HABERLER>POLİTİKA
13 Kasım 2018 Salı - 11:09

CHP'li Sertel: İzmir sanayicisinin sesini duyun!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada İzmir sanayisinin beklentileri ve taleplerini dile getirerek “İzmir sanayisi ve sanayicisi zor durumda ve sesinin duyulmasını istiyor” dedi.

CHP li Sertel: İzmir sanayicisinin sesini duyun!

Serter, “Sayıştay Başkanlığı’nın 2017 yılı “Genel Uygunluk Bildirimi Raporu”na göre Merkezi Yönetim Bütçe gelirinin İzmir’den gelen payı yüzde 9.2 iken kente sadece yüzde 1.9’luk harcama ve yatırım yapıldığı görülüyor. Manisa’dan gelen pay yüzde 0.4 iken, Manisa’ya yapılan yatırımların oranı yüzde 0.5. Bu nokta itibariyle, İzmir’e yapılması planlanan tüm yatırımların yanı sıra İzmir’e aktarılan kısıtlı kamu kaynaklarının artmasını, İzmir’den elde edilen gelirin yine İzmir’e maddi olarak daha büyük bütçe paylarıyla geri dönmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

“SANAYİ SEKTÖRÜ CİDDİ BİR KRİZDE”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a İzmir’in sanayi sektörüne dair sorunlarını Komisyon toplantısında ileten Serter, kendisinin de uzun yıllar EBSO ve İZTO üyeliklerinde ve komisyon başkanlıklarında bulunduğunu belirterek “Sanayi sektörünün ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizi hissetmemesi mümkün değildir. Bugün sanayi sektöründe istihdam azalmış, girdi maliyetleri çok artmıştır.  Sanayi sektörünün en temel sorunlarının başında yaz aylarında etkisini gösteren kur dalgalanmaları ve sonrasında artan maliyetler ve özellikle de elektrik ve doğalgaz maliyetleri gelmektedir” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı konkordato açıklamasına da değinen Serter, “Türkiye genelinde 356 konkordato ilanının 27’sinin İzmir’den olması “dikkat çekici”, bu anlamda İzmir’in Türkiye’nin üçüncü büyük şehri ve sanayi ve tarımın eşgüdümlü olarak büyüdüğü özel bir kent olarakda teşviklerle desteklenmesi gereken bir yapısı olduğunu hatırlatarak son günlerde ziyaret ettiği Doğu şehirlerine yapılan teşviklerin de geriye doğru kontrolü noktasında eksikliklerin olduğunu, bunların sonucunda pek çok şehirde bu teşviklerin sonucunun sadece altyapısı olmayan fabrikalardan ve boş alanlardan ibaret olduğunu gözlemlediğini ve bunun için de önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.

SERTER’DEN İHRACATÇILARA DESTEK MESAJI
Serter, komisyon toplantısında  “Ocak ayından bu yana sanayide kullanılan elektriğe yüzde 69, doğalgaza yüzde 92 oranında toplamda 4 kere zam yapıldı, bu da bugün dahi sanayi sektörünü zorluyor.  Özellikle de demir-çelik, plastik gibi bazı sektörlerinde enerji maliyetleri katlanarak artmaktadır. Dolar kurunun 5.40’lara kadar gerilemesi karşısında, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarda indirime gidilmesi gerekiyor ki sanayicinin rekabet şansı artsın. Bunun yanı sıra, Ege Bölgesi Sanayi Odası verilerine göre, İzmir sanayicilerinin toplamda yaklaşık 160 milyar TL bekleyen bir KDV alacağı söz konusu. EBSO, geçen senelerde bu tutarın SGK ve vergi borçlarından mahsup edilmesini önermişti ancak içinde bulunulan şartlar itibari ile KDV alacaklarının bankalardan kullanılacak krediler için teminat olarak kabul edilmesi sadece İzmirli sanayicilerin değil tüm Türkiye’nin sanayicilerinin talebi” diye konuştu,

Ülkenin içinde bulunduğu bu süreçte, tüm Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de KOBİ’lerin bankalar tarafından desteklenmesine ihtiyacı olduğunu belirten Serter, “KOBİ’lerin kredi imkânlarından faydalandırılması yönünde yapılacak her çalışma, bankaların ilave teminat taleplerinden vazgeçmeleri, kısaltılan kredi vadelerinin uzatılması ve kredi maliyetlerinin azaltılması, aç-kapa yapılan kredilerin yeniden açılmasının sağlanması kısa vadede sektöre canlılık kazandıracak önlemler olarak durmaktadır.Ayrıca özellikle ihracatçıların özel faiz oranlarıyla desteklenmeleri, özel teşvik programlarının hayata geçirilmesi önemlidir”dedi.

SERTER’DEN BAKIRÇAY MESAJI
İzmir Milletvekili Serter, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında aldığı sözde Menemen başta olmak üzere Bakırçay bölgesinin sorunlarından söz etti. Serter “Menemen, ağır sanayinin ve turizmin geçiş noktasıdır. Son yıllarda Çanakkale Asfaltı trafik yönünden oldukça yoğunlaşmıştır. Koyundere’den başlayıp Aliağa’ya kadar olan Kuzey otoyolu bölümünün hızlandırılması bölge ekonomisi için çok önemlidir. Bu sorun İzmir’in kuzey bölgesinin ulaşım sorunun büyük ölçüde çözülmesini sağlayacaktır. Ayrıca tarımsal sit kanunundan sonra Menemen Bölgesinde sanayi alanları ve yatırımlar kısıtlanmıştır. Bölgede yeni yatırımların gerçekleştirilebilmesi için Menemen ve çevresinde tarımını da olumsuz etkilemeyecek alanlara sanayi bölgelerinin veya Organize Sanayi Bölgelerinin açılabilmesi için gerekli çalışma ve düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” diye konuştu

 
En yaygın ruh sağlığı hastalığı depresyon
 
İzmir Kuş Cenneti'nde gün batımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Üniversitesi'nin Sayıştay raporu Meclis gündeminde
Sayıştay Başkanlığı tarafından ‘Ege Üniversitesi 2017 Yılı Denetim Raporu’ ...
Akşener: Diyanet, Atatürk'e fatihayı çok gördü!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Bir yandan ezanımız üzerinden ...
AK Parti İzmir'de 'birlik' buluşması: Geçmişteki yanlışları...
İzmir’deki Alevi kurumlarının 40’a yakın temsilcisiyle kahvaltıda bir ...
 
Erdoğan kayıtları anlattı: Suudi istihbaratçı şok oldu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ...
'Trump, Halkbank için yeni talimat verecek'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Halkbank için yeni ...
Mehmet KARABEL yazdı... ‘İzmir çantada keklik’ diye mi, CHP ağırdan alıyor?
Mehmet KARABEL yazdı... ‘İzmir çantada keklik’ diye mi, CHP ağırdan alıyor?
 
Kılıçdaroğlu-Ahmet Türk görüşmesi için açıklama
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ...
AK Parti İzmir'in sembol ismi resmen 'varım' dedi!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti eski Grup Başkan Vekili Bilal ...
Erdoğan'dan hakim ve savcılara mesaj
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim herhangi bir grubun veya ekibin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva