HABERLER>POLİTİKA
6 Temmuz 2020 Pazartesi - 10:23

CHP'li Sındır: Barolar vesayet altına alınmak isteniyor

Çoklu baro teklifinin komisyon görüşmelerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, yapılan değişikliğin AK Parti’nin aleyhine döneceğini, siyasallaşma ile suçladıkları baroları gerçekte AK Parti’nin parti devletinde vesayet altına almaya ve aslında sarayın siyasallaştırmaya çalıştığı düzenlemenin Anayasa’ya açık bir şekilde aykırı olduğunu ifade etti.

CHP li Sındır: Barolar vesayet altına alınmak isteniyor

Sındır, “bölünmüş baro; bölünmüş ve parçalanmış savunma, parçalanmış barodur. Memleketin ekonomisiyle, sağlık sektörüyle, dış politikasıyla, bağımsız yargısıyla ilgili sorunlar ortadayken TBMM olarak, yasama organı olarak böylesi anlamsız bir kanun teklifiyle uğraşıyoruz” dedi.

“DÜZENLEME ANAYASA’YA AYKIRI”
Sözlerine üniter devlet vurgusuyla başlayan ve barolardan sonra kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarının da bölünmek üzere hedef alınacağını ifade eden Sındır, “Anayasa'nın 3'üncü maddesinde "Türkiye devleti ve milletiyle bölünmez bütündür" deniyor ve üniter devleti tanımlıyor. Yapılan düzenleme tek devlet ilkesine ve bu ilkenin de idari yapıda yansımaları olan Anayasa'nın 123'üncü ve özellikle 126'ncı madde hükmüne, açık bir şekilde aykırı. Çoklu baroyu olumlu bir şey gibi sunuyorsunuz. Çoklu baro bölünmüş baro, bölünmüş ve parçalanmış savunma, parçalanmış barodur. Barolarla ilgili bu düzenlemeden daha sonra Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birlikleri, meslek kuruluşları, esnaf sanatkar odaları, sanayi odaları da kamu tüzel kişilikleri, üniter devletin tanımındaki devlet unsurları ve organlarındaki teknik özellikleri yok sayılarak çoklaştırılacak” dedi.

“BAROLARI SİYASALLAŞTIRAN AKP!”
Düzenlemeyle AK Parti’nin baroları siyasallaştırdığını ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “ İzmir'de alamadığınız ilçeleri böldünüz, böldüğünüz ilçeleri kazanırız sandınız. Bornova'dan, Karşıyaka'dan Bayraklı’yı ayırdınız ‘Burası da Bayraklı, burayı alırız biz’ dediniz, ama alamadınız. Konak'tan Karabağlar'ı, böldünüz ‘burayı alırız" dediniz, yine alamadınız. Ne kadar bölmeye çalıştıysanız bunu yapamadınız. Bugün ‘barolarda siyasallaşma var, siyasallaşıyor, bundan kurtaralım’ diyorsunuz ve siyasallaşmadan kurtaralım derken aslında baroları siz siyasallaştırıyorsunuz. Yapılan bu değişiklik AKP’nin aleyhine dönecek. Milletvekili ya da belediye başkanı olmak isteyen bir hakim, savcı ya da TSK mensubu bir kamu çalışanı olarak istifa etmek, görevinden, ayrılmak zorunda. Peki, sonra aday gösterilemezse veya seçilemezse görevine geri dönebiliyor mu? Dönemiyor. Neden? Çünkü artık siyasi kimliğini ortaya koymuş. Ama siz ne yaptınız bu ülkede? AKP il başkanlığı, ilçe başkanlığı yönetimlerinde, yönetim organlarında, milletvekili adaylığı, belediye başkanlığı adaylığı da yapmış onlarca, yüzlerce avukatı getirdiniz; hakim, savcı yaptınız. Şimdi, avukatlara diyorsunuz ki ‘barolar siyasallaşamaz.’ Ama hakim ve savcıları kendi siyasal anlayışınızdan üreterek göreve aldınız. Siyasallaşmayı siz yapıyorsunuz siz” dedi.

“ANLAMSIZ BİR KANUN TEKLİFİ”
Düzenlemenin saraydan gelen talimatla Meclis gündemine getirildiğini ifade eden Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “AKP’li Bülent Turan Bey ‘ben, o ayrılan baroya girerim, katılırım’ demişti. Peki soruyorum; Sayın Bülent Turan'ın da gidip katıldığı bölünmüş bu baroda seçim olacak, üç tane aday çıkacak, adaylardan bir tanesi yüzde 34 oyla seçilecek. Demokrasi var mı, yok mu, tartışması yapacak mısınız o baroda? Hayır. Dolayısıyla, ortaya koyduğunuz gerekçe tamamen yapay, suni, saraydan gelen talimatın yerine getirilmesiyle yaratılan suni bir gerekçeden öte bir şey değil. Saray talimatıyla barolar vesayet altına alınmak isteniyor. Bir ilde bir tane vali, bir tane il belediye başkanı olur. Ama hiçbir ilçenin bir milli eğitim müdürü veya ilçe tarım müdürü veya diğer ilçe müdürlükleri bir başka ilçenin yetki ve sorumluluk alanına girmez. Sizin yaptığınız bu düzenleme devletin üniter yapısına ve teklik yapısına aykırı. Memleketin ekonomisiyle, sağlık sektörüyle, dış politikasıyla, bağımsız yargısıyla ilgili sorunlar ortadayken burada Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, yasama organı olarak böylesi anlamsız bir kanun teklifiyle uğraşıyoruz.”

 
Menderes sahilleri yeni tesislere kavuştu
 
Ahmet Çakar'dan Fatih Terim'e: Zirvede bırakmazsan ayağa düşersin
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurultayda salgın önlemi: 'Broşür ve kart' kararı!
CHP’nin 25-26 Temmuz’da gerçekleştirilecek 37. Olağan Kurultayı için Parti ...
MHP'li Mehmet Aydın'dan Bayraklı Belediye Başkanı'na tepki
MHP Bayraklı İlçe Başkanı Mehmet Aydın, Bayraklı Belediye Başkanı Serdal ...
AK Partili Sürekli açıkladı: O ilçeye TOKİ müjdesi!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin “Gönül Seferberliği” kapsamındaki ...
 
TBMM, salı günü yeni başkanını seçecek
TBMM Genel Kurulu, 7 Temmuz Salı günü, 27'nci dönem ikinci devre Meclis ...
CHP'li Bakan'dan komisyonda 'çoklu baro' tepkisi!
CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, baroların yapısını değiştiren ...
Bahçeli'den baro başkanlarına sert tepki!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, baro düzenlemesine tepki için TBMM önünde ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asker uğurlaması uyarısı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kartal Şehir Hastanesi'nin açılış töreninde konuştu. ...
'Libyalı kardeşlerimizle beraberiz, vazgeçmeyeceğiz'
Milli Savunma Bakanı Akar, Libya'da Mehmetçik'le bir araya geldi. Akar, ...
19 başkandan Kılıçdaroğlu'na destek kararı
CHP'nin ay sonunda yapılacak olan olağan kurultayı öncesi 19 il başkanı, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva