HABERLER>POLİTİKA
4 Şubat 2020 Salı - 13:09

CHP'li Serter duyurmuştu: Sağlık Müdürlüğü sorunu çözdü

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter’in dün sabah saatlerinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne ait tahlil sonuç sitesinde vatandaşların gizli kalması gereken sağlık bilgilerinin kamuya açık olarak sunulmasına tepki göstererek açıklama yapması hızlı sonuç verdi. Dün ilk önce siteye erişim engellendi,  daha sonrasında ise ikili kimlik doğrulama sistemine geçiş yapılarak T.C. No ve barkod numarası istenerek sonuçlar öğrenilmeye başlandı.

CHP li Serter duyurmuştu: Sağlık Müdürlüğü sorunu çözdü

Vatandaşların kişisel verilerin korunması kanunu kapsamına giren sağlık bilgilerinin devletin resmi sitesinde açık vaziyette durduğunu belirterek İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bir dilekçe veren Serter’in bu hamlesi üzerine İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önce siteye erişimi engelledi ardından da ikili kimlik doğrulama sistemine geçiş yaptı.

Sabah saatlerinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde dilekçesini teslim ettikten sonra bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, kişisel bilgilerin bir devlet kurumu tarafından bu şekilde aleni olarak açık tutulmasının büyük bir hata olduğunu ifade etmişti. Serter’in dilekçesi ve açıklamasına kadar faaliyette olan https://lab.ism.gov.tr/alissonuc/HastaSonuc_Lab.aspx” isimli internet sitesi üzerinden İzmir’de bulunan Aile Hekimliği Birimleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Evde Bakım Birimlerine sağlık taraması yapılabilmesi amacıyla vatandaşlara ait kan tahlil sonuçlarının uzun zamandır kamuya açık olduğunu belirten Serter, “Söz konusu uygulama vatandaşlarımız için oldukça yararlı olmakla birlikte yaptığımız incelemeler neticesinde “https://lab.ism.gov.tr/alissonuc/HastaSonuc_Lab.aspx” isimli internet sitesine erişim sağlandığında “Hasta Sonuç Raporu” ekranında yer alan alanlardan “Ad” ve “Soyad” kısımlarını doldurarak vatandaşlarımıza ait çok özel nitelikli ve gizli kalması vatandaşın temel hak ve özgürlüklerinin korunabilmesi adına çok önemli olan kişisel sağlık verilerini içeren laboratuvar sonuçlarına başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın erişilebildiği görülmüştür. Tarafımızca henüz ihlalin boyutları başka bir deyişle kaç kişinin bu ihlalden etkilendiği net bir şekilde tespit edilememesine rağmen, yüz binlerce kişiye ait sağlık verisinin İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerekli hukuki, idari ve teknik tedbirler alınmaması nedeniyle sızdırıldığı  tahmin edilmektedir. Dilekçemizi vererek bu açıklamayı yaptıktan hemen sonra önce siteye erişim kaldırıldı, sonrasında da ikili kimlik doğrulama sistemine geçilerek yanlış düzeltildi. Bunu olumlu buluyoruz” diye konuştu.

Bu durum başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında düzenlenen “Özel Hayatın Gizliliği”nin ihlali anlamına gelmekle birlikte, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili yasal diğer mevzuatlarına açıkça aykırılık teşkil ettiğine dikkat çeken Serter, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu noktada, kişisel sağlık verileri üst düzey koruma gerektiren ve bireylerin en mahrem bilgilerini içeren verilerden olmaktadır. Bunların ifşa olması veya yeterli düzeyde korunmaması halinde ferdin şahsi, ailevi, sosyal ve ekonomik hayatı yönünden telafisi imkânsız zararlar doğurabilecek olup toplum sağlığını da oldukça olumsuz etkileyecek mahiyette olduğundan söz konusu ihlale bir an önce son verilmesini olumlu bulmakla beraber, bugüne kadar bu durumdan zarar görenlerin mağduriyet yaşayanları düşünürsek, sorumlular hakkında bir soruşturma açılıp açılmadığını da kamuoyu merak etmektedir”

 
Menemenspor 4 maçta çöktü
 
Pınar Karşıyaka ve Bahçeşehir Türk derbisinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'den 'akademi' rekoru
AK Parti AR-GE Başkanlığı’nın düzenlediği ‘Siyaset Akademisi’ başvuruları ...
CHP’de ilçe başkanlarından gövde gösterisi: 30’da 30 Yücel’e destek!
İzmir’de kongre öncesinde 30 ilçe başkanı mevcut İl Başkanı Yücel’e destek ...
CHP'li Yücel'den kongre öncesi net mesaj: Beni öldürmeyen her darbe güçlendirir!
İl kongresine sayılı saatler kala SonSöz TV’nin programına katılan ve ...
 
Akşener'den hükümete 'Kızılay' tepkisi!
Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral ...
Yerli otomobil açıklaması: 3 seneye...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna'da DEİK İş Konseyi toplantısında ...
AK Parti’de Buca krizi çözüldü mü? Meclis üyeleri komisyondan istifa etti!
Geçtiğimiz Ocak ayı toplantısında grup kararına uymayarak komisyona seçilen ...
 
Akşener'den TBMM'ye acil toplantı çağrısı!
İYİ Parti lideri Akşener, İdlib'de 6 şehidin verildiği saldırıyla ilgili ...
Vekil Arslan’dan net 8 Şubat mesajı: Deniz Yücel’in arkasındayım!
CHP İzmir Milletvekili Arslan, il kongresi öncesinde önemli açıklamalara ...
Rusya'nın açıklamasına yalanlama!
AK Parti Sözcüsü Çelik, Rusya'nın "Türkiye İdlib'de operasyon yaparken ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva