HABERLER>POLİTİKA
17 Mayıs 2019 Cuma - 09:57

CHP'li Polat Bakan Kurum'a İzmir'in hava kirliliğini sordu

CHP’li Polat, hava kirliliğini Bakan Kurum’a sordu. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hava kirliliğinin tüm dünyada her yıl 1.4 milyon kalp krizine, 2.4 milyon kalp hastalığına, 1.8 milyon solunum yolu hastalıklarına neden olduğunu belirten  Polat, Türkiye’deki 81 ilin 80’inin kirli hava soluduğunu vurguladı. İzmir’de hava kalitesini etkileyen unsurların neler olduğunu soran Polat, “İzmir’de ve ülkemiz genelinde iyi hava kalitesini sağlamak için alınan önlemler nelerdir?” diye sordu.

CHP li Polat Bakan Kurum a İzmir in hava kirliliğini sordu

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, hava kirliliğini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hava kirliliğinin dünyada her yıl 1.4 milyon kalp krizine, 2.4 milyon kalp hastalığına ve 1.8 milyon solunum yolu hastalıklarına neden olduğunu ifade eden Polat, Türkiye’deki 81 ilin 80’inin kirli hava soluduğunu vurguladı. İzmir’de hava kalitesini etkileyen unsurların neler olduğunu soran Polat, “İzmir ilinin merkezinde ve ilçelerinde 2018 yılının başından bu yana hastanelere, sağlık ocaklarına, semt polikliniklerine solunum yolları rahatsızlıkları nedeniyle başvuran vatandaş sayısı kaçtır? İzmir’de ve ülkemiz genelinde iyi hava kalitesini sağlamak için alınan önlemler nelerdir?” diye sordu.

80 İL KİRLİ HAVA SOLUYOR
Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 10 kişiden 9’unun hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Hava kirliliğinin tüm dünyada her yıl 1.4 milyon kalp krizine, 2.4 milyon kalp hastalığına, 1.8 milyon solunum yolu hastalıklarına ve akciğer kanserine neden olduğunu vurgulayan Polat, şöyle devam etti:

“Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı çalışmaya göre, 2015 yılında Türkiye’deki 81 ilin 80’i kirli hava solumaktadır. 2016 yılında yapılan başka bir çalışmaya göre ise Türkiye’de kömürlü termik santrallerin yarattığı hava kirliliği her yıl 2 bin 876 erken ölüme neden olmaktadır. Seçim bölgem İzmir’in hava kirliliği durumunu ortaya koyan raporlara göre ise şehrimizde hava kirliliği mevsimsel özellik göstermektedir. İzmir’de kış aylarında, sonbaharın geç dönemlerinde ve ilkbaharın erken dönemlerinde yüksek kirlilik tespit edilmiştir. 
İzmir’de sanayi, taşocakları ve araba sayısındaki artışa paralel olarak hava kirliliğinin de yoğunlaştığına dair şüphe bulunmamaktadır.”

“İZMİR’DE HAVA KALİTESİNİ NELER ETKİLİYOR?”
İzmir’de hava kirliliğine ilişkin yapılan ölçüm sonuçlarının neler olduğunun açıklanmasını isteyen Polat, “İzmir’de hava kirliliği oranlarına göre merkez ve ilçeler nasıl sıralanmaktadır? İzmir’in hava kalitesini etkileyen unsurlar nelerdir? Özellikle talep edilmesine rağmen İzmir’in Menemen ilçesinde hava kalitesi ölçümü neden yapılmamaktadır?” sorularını yöneltti.

“HAVA KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINIYOR?”
Polat, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) üzerinden İzmir’deki yoksul vatandaşlara dağıtılan kömürlerin kalitesinin ne olduğunun açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) üzerinden İzmir’deki yoksul vatandaşlara dağıtılan kömürlerin hava kirliliği üzerinde etkisi var mıdır? Bu konuda yapılan çalışmalar var mıdır, var ise sonuçları nelerdir?
-Düşük kalorili ve yüksek kükürtdioksit içeren kömürlerin dağıtımının yasaklanması ve kullanımının engellenmesi konusunda hangi tedbirler alınmıştır? Bu tedbirlerin yeterli olduğu düşünülmekte midir?
-İzmir ilinin merkezinde ve ilçelerinde 2018 yılının başından bu yana hastanelere, sağlık ocaklarına, semt polikliniklerine solunum yolları rahatsızlıkları nedeniyle başvuran vatandaş sayısı kaçtır? Bu yurttaşların yaş grupları nedir? Solunum rahatsızlıklarında hava kirliliğinin etkili olduğu düşünülmekte midir?
-İzmir’de ve ülkemiz genelinde iyi hava kalitesini sağlamak için alınan önlemler nelerdir?
-İzmir ve çevre illerdeki hava kirliliğinin tarımsal üretime etkisi nelerdir? Bu konuda yapılan çalışma var mıdır?”
 

 
Rizespor'un 'maç tekrarı' başvurusunda karar verildi
 
İzmir'de yer altı canavarı devrede! Tek rakibi Airbus
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Soylu: Ciddi bir tehditle uğraşıyoruz
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu canlı yayında soruları yanıtladı. Gündeme ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan TÜSİAD'a tepki
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da iç güvenlik güçleriyle ...
Demokrat Parti 23 Haziran için kararını verdi
Demokrat Parti'de bir süredir istişare edilen 23 Haziran seçimlerine katılıp ...
 
Cumhurbaşkanı'ndan Millet İttifakı liderlerine davet
Cumhurbaşkanlığınca, 19 Mayıs 2019'da Samsun'da yapılacak 100. yıl kutlama ...
Başkan Soyer'den İstanbul yorumu: Ekrem Bey ile görüştüm...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, İstanbul’da 23 Haziran’da gerçekleşecek ...
Özkanlar’da çözüme doğru: AK Partili Dağ’dan ‘protokol’ hamlesi
Geçtiğimiz yıl Danıştay kararıyla kapatılan ve yer sorunu nedeniyle esnafın ...
 
Adalet Bakanı Gül'den 'Öcalan' açıklaması
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın ...
CHP İzmir'de o ilçede ön seçim kararı!
İlçe Başkanı Cemalettin Alper mahalle temsilcilerini üye bazlı gerçekleşecek ...
'A Takımı' için 'Sürekli' mesai: Listeyi İstanbul'da onaylatacak
AK Parti İzmir İl Başkanlığı’na atanan Kerem Ali Sürekli seçimler için ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva