HABERLER>POLİTİKA
15 Eylül 2018 Cumartesi - 09:19

CHP'li Polat yurt sorununu meclise taşıdı

CHP’İzmir Milletvekili Mahir Polat, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu TBMM gündemine taşıdı. Bu yıl kaç öğrencinin devlet yurtlarından yararlanmak için başvurduğunu, bunların kaçının ihtiyacının karşılandığını sordu.

CHP li Polat yurt sorununu meclise taşıdı

CHP’li Polat, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu TBMM gündemine taşıdı. Bu yıl kaç öğrencinin devlet yurtlarından yararlanmak için başvurduğunu, bunların kaçının ihtiyacının karşılandığını soran Polat, “2018 yılı itibariyle Türkiye’de toplamda yüksek öğrenim yurt ve yatak açığı sayısı kaçtır? Bahsi geçen açıkları kapatmanın maliyeti ne kadardır? Konuyla ilgili hükümetinizce hangi çalışmalar yürütülmektedir?” diye sordu.

KYK’ya başvuran, ancak yerleştirilmeyen yoksul ve dar gelirli öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü için hangi çalışmalar yapıldığının açıklanmasını isteyen Polat, “Öğrencilerin yurt ihtiyacının tamamının devlete ait yurtlardan karşılanması konusunda bir hedefiniz bulunmakta mıdır? Bu yönde bir hedefiniz varsa kaç yılda öğrencilerin bahsi geçen ihtiyacını karşılayacak kapasitede yurtlar yapılması hedeflenmektedir” sorularını yöneltti.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, üniversite öğrencilerinin uzun yıllardır çözülemeyen yurt sorunlarını TBMM gündemine getirdi. Bu yıl kaç öğrencinin devlet yurtlarından yararlanmak için başvurduğunu, bunların kaçının ihtiyacının karşılandığını soran Polat, “2018 yılı itibariyle Türkiye’de toplamda yüksek öğrenim yurt ve yatak açığı sayısı kaçtır? Bahsi geçen açıkları kapatmanın maliyeti ne kadardır? Konuyla ilgili hükümetinizce hangi çalışmalar yürütülmektedir? KYK’ya başvuran, ancak yerleştirilmeyen yoksul ve dar gelirli öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü için hangi çalışmalar yapılmaktadır?” diye sordu.

“ÖĞRENCİLER ÖZEL YURTLARA İTİLİYOR”
Polat, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türk eğitim sistemindeki sıkıntılar nedeniyle üniversiteyi kazanıp, yerleşme konusunda büyük çaba harcayan gençlerin, sonrasında da barınma konusunda büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını anımsattı. Binlerce yoksul ve dar gelirli ailenin, çocuklarını devlet ya da özel yurtlara yerleştiremediği için üniversiteye gönderemediğine dikkat çeken Polat, şöyle devam etti:

“Yükseköğretim Kurumu’nun verilerine göre; 2017-2018 öğrenim yılı içerisinde meslek yüksekokullarına kayıtlı öğrenci sayısı 2.768.757, lisans eğitimi alan kayıtlı öğrenci sayısı 4.241.841, yüksek lisansa kayıtlı öğrenci sayısı ise 454.673 kişidir. Buna karşılık Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) sağladığı barınma olanağından yararlanan öğrenci sayısı ise çok sınırlı düzeyde kalmaktadır. KYK’nın 2017 faaliyet raporuna göre, 2017 yılında 766 yurtta sadece 629.762 yüksek öğrenim öğrencisine barınma hizmeti sunulmuştur. Devletin öğrencilerin barınma ihtiyacı karşılama konusunda yetersiz kalması nedeniyle gençlerimizin büyük bölümü tarikat ve cemaatlerin kontrolünde olan özel yurtları tercih etmekte ya da bütçelerini daha da zorlayarak ev kiralamaya çalışmaktadır.”

YURT VE YATAK AÇIĞI SAYISI KAÇ?
2018-2019 eğitim-öğretim döneminde kaç üniversite öğrencisinin devlet yurtlarından yararlanmak için başvuruda bulunduğunu, bunlardan kaçının talebinin karşılandığını soran Polat, “2002 yılından önergenin yanıtladığı tarihe kadar olan dönemde Kredi Yurtlar Kurumu’na başvuran, ancak herhangi bir devlet yurduna yerleştirilmeyen öğrenci sayısı yıllar itibariyle kaçtır? 2018 yılı itibariyle Türkiye’de toplamda yüksek öğrenim yurt ve yatak açığı sayısı kaçtır? Bahsi geçen açıkları kapatmanın maliyeti ne kadardır? Konuyla ilgili hükümetinizce hangi çalışmalar yürütülmektedir?” diye sordu.

“DAR GELİRLİ ÖĞRENCİLERİN BARINMASI İÇİN NELER YAPILIYOR?”
CHP’li Polat, Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlarda ücret ve standart farkının olup olmadığının açıklanmasını isteyerek, “Varsa bunlar hangi biçimdedir? Bu uygulama yerine mevcut yurtların standartlarının yükseltilerek eşit ve makul bir ücretle hizmet vermesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? Yoksa olacak mıdır?” sorularını yöneltti. 2002 yılından önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle belediyeler aracılığı ile kaç metrekarelik arazi ya da binanın “özel yurt” yapımı gerekçesiyle hangi özel/vakfa tahsis edildiğinin açıklanmasını isteyen Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-KYK’ya başvuran, ancak yerleştirilmeyen yoksul ve dar gelirli öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü için hangi çalışmalar yapılmaktadır?

-KYK’ya başvuran, ancak yerleştirmesi yapılmadığı için üniversite eğitimini maddi zorluklar sonucunda yarıda bırakan ya da üniversite kaydını donduran öğrenci sayısına ilişkin bakanlığınızda bir veri bulunmakta mıdır?

-KYK yurtlarında öğrencilere üç öğün yemek verilmesi konusunda yürütülen bir çalışma var mıdır? Öğrenciler ilgili yurtların kaçında 24 saat sıcak su kullanabilmektedir?

-Öğrencilerin yurtlara yerleştirilmelerinde, şehit ve gazi yakınları dışında herhangi bir ayrıcalık yapılması söz konusu mudur? Başvuruların değerlendirilmesinde hangi kriterler uygulanmaktadır? Öğrencilerin maddi durumları ve üniversiteye geldikleri ilin mesafesi gibi unsurlar göz önüne alınıp, bu öğrencilere öncelik tanınması düşünülmekte midir?

-Öğrencilerin yurt ihtiyacının tamamının devlete ait yurtlardan karşılanması konusunda bir hedefiniz bulunmakta mıdır? Bu yönde bir hedefiniz varsa kaç yılda öğrencilerin bahsi geçen ihtiyacını karşılayacak kapasitede yurtlar yapılması hedeflenmektedir? Yurt ihtiyacının tamamen giderilmesi için ne kadarlık bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır?”

 
İzmir'deki iş kazasında tutuklama kararı!
 
MİT'ten Suriye'de bir operasyon daha: 9 terörist...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP PM toplandı: İzmirli o isim ön seçim dedi
CHP Parti Meclisi'nin (PM), yerel seçim stratejilerini belirlemek üzere ...
Ege örgütleri İzmir'de buluşacak!
CHP İzmir İl Örgütü, 18 Eylül Salı günü Ege Bölge Toplantılarına ev sahipliği ...
Nihal AŞKIN yazdı... “İzmir Kazansın” girişiminde ikinci adım
Nihal AŞKIN yazdı... “İzmir Kazansın” girişiminde ikinci adım
 
CHP’li Arslan’dan eğitimde KDV’nin kaldırılması için kanun teklifi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ednan Arslan, yeni eğitim ...
İYİ Parti'de atama rüzgarı: Ege'de 5 ilin başkanı belli oldu
İYİ Parti'de 54 il başkanının ataması belli oldu. Ege Bölgesi'nde Aydın, ...
Erdoğan'dan faiz yorumu: Sabır safhamdır!
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin ...
 
CHP’li Sertel’den büyükşehir aday adaylığı mesajı: Ön seçim olursa varım ama…
Vekil Sertel, büyükşehir aday adaylığı içim,“Tek başıma karar alma mekanizması ...
Çavuşoğlu: Siyasi çözüm istiyoruz, işbirliğine hazırız!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret için geldiği Pakistan’ın ...
CHP’li ilçede Başkan’dan aday adaylığı ilanı: Örgüt istedi!
Dikili İlçe Başkanı Şener, yerel seçimler için aday adaylığını açıkladı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva