HABERLER>POLİTİKA
23 Mayıs 2019 Perşembe - 13:25

CHP’li Sındır’dan Basmane Çukuru çıkışı: TMSF'ye başka yer verilsin

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de hissesinin bulunduğu Basmane Çukuru’nun tamamen belediyeye geçmesi gerektiğini söyledi. Sındır, “Orası Kültürpark alanının bir parçasıdır. TMSF’ye başka yerler verilerek mahsuplaşılabilir. Kamusal nitelik taşıyan hizmet binası da yapılabilir” dedi.

CHP’li Sındır’dan Basmane Çukuru çıkışı: TMSF ye başka yer verilsin

EGEDESONSÖZ-  İzmir’de ‘utanç çukuru’ olarak bilinen ve 12 yıldır kazı yapılmış, etrafı çevrili halde duran Konak’taki Basmane Çukuru’yla ilgili tartışmalı süreç devam ediyor. Mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olmasına rağmen dönemin Belediye Başkanı Burhan Özfatura tarafından satışa çıkartılan ve Güçbirliği A.Ş’nin satın aldığı arazi mahkeme kararları ve itirazlar nedeniyle değerlendirilememişti. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) Güçbirliği ekonomik sorunlar yaşayınca mülkiyetindeki Basmane Çukuru’nun arazisine el koydu. Bundan üç yıl önce yapılan satış ihalesi de 80 milyon dolara Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Rıza Akça ve Tarık Kayar’dan oluşan bir konsorsiyum tarafından satın alındı. İtirazlar, davalar ve mahkeme süreçleri nedeniyle inşaat ruhsatı verilemediği için arazi, ihaleyi alan kişiler tarafından TMSF’ye sözleşmedeki maddeler gerekçe gösterilerek iade edildi.  Arazi ile ilgili son işlemleri Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak yaparken TMSF’ye ödenen 10 milyon dolar ilk taksit ve 8 milyon dolarlık teminat ise Sancak’a iade edildi.

Güçbirliği A.Ş ile Folkart A.Ş arasında karşılıklı açıklamalarla devam eden son süreçte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise süreci yakından takip ettiklerini ifade etti. AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısında arazide yüzde 30 hakkı bulunan Büyükşehir’in geri kalan yüzde 70’lik kısmı satın alarak hizmet binası yapmasını teklif etti.

Karşılıklı açıklamalar, değerlendirmeler ve hukuki sürecin devam ettiği Basmane Çukuru ile ilgili bir açıklama da CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’dan geldi. İzmir’de uzun yıllar Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyeliği yaptıktan sonra siyasete atılan bir dönem Bornova Belediye Başkanlığı da yapan Sındır, bölgenin Kültürpark ile birlikte düşünülmesini istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Kültürpark Yeraltı Otoparkı’na karşı dava açan Peyzaj Mimarları Odası’nın geçmiş dönem yaptığı açıklamalardan da sorumlu tutulan isimlerden birisi olan Sındır, Kültürpark ve çevresini iyi bildiğini dile getirdi.

Egedesonsöz’e konuşan Sındır, “Basmane Çukuru’nun bulunduğu alan imar planları da göz önüne alındığında Kültürpark’ın bir parçasıdır. Burasının kamusal niteliği bozulmamalıdır. TMMOB’a bağlı odaların da görüşünde ‘kamusal kullanım’ vurgusu yapılmaktadır. Kamusal kullanım belediye hizmet binası olabilir. Tamamen kurumsal çalışmaların yapılacağı, belediye hizmetlerinin verileceği, Kültürpark’ın da dokusunu etkilemeyecek bir proje geliştirilmelidir. İzmir’in yüksek yapılarının yapılacağı yer Bayraklı’da belirlenen gökdelenler bölgesidir. Tarih ve kültürel eserlerin yoğun olduğu kent dokusunun bulunduğu Alsancak ve Konak’ın merkezinde bu kadar yüksek bir bina olmaz. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal yapısı ve iradesi bir özel şirketin, binanın altında ezilemez. Üstünü AVM, konut, iş merkezi yapalım, altında da belediye hizmet binası olsun mantığı doğru değildir. Yapılacak binada kültür-sanat hizmetleri bulunmalı, altı da otopark yapılarak bölgenin ihtiyacı giredilmelidir” dedi.

Milletvekili Sındır, Büyükşehir Belediyesi’nin yeni süreç için TMSF ile masaya oturması gerektiğini de söylerken yüzde 30 pay dışında geriye kalan yüzde 70’lik pay karşılığında TMSF’ye Büyükşehir mülkiyetinde farklı yerlerin önerilebileceğini söyledi. Sındır, “Büyükşehir’in geriye kalan hisseyi satın alması için nakit parası olması gerekiyor. Bunu vermek yerine TMSF’nin de uygun göreceği farklı taşınmaz ve gayrimenkuller teklif edilmelidir. Buradaki yere karşılık haktan mahsuplaşılabilir. Önemli olan karşılıklı diyalog ve temaslardır. İzmir’in artık Basmane çukuru tartışmasından ve sorunundan kurtulması gerekiyor” dedi. 

 
NASA’dan İzmir’e mesaj var
 
DEÜ'de şampiyonlar vitrine çıktı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
akp liler konuşmayın 24 Mayıs 2019 Cuma 01:28

akp liler hiç konuşmayın il ozel idare malları hazıneye devredilirken hiçbiriniz konaktakı tekel deposu belediyeye verilsin demedi imam hatıp lisesi oldu şimdi il mıllı eğitim binası şimdi belediye burayı satın alsın diyosunuz

Yorumu oyla      4      5  
Trabzonlu 23 Mayıs 2019 Perşembe 20:35

İzmirlileri anlamak zor nedir bu Basmane takıntınız yıllar önce satılan bir yeri şimdi almak ne kadar akıllı olabilir bu parayla çok faydalı işler yapılabilir...

Yorumu oyla      4      5  
Gürkan 23 Mayıs 2019 Perşembe 16:18

Belediye binası olsun, kültür sanat da yapılsın. Vizyona bak! Kardeşim bir çılgınlık yapılıp dolar 6 lira olmuşken yıllar önce sattığın araziyi tekrar geri alıp belediye binası yapacaksan yapılacak iş bellidir: Konak'taki hizmet binasını yıkar modern bir tiyatro binası yapar, Basmane çukuruna da büyük bir hizmet binası yaparsın. Gerisi boş iş. Bu ekonomik krizde de bunca sorun varken böyle bir işe girişmek de ne kadar doğru tartışılır. Ayrıca buraya gökleden olmuyor da Bayraklı'ya niye oluyor? Sebep?

Yorumu oyla      6      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir’in o ilçesinde kepenk indirdi!
AK Parti Menderes İlçe Başkanı Mehmet İmre görevinden istifa etti. Yeni ...
Bakan Selçuk'tan zorunlu matematik açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Yeni Ortaöğretim Tasarımı ile matematik ...
Bakan Soylu: YSK bizim söylediğimiz gibi söylemedi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Hileleri dün YSK'nın gerekçeli kararı ortaya koymuştur" dedi.
 
CHP'li Bakan: İşsizlik fonu işçiye gitmiyor!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İşsizlik Sigortası Fonu’nun detaylarını TBMM gündemine taşıdı.
TBMM Genel Kurulu'nda 'Trabzon' tartışması
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti ve MHP ile CHP ve İYİ Parti milletvekilleri ...
YSK Başkanı Güven, verdiği ret oyunun gerekçesini açıkladı
İstanbul seçiminin yenilenmesine karşı oy veren Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan gerekçeli karar yorumu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul ...
Meclis Başkanı Şentop'tan İzmir'de mesaj seli: Dünyada yeni bir düzen kuruluyor!
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İzmir Ticaret Odasında (İZTO) düzenlenen ...
YSK'nın gerekçeli kararına CHP'den ilk tepki
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, yaptığı basın açıklamasında, "Sandık kurullarının ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva