HABERLER>POLİTİKA
7 Haziran 2019 Cuma - 11:02

CHP'li Polat'tan 'Öykü Arin' önergesi

CHP’li Polat, lösemi teşhisi konulan Öykü Arin ve diğer hastalar için başlatılan kampanya sonucunda verilen 150 binden fazla kan örneğinin doku eşleşmesi işlemlerini Bakan Koca’ya sordu. Son 7 ayda kaç kök hücre bağışının alındığının açıklanmasını isteyen Polat, “Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç kan örneğinin doku tiplemesi çalışması tamamlanmıştır? Geri kalan doku tiplemesi çalışmalarının ne zaman bitirilmesi öngörülmektedir?” diye sordu.

CHP li Polat tan  Öykü Arin  önergesi

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’de lösemi teşhisi konulan Öykü Arin ve diğer hastalar için başlatılan kampanya sonucunda verilen 150 binden fazla kan örneğinin doku eşleşmesi işlemlerini TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Polat, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde Kasım 2018’de Juvenil Miyelomonositik Lösemi-MML teşhisi konulan 4 yaşındaki Öykü Arin ve daha birçok çocuğun, kamuoyunda “kan kanseri” olarak da bilinen lösemi hastalığı ile mücadele ettiğini anımsattı. Lösemi hastalığının tedavisinde tıp biliminin öngördüğü başlıca yöntemin kemik iliği/kök hücre nakli olduğunu hatırlatan Polat, şöyle devam etti:

“Bu tedavi yönteminin başarısı ise çok sayıda gönüllü vericiden alınacak kan örnekleri ile oluşturulacak bir veri havuzunda uygun doku eşleşmesinin sağlanmasını zorunlu kılmaktadır.  Öykü Arin nezdinde Nisan ayı başında başlatılan toplumsal duyarlılık ve çaba sonucu, hem Öykü Arin, hem de diğer hastalarımız için umut olmak adına 150 binden fazla insanımız gönüllü olarak kan örneği vermiştir. Ancak aradan geçen sürede Sağlık Bakanlığı bünyesinde ve TÜRKKÖK sisteminde yalnızca 15-20 bin bağışçı nezdinde gerekli doku eşleşmesi işlemlerinin yapılabildiği, diğer bir ifade ile halen 130 bin civarında işlenmemiş kan örneğinin bulunduğu ifade edilmektedir. Öykü Arin’e 18 Nisan 2019’da annesi Eylem Şen YAZICI’dan % 50 uyumlu ilik nakli yapılmış, ancak bu iliğin tutmadığı açıklanmıştır. Öykü Arin için % 100 uyumlu ilik bulunmadığı takdirde babası Çağdaş YAZICI’dan % 50 uyumlu ilik nakli yapılacağı açıklanmıştır. Bu noktada, % 100 uyumlu iliğin bulunması hem Öykü Arin için hem de ilik bekleyen 4 bin çocuğumuz için önemlidir. Bu çerçevede, bağış yapılan kan örneklerinin doku tiplemesi çalışmasının hızla devam ettirilmesi ve eşleşmelerin bir an önce gerçekleştirilmesi hayati bir önem taşımaktadır.

“DOKU TİPLEMESİ NE ZAMAN BİTİRİLECEK?”
Son 7 ayda kaç kök hücre bağışının alındığının açıklanmasını isteyen Polat, “Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç kan örneğinin doku tiplemesi çalışması tamamlanmıştır? Geri kalan doku tiplemesi çalışmalarının ne zaman bitirilmesi öngörülmektedir?” diye sordu. Polat, ülkemizde doku eşleşmesi işlemlerinin yapılabildiği kaç doku tipleme laboratuvarı bulunduğunun açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Türkiye’de doku eşleşmesi işlemlerinin yapılabildiği doku tipleme laboratuvarının günlük, aylık ve yıllık işlem sayıları nelerdir? Bu sayıların kamu ve özel sektöre dağılımı nedir?

“BİRİMLER VE PERSONEL YETERLİ Mİ?”
-Bakanlığınız bu alanda mevcut olan birimlerin ve personelin yeterli olduğunu düşünmekte midir? İlgili birim ve personel sayısının artırılmasına yönelik bir hedefiniz var mıdır?

-Bir kan örneğinin doku tiplemesi çalışması için standart süre ne kadardır?

-Türkiye’de doku eşleşmesi işlemlerinin yapılabildiği doku tipleme laboratuvarının işlem sayılarının Avrupa ülkelerinde yapılan işlemlere oranı nedir?

-OECD ülkeleri içerisinde genetik ve kök hücre konusunda Türkiye hangi noktada bulunmaktadır?”

 
Diva'ya Çeşme'de doğum günü sürprizi
 
Dolarda hareketli gün... Hızla indi, hızla çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İl Başkan Sürekli yol haritasını açıkladı: Zeybekci ve 'değişim' mesajları
İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, ilk olarak 31 Mart yerel seçimlerinin analizinin ...
CHP Denizli Milletvekili Arslan hayatını kaybetti
Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Milletvekili Kazım Arslan hayatını kaybetti.
MHP İzmir'de bayramlaşma: İstanbul mesajları
MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ...
 
Bahçeli'den iki adayın TV tartışmasına destek
MHP lideri Bahçeli, 23 Haziran'da yenilenecek İstanbul seçimleriyle ilgili ...
Generallere hakarete sert tepki!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da ...
CHP’li Bakan: Asıl beka sorunu küresel iklim krizidir!
TBMM Çevre Komisyonu ve CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, 5 ...
 
AK Parti'den 'ortak canlı yayın' açıklaması
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhur İttifakı İstanbul ...
Adalet Bakanı Gül: Af değil ceza indirimi gelecek
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde Adalet Bakanı Abdülhamit ...
CHP İzmir’in ‘2 Numarası’ Taş: Türkiye’yi bir anne yönetsin!
İl Sekreteri Hacer Taş, kadının toplumsal ve siyasi hayattaki rolüne ilişkin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva