güzergahları Karayolları ve ulaşım koordinasyon birimlerinin sorumluluğunda. Deprem ya da doğal afet sonucunda trafikte yaşanabilecek her hangi bir kilitlenmeye karşın bu kurumlar arasında koordinasyonu sağlayacak bir çalışma var mı? Küresel ısınma ve iklim değişikliği bütün yerkürede olduğu gibi Türkiye'de de yağış rejimlerinde, iklim özelliklerinde değişikliklere neden oluyor. Sel, heyelan ve diğer afetlerde oluşabilecek risklere karşı önlem ve eylem planınız var mı?" dedi. CHP'li Sındır, Türkiye Afet Müdahale Planı'nın sadece depreme değil, her türlü afete yönelik bir eylem, müdahale planı olduğunu hatırlattı.

Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çok sayıda kanun düzenlemesi yapıldı afetlere karşı fakat sonuç alamıyoruz. Yasama olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Merkezi yönetim birimleri ile yerel yönetim birimleri ve diğer tüm resmi olmayan kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamalıyız. Ancak o zaman sonuç alabiliriz.”

 
Konak'ta palmiye düşmanlarına karşı sıkı tedbir
 
Kuşadası açıklarında deprem!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Satış yasağı' çıkışı: İçki sosyal mesafeyi azaltıyor
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, marketlerde içki satışı yasağına ilişkin açıklama yaptı.
'HDP/PKK itlafı gereken bir siyasi haşere sürüsüdür'
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve MHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. E. Semih ...
CHP’li Sertel’den AK Parti’ye ‘Büyükşehir’ önerisi: Hamza Dağ aday olsun!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, gündeme ilişkin ...
 
2021 Yılı Bütçeleri TBMM'de kabul edildi
Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bütçeleri kabul edildi.
Bahçeli'den 'HDP kapatılsın' çıkışı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP'yi hedef aldı. Bahçeli, ''Bu terör ...
Kılıçdaroğlu, CHP'li büyükşehir ve il belediye başkanlarıyla görüştü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, "Toplantıda belediyelerimizin mevcut ...
 
CHP'li Serter’den KOBİ çağrısı:Elektrik borçlarını silin, vergileri düzenleyin!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, Küçük ve Orta ...
Trump'tan Türkiye'ye karşı CAATSA yaptırımı iddiası
ABD, Rusya'dan satın alınan S-400 füze sistemi nedeniyle Türkiye'ye yaptırım ...
'Aklıselim ülkeler oyunu boşa çıkardı'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB liderler zirvesinden Türkiye'ye yönelik bir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva