HABERLER>POLİTİKA
4 Ekim 2018 Perşembe - 13:30

CHP’li Sertel’dan Bakanlığa: Mavişehir’de ne kadarlık kamu zararı var?

İzmir’in en değerli yerlerinden biri olan Mavişehir’de TOKİ – Emlak Konut tarafından olarak satılan arsayı Cengiz İnşaat aldı. “Rekreasyon Alanı”ndan “Ticaret Parseli”ne dönüştürülen arazi ile ilgili olarak CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel soru önergesi verdi.

CHP’li Sertel’dan Bakanlığa: Mavişehir’de ne kadarlık kamu zararı var?

TOKİ – Emlak Konut tarafından 4 milyon 500 bin TL bedelle “Rekreasyon alanı” olarak ihale edilen ve Cengiz İnşaat tarafından alınan İzmir’in en gözde yerlerinden biri olan Mavişehir’deki 23 bin 113 metrekarelik arsa, Ticaret parseline dönüştürülerek konut yapımına uygun hale getirildi.

Rekreasyon alanı olarak emsallerinden en az 10 kat daha ucuza alındığı iddia edilen arsanın üzerinde bugün 366 konut ve 33 ticari üniteden oluşan proje yükseliyor. 1+1 dairenin dahi 1 milyona yakın fiyattan satıldığı projede 366 konut ve 33 ticari üniteden elde edilecek gelir dudak uçuklatıyor.  Sadece iki dairenin satış fiyatının arsa maliyetini karşılayacağı ifade ediliyor.

Öte yandan, 25271 ada 1 parsel ile 25703 ada 1 parsel arasında kalan, iç bölgeyi denize bağlayan yol, eski planlarda kamuya terk edilmişken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 18.09.2012 tarih ve 14618 sayılı oluruyla yapılan plan değişikliği ile iki parsel birleştirildi. Bölgenin yeşil alan, park veya otopark gibi ihtiyaçları göz ardı edilerek, kıyı kullanım kuralları, kamu yararı, yargı kararları hiçe sayıldı ve ticaret alanına dönüştürüldü.  Bakanlığın bu oluruyla birlikte 25271 ada 1 parsel ile 25703 ada 1 parsel birleştirilmiş ve Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat’ın her iki parselinde sahibi olması sağlandı.

SERTEL MECLİS’E TAŞIDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Mehmet Cengiz’e yaptığı “güzelliği” Meclis’e taşıdı. Konuyla ilgili soru önergesi veren Atila Sertel, “Rekreasyon alanı olarak satışa çıkan ancak daha sonra Ticaret parseline dönüştürülen bu arsanın satışından dolayı oluşan kamu zararı ne kadardır” diye sordu. Halkın yaşadığı sağlam zeminli yerlerde kat yükselişi verilmez iken, büyük sermayenin Ankara’dan istediği kat ve imar planını geçirdiğini vurgulayan Sertel, bu haksızlığın, hukuksuzluğun giderilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Güzel İzmirimiz’i İstanbul gibi gökyüzünün görülmediği inşaat yığıntılarıyla doldurmak isteyenlere karşı durmalıyız. Kat yükselişi kıyılardan uzak sağlam zeminlerde olmalı. İmbat’ın önü kesilmemeli, poyraz özgür bırakılmalı. İzmir’de yaşamaktan mutlu olanların endişesi kentin rant yağmasına uğraması ve yığınsal binaların yapılmasıdır.”

NELER OLDU?

· Tapunun İzmir İli Karşıyaka İlçesi Şemikler Mah. 25271 ada 1 parselinde kayıtlı 23.113 m2 büyüklüğündeki Rekreasyon Alanı vasıflı taşınmaz 4 milyon 500 bin TL bedelle 01.03.2011 tarihinde açık artırma usulü ile TOKİ – Emlak Konut tarafından ihaleye çıkarılmış ve Cengiz İnşaat San. ve Tic. A.Ş.’ne satıldı.

· İzmir İli Karşıyaka İlçesi Mavişehir bölgesi İzmir Valiliğinin 25.11.2011 tarih ve 3-9563 sayılı işlemi ile “Toplu Konut Alanı” ilan edilmiştir. Bu kararla imar planı yapma yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçti.

·Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 18.09.2012 tarih ve 14618 sayılı oluruyla İzmir İli, Karşıyaka İlçesi, Mavişehir Bölgesinde 1/25000, 1/5000, 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği yapıldı.

· 2003 yılında onaylanan imar planına göre 25271 ada 1 parsel “Yeşil Alan” vasfında düzenlenmiştir. 2010 yılında ise vasfı “Rekreasyon Alanı” olarak değiştirildi. TOKİ – Emlak Konut tarafından düzenlenen ihalede rekreasyon alanı olarak Cengiz İnşaat San. ve Tic. A.Ş.’ne satılmıştır. Satış fiyatı rekreasyon alanı olarak belirlendi.

· 2010 yılı plan değişikliği yargı kararı ile iptal edilmiş ise de 25271 ada 1 parsel, bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 18.09.2012 tarih ve 14618 sayılı oluruyla yapılan plan değişiklikleriyle TİCARET PARSELİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ.

· Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 18.09.2012 tarih ve 14618 sayılı oluruyla değişen planlarda plan notları ile gizli emsaller verilmiş, emsal 0,03 den (40 kat büyütülerek) 1,2 emsale çıkarıldı.  (Aynı bölgede 12.496 m2 büyüklüğündeki ticaret parseli niteliğindeki 25473 ada 1 parsel 2010 yılında 34 milyon 500 bin TL bedelle satılmıştır.)

· 25271 ada 1 parsel ile 25703 ada 1 parsel arasında kalan, iç bölgeyi denize bağlayan yol, eski planlarda kamuya terk edilmişken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 18.09.2012 tarih ve 14618 sayılı oluruyla yapılan plan değişikliği ile iki parselin birleştirildi. Bölgenin ihtiyaçlarının yeşil alan, park veya otopark olarak ihtiyaçlarının; kıyı kullanım kurallarının, kamu yararının, yargı kararlarının aksine ticaret adasına dönüştürüldü.

· Böylelikle 25271 ada 1 parsel ile 25703 ada 1 parsel birleştirilmiş ve tek başına 20 bin 750m2 alana sahip 25703 ada 1 parselin maliki de Cengiz İnşaat San. ve Tic. A.Ş. olmuştur.

 
Başkan Selvitopu’ndan öğretmenlere moral ve motivasyon kahvaltısı
 
CHP Milletvekili Sındır: 'Aday değilim' demiyorum!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 5 Ekim 2018 Cuma 13:20

"Atı alan Üsküdar'ı geçtikten" sonra ve bilumum muhalif soru önergelerinin reddi otomatiğe bağlanmışken, sorsan ne olur , sormasan ne olur ?

Yorumu oyla      9      5  
nicolas 5 Ekim 2018 Cuma 01:32

ak belediyeciliği oven insanlar bunu dikkatlıce okuyun kskya baktıgınızda 2 gokdelen göze batıyor cengiz inşaat ve atılgan royal bakanlık peşkeş çekti belediye onaylamak zorunda kaldı bide düşünün akp izmirde kazansa neler olacak yapılmayan ve izni verılmeyen metro projeleri ve bunlar ..yazık çok yazık

Yorumu oyla      9      5  
alp kyk 4 Ekim 2018 Perşembe 22:03

özel idareden tokiye tokiden okus pokus ile mavişehir ali cengiz oyununa, bornava ise folkarta baş göz edildi. bin tirilyonum olsa dönüp bakmam. helal olsun Atilla Sertel m.v. maaşın ve titren helal olsun. az yazmadım burada şimdi meclise taşınmış izmirli ve izmirli olmak isteyen vatandaş düşünsün artık nereden ne alacağını..

Yorumu oyla      9      5  
adam 4 Ekim 2018 Perşembe 17:38

EN ÇOK CHP LİLER ALDI DAİRE VE DÜKKANLARI

Yorumu oyla      11      6  
Gürkan 4 Ekim 2018 Perşembe 16:07

Daha belediye CHP'deyken AKP bunları yapıyorsa birde belediyenin geçtiğini düşünün. Koskoca Mavişehir ranta kurban gitti. Geçmişten bir türlü ders çıkarmıyoruz.

Yorumu oyla      12      6  
Bornovalı 4 Ekim 2018 Perşembe 15:12

İzmirli olarak, param olsaydı- yerini - inşaatını vs vs beğenseydim bile bu adamdan mülk almazdım. Ancak insanımız genelde menfaatini ön planda tuttuğu için, daire vs alanlar çıkacaktır.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muharrem İnce’den Kocaoğlu açıklaması: Örnek davranış sergildi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun aday olmayacağını ...
CHP'li Bakan: Sıra İşsizlik Fonu ile banka kurtarmaya geldi!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Cumhuriyet’in tüm mirasını sattılar, ...
CHP'li Sındır o cezaları Meclis'e taşıdı!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, HGS bakiyesinde ücret olmasına ...
 
CHP İl Başkanı Yücel: Ödemiş ve Kiraz’da kazanacağız!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı yerel seçim çalışmalarında ...
Konkordatolar Meclis gündeminde: CHP'li Kılıç'tan Bakan Albayrak'a 6 kritik soru!
CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, ülkemizde ...
CHP'de 'Burhan Pazarlama' taktikleri
CHP'de yerel seçim hazırlıkları sürüyor. Milletvekillerine Abant Kampı'nda ...
 
AK Parti İzmir İl Başkanı Şengül: İzmir'de öyle bir adayla çıkacağız ki...
Başkan Şengül, 2019 yerel seçimleri için 2014’ten örnek verirken, “Binali ...
İYİ Parti İzmir’in vekil başkanından flaş açıklamalar: 4 isim masada!
Vekil İl Başkanı Tanrıverdi, genel merkez tarafından İstanbul için alınan ...
Mehmet KARABEL yazdı... Kendisine ne kadar güveniyor?
Mehmet KARABEL yazdı... Kendisine ne kadar güveniyor?
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva