HABERLER>POLİTİKA
12 Temmuz 2018 Perşembe - 14:24

CHP'li Sertel: Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Kütüphanesi artık yok

CHP'li Sertel "Türkiye kamuoyu yeni hükümet sistemini tartışırken, eskiye dair ne varsa birer birer yok ediliyor. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Devlet Tiyatroları’nın lağvedilmesinin ardından dünyada birçok ülkede prestij kaynağı olarak görülen Milli Kütüphane de hukuken yok edildi" dedi.

CHP li Sertel: Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Kütüphanesi artık yok

Konuyla ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Her zaman yerlilikten ve millilikten dem vuran Sayın Cumhurbaşkanı’nın ilk icraatlarından biri de Milli Kütüphane’yi kaldırmak oldu. Türkiye’nin en büyük ulusal arşivi olan; geçmişten gelen zengin tarihi ve kültürel değerleri arşivleyerek gelecek kuşaklara aktarmak gibi önemli bir görevi üstlenen Türkiye Cumhuriyeti Milli Kütüphanesi hukuken yok edildi, tüzel kişiliği ortadan kaldırıldı. Tek adam keyfi rejiminin ilk darbelerinden biri de kültür ve sanata yapıldı” dedi.

Bünyesinde 1.5 milyon kitabı barındıran, 25-30 milyon adet çeşitli materyale sahip olan Milli Kütüphane’nin 703 sayılı KHK ile lağvedildiğini, 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden teşkilatlandırılmayarak görevlerinin bir kısmının Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne verildiğini belirten Atila Sertel, şunları söyledi:


MİLLİ KÜTÜPHANESİ OLMAYAN TEK ÜLKE 
“Birçok ülkede en üst derece makama bağlı olarak faaliyet gösteren Milli Kütüphaneler, ülkemizde ise bir genel müdürlük emri altına sokulmaktadır. Ancak mızrağın çuvala sığmayacağı aşikardır. Milli Kütüphane, bağlı olduğu bakanlıktan da önce 1950 yılında kurulmuştur. Böylesine zengin, köklü ve önemli olan bir kurumu ortadan kaldırmaya çalışmak reva mıdır? Elbette değildir ancak son KHK ve İlk Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bırakın idari yapısının güçlendirilmesini Milli Kütüphane yok edilmiş, ülkenin hafızası olan 68 yıllık kuruma bu reva görülmüştür. Gün itibariyle dünyada Milli Kütüphanesi olmayan tek ülke konumundayız.”
Konuşmasında Cumhurbaşkanı’nın seçimden önce verdiği “Milli Kütüphane’yi güçlendireceğiz” sözünü hatırlatan CHP Milletvekili Atila Sertel, aynı vaatlerin Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçim beyannamesinde de yer aldığını söyledi. 

YIKARSA AK PARTİ YIKAR!
Verilen sözlerle yapılanların örtüşmediğini dile getiren Sertel, “Cumhurbaşkanı’nın seçim meydanlarındaki en büyük vaadi bedava çay ve kek dağıtılacak bunun yanında kitap okunacak, ders çalışılacak ‘Millet Kıraathaneleri’ idi. Kitap okumaktan bahseden, kütüphaneler açacağım diyen Sayın Cumhurbaşkanı’nın ilk icraatı Milli Kütüphane’nin kapısına kilit vurup, yüzlerce çalışanı ortada bırakmak olmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre ülkede 2014'te 1'i milli, bin 121'i halk, 559'u üniversite ve 27 bin 948'i eğitim kurumu olmak üzere toplam 29 bin 629 kütüphane vardı. 2015'te bu sayı 107, 2016'da ise 445 azalmıştır. Bilirsiniz, AKP’nin seçim sloganı vardı ‘Yaparsa AK Parti Yapar’ şeklinde. Bu sloganı ‘Yıkarsa AK Parti Yıkar, Bozarsa AK Parti Bozar’ şeklinde değiştirmek gerek” diye konuştu. 
Milli Kütüphane Başkanlığı’nın Merkez Teşkilatı Milli Kütüphane Başkanlığı’ndan daha küçük olan bir Genel Müdürlük altında sürdürülmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Sertel, ülkenin göz bebeği kurumun Halk kütüphanelerinden daha kötü konuma düşürüldüğünü dile getirdi. Sertel, Cumhurbaşkanı’na “Yerli ve Milli” olacaksanız, Milli Kütüphane’ye dokunmayın çağrısında bulundu.  

 
İzmir’in ‘Yalnız Efe’si direndi ve kazandı!
 
Baro'dan eleştiri: Soma Davası'nda verilen ceza, trafik kazası ile aynı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'de İnceciler'den yeni hamle!
CHP'nin 24 Haziran'daki cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'yi destekleyen ...
İYİ Parti İzmir'den o konferansa tepki: Atatürk'e ağız dolusu küfür eden bu kişilerin...
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Koray Ükünç, 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında ...
23 yıllık acı... CHP heyeti Srebrenitsa'da
Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde 1995 yılında katledilen 8 bin 372 ...
 
Muharrem İnce bugün sessizliğini bozacak!
CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, kurultay tartışmalarına ilişkin ...
CHP Bornova’da kriz aşıldı… Başkan Güven: Yolumuza devam ediyoruz!
İlçe Başkanı Asım Güven, yönetimin düşürülmesi için eski Başkan Kavalar ...
NATO bildirisinde çok önemli Türkiye detayı!
NATO Zirvesi sonuç bildirisi açıklandı. Bildiride, "Türkiye'ye yönelik ...
 
Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı istifa etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Ali Arif Özzeybek ...
Başkan Erdoğan'dan Srebrenitsa mesajı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabı üzerinden Srebrenitsa katliamının ...
CHP'li Bakan'dan kabine değerlendirmesi: Mücadele etmek boynumuzun borcu
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Cumhurbaşkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva