HABERLER>POLİTİKA
8 Nisan 2020 Çarşamba - 11:51

CHP'li Purçu: 8 Nisan Dünya Romanlar Günü resmiyet kazanmalı

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu “8 Nisan Dünya Romanlar Günü” vesilesiyle açıklama yaptı.

CHP li Purçu: 8 Nisan Dünya Romanlar Günü resmiyet kazanmalı

CHP İzmir milletvekili Özcan Purçu, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’ne ilişkin şu bilgileri verdi:

“Nazi Almanya’sı tarafından işlenen en büyük tarihi zulüm ve insanlık suçlarından biri, Romanlara uygulanan “Porajmos” Roman dilinde “Yok etme” anlamına gelen soykırımdır. 1899 yılından başlayarak Naziler ’in iktidar olduğu 1933 yılına kadar devam eden zulüm, 1936 yılında da Romanların Almanlarla evlenme hakları, oy kullanma hakları ve vatandaşlıkları ellerinden alınarak devam etmiştir. 8 Aralık 1938'de Nazi Partisi şefi Heinrich Himmler'in çıkardığı genelge ile Romanları Avusturya'daki Daçau, Sachsenhausen, Buchenwald, Lackenburg gibi toplama kamplarında gözaltına alındı ve dünya savaşı yıllarında farklı ülkelerdeki gettolara ve gaz odalarına sürüldüler ve Porajmos başlamış oldu. Zorla toplama kamplarına gönderilen Romanlar, bir diğer soykırım kurbanı olan Yahudi halkıyla bir araya getirildiler. Naziler ve işbirlikçileri İnsan deneylerinin yapıldığı ve gaz odalarının bulunduğu ölüm kamplarında; 1944 tarihinde 2 Ağustos’un 3 Ağustos’a bağlandığı gece toplu katliam yaparak 1 Milyona yakın Roman soykırıma kurban edildi. Katliamdan kurtulanlar ise Avrupa’nın dört bir yanına dağıldı.”

1940’LARDAKİ SOYKIRIM 1982’DE KABUL EDİLDİ
Bu süreçte yüz binlerce soykırım kurbanı Romanın, Roman olmayan topluluklar ve ülkeler tarafından unutulduğunu dile getiren Purçu, “Romanların yüzde 25’i katledildi. Batı Almanya Parlamento’su ancak 1979 yılında ‘Porajmos’un ırkçılık ve etnik ayrımcılık temelli planlanmış bir katliam olduğunu kabul ederek, mağdurlara tazminat vermeyi kabul etti. Federal Alman Hükümeti 17 Mart 1982'de Roma soykırımını tanıdı” dedi. Purçu, şöyle devam etti:“1959 yılında Romanya’dan Fransa’ya göç eden bir Roman farklı gruplarla bir araya gelerek Dünya Roman Komitesini kurdu. 8 Nisan 1971'de Londra'da 9 ülke temsilcisinin katılımıyla ilk Dünya Uluslararası Roman Kongresi toplandı ve “Roman Komitesi” kuruldu. 1972 yılında 22 ülkeden 23 üye örgüt ile çeşitli devletlerdeki Roman örgütleri için bir şemsiye örgüte dönüştü. 1978 yılında “2. Dünya Roman Kongresi” 26 ülkeyi temsilen katılanlarla 60 delege ve ek gözlemciyle gerçekleştirildi. 3. ve 4. Dünya Roman Kongreleri ise 1981 ve 1990 yılında farklı ülkelerden gelen 250 - 300 delege ile yapıldı. 1990 Yılında da Polonya'nın Serock kentinde 14 ülkeden 23 temsilcinin katılımıyla gerçekleşen Dünya Romani Kongresinde 8 Nisan Dünya Romanlar Eylem Günü olarak ilan edildi. 8 Nisan tarihinin seçilmesinin sebebi ise 1971 yılında Londra'da yapılan Uluslararası Roman Kongresi'nin başladığı gün olmasıdır.

“8 NİSAN DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ” TÜRKİYE’DE DE RESMİYET KAZANMALIDIR
Avrupa Birliği’nin son 10 yılda Romanları gündeme almasıyla Romanlar için yeni bir başlangıç yapılmış oldu. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı da, Avrupa Birliği Üyesi ülkelerde gerçekleştirdiği araştırmaların sonuçlarında, Romanların; istihdam, eğitim, barınma ve sağlık alanlarındaki sosyo-ekonomik koşullarının tatmin edici düzeyde olmadığını ve Roman olmayan gruplarla karşılaştırıldığında durumlarının çok daha kötü bir düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Bu durum Romanların yaşadığı ülkelerde; Romanların refahının sadece insan hakları ve sosyal adalet temelinde değil, istihdam, eğitim, sağlık ve sosyal dışlanma konusunun da ekonomik büyüme politikalarında etkili olduğu farkındalığını sağlamıştır. AB’nin en son yayınladığı Türkiye İlerleme raporunda; ‘Türkiye Roman vatandaşların sosyo-ekonomik durumlarında ilerleme kaydedememiştir. Asıl hedeflerin ayrımcılık, insan hakları, barınma, eğitim ve sağlık sorunlarının çözüme kavuşturulmasıdır’ sözleri yer almıştır. Purçu, alınacak tedbirler ve önlemlerin yanında, 8 Nisan Avrupa’da Roman toplumunun sorunlarının tartışıldığı, kültürlerinin korunmasına yönelik görüşlerin ortaya atıldığı bir gün olarak kabul gördüğü gibi Türkiye’de de artık 8 Nisan’ın Romanların, sosyal sorunların konuşulduğu, çözüm önerilerinin geliştirildiği ve Roman kültürünün yaşatıldığı bir gün olması gerektiğini vurguladı. Purçu tüm Dünya’da kutlanan “8 Nisan Dünya Romanlar Günü” nün Türkiye’de de resmiyet kazanması ve Romanlar günü olarak kutlanması elzemdir, Romanlar senede bir gün hatırlanmayı hak ediyor olmalı” diye de sitemde bulundu.

COVİD 19 SALGINI VE ROMANLAR
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen kesimlerin başında Romanların bulunduğunu kaydeden CHP’li Purçu, “Romanların büyük çoğunluğu günlük ve güvencesiz işlerde çalışmaktadır, salgın nedeniyle alınan tedbirler sonucu hepsi işsiz kaldı. Çaresizler ve mağdur oldular. Yapılacak yardımlar ile kaç gün veya ne kadar yaşam mücadelesi verebilirler?” sorusunun ardından, yaşanan salgından edinilen tecrübe ile en yoksul grup olan Romanlara yönelik Hükümetin acil eylem planı ile kalıcı çözümler üretmesinin zorunluluk olduğunu dile getirdi. Tüm dünya toplumuna barış, kardeşlik ve birliktelik çağrısıyla “8 Nisan Dünya Romanlar Gününü” kutlayan Purçu, Bu vesileyle dünyada ki tüm Romanları selamladı.

 
Günlük araç kiralama hacmi yüzde 50'den fazla azaldı
 
Uzmanından siyah maske uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Beko'dan 'korona' raporu: İşte İzmir'deki fabrikalarda son durum
Salgın sürecinde özellikle emekçilerin yoğun olarak çalışmaya zorlandığı ...
'Virüs silahlı kuvvetlerimize sirayet etmedi'
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Koronavirüs silahlı kuvvetlerimize sirayet etmedi" dedi. 
CHP’li Polat: Gümrüklerde fiziksel temas en aza indirilmeli
CHP İzmir Milletvekili ve YDK Üyesi Mahir Polat, Ticaret Bakanlığı’nın ...
 
Bahçeli: 'Dünya asla eski dünya olmayacak!'
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye salgınla muazzam şekilde, muvaffakiyet ...
Başkan Sürekli’den Sağlık Haftası için mesaj
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Dünya Sağlık Örgütü Anayasasında ...
Koronavirüs’ü atlatan Eroğlu’ndan mesaj: Tedbir en önemli silah!
Koronavirüs tedavisi başarıyla sonuçlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
 
İzmir’de bir meydan okuma dalgası daha: Sokaktaki canlar unutulmadı!
Koronavirüs ile mücadeleden dolayı İzmirliler mecbur kalmadıkça evlerinden ...
CHP'li Polat 'kıtlık' yarısı yaptı... Bakanlığa sordu: B planı var mı?
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, tarımsal üretimin yeni ...
Erdoğan'dan Fatih Portakal hakkında suç duyurusu
Sunucu Fatih Portakal hakkında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Tekalif-i Milliye" ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva