HABERLER>POLİTİKA
25 Kasım 2020 Çarşamba - 11:47

CHP'li Kılıç:Türkiye’de kadın olmak hiçbir dönemde bu kadar zor olmadı

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete KarşıUluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

CHP li Kılıç:Türkiye’de kadın olmak hiçbir dönemde bu kadar zor olmadı

Av. Sevda Erdan Kılıç, 25 Kasım tarihinin; Dominik Cumhuriyeti’nde, Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Hareketi’nin öncülerinden olan Patria, Minerva ve Maria Mirabel kardeşlerin, askerler tarafındanvahşi bir şekilde katledildikleri utanç gününün ve insanlık ayıbının yıl dönümü olduğunu kaydetti.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu cinayetler,25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne vesile olan bir cinayetidi ama günümüze kadar son cinayet olmadı, bu cinayetler hep devam etti. Ama 25 Kasım 2020 tarihi; eşi, erkek arkadaşı, ağabeyi, kardeşi, babası, akrabası… Yani bir erkek tarafından her ne sebeple olursa olsun işlenen kadın cinayetlerinin son bulacağı tarih olsun, bunun için başlangıç olsun. Bunu iktidarı ve muhalefetiyle hep birlikte başarabiliriz, bunun için gerekli olan yasal düzenlemeleri hep birlikte yapabiliriz. Bunu yapacak azim, kararlılık ve mücadele Cumhuriyet Halk Partisi’nde bulunmaktadır.

“BİZ KADINLAR ÖLDÜREN SEVGİ İSTEMİYORUZ”
Yaşadığımız her anda; evde, sokakta, her yerde şiddet gören, tecavüze uğrayan, taciz edilen sayısız kadın var.   Kadınlar, her kadın cinayetinden sonra eylem yaptıklarında iktidar tarafından engelleniyor. Ama iktidarın kadınları değil, katilleri durdurması gerekiyor, kadınları değil, katilleri yakalaması gerekiyor. Eşit ve özgür bir yaşam kurana dek biz kadınlar olarak durmayacağız. Biz kadınlar öldüren sevgi istemiyoruz, biz kadınlar öldüren gelenek istemiyoruz. Kadınların yaşamları, bedenleri, canları üstünde hak iddia eden her türlü anlayışa hayır diyoruz. Biz kadınlar kararlıyız, cinayetleri de durduracağız, eşit ve özgür yarınları da dayanışmayla, mücadeleyle kuracağız.”

“ŞİDDETE KARŞI YÜRÜYEN KADINLARA DA ŞİDDET UYGULANDI”
Şiddete karşı yürüyen kadınlara da şiddet uygulandığını belirten Av. Sevda Erdan Kılıç, “(Kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem, tehdit, zorlama, keyfi olarak özgürlükten, ekonomik gereksinimlerden yoksun bırakma) olarak tanımlanan kadına yönelik şiddet, yaygın ve sistemli şekilde bütün dünyada ve ülkemizde devam ediyor. Buna küçük yaşta evlenmeyi, çocuk doğurmaya zorlanmayı, erkeğe bağımlı hale getirmeyi, töre cinayetlerini, evde ve işyerinde emek sömürüsünü de eklemek gerekiyor. Ülkemizde ise kadına yönelik şiddette gelinen nokta belli. Gün geçmiyor ki basında eşi, erkek arkadaşı, babası ya da bir akrabası tarafından öldürülen veya şiddete uğrayan bir kadın haberi yer almasın.” ifadesini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, kadınların şiddete karşı mücadelesinin aslında sadece 25 Kasımlarda değil her gün sürdüğünü belirterek, “Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, öncelikle devletin ve iktidarların sorumluluk üstlenmesi, ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak, yaşamsal öneme sahip bu sorunun ortadan kaldırılması için gerekli sosyal politikaların yaşama geçirilmesi ile mümkün olacaktır.” dedi.

İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, kadına yönelik şiddetinaynı zamanda insanlık suçu da olduğunu vurgulayarak, “Kadına şiddet kadınların kaderi olmamalıdır. Kadına yönelik şiddetin bahanesi olmaz. Kadına şiddet suçtur ve asla da cezasız kalmamalıdır. Kadınlarımız, bugün ve her gün daha güvenli bir dünyada insan onuruna yakışır, şiddetten uzak ve eşit bir hayat hak ediyor. Unutmayalım ki kadına yönelik şiddet aynı zamanda insanlığa ihanettir. Kadınlarımızın yani geleceği şekillendiren insanların daha adil, huzurlu, güvenli ve barışçıl bir dünyada yaşayabilmesi temel amacımız olmalıdır.” dedi.

CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, kadına karşı şiddetin önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için; “ayrımcılık ve şiddetin kınanması ve suç olduğunun açıklanması, şiddeti önlemek için tedbir alınması, şiddete karşı destek mekanizmaları oluşturulması, risk altındakilerin korunması, yasaların uygulanması, polis ve savcılık hizmetleri ile yargının etkinliğinin arttırılması, adli işlemlerde mağdurların desteklenmesi ve korunması, kapsamlı ve eşgüdümlü politikalar tasarlanması, sığınmacılar konusunda özenli davranılması, çocukların özel ihtiyaçlarının karşılanması, STK’ların desteklenmesi, şiddet verilerinin toplanması ve araştırmaların desteklenmesi gerektiğini” vurguladı.

KADINLAR PANDEMİDE DAHA FAZLA ŞİDDETLE KARŞILAŞTI”
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Pandemi döneminde tüm insanlığın yeni bir mücadele dönemine girdiğini belirterek, “Sağlığı kaybetme korkusu, belirsizlik, ekonomik kayıplar, stres ve tükenmişlik duyguları herkesin ortak sorunları oldu. Ancak yapılan araştırmalar, kadınların bu süreçte daha fazla şiddete uğradığını, işini kaybetme riski ile daha çok karşı karşıya kaldıklarını ve ev içinde artan iş yükü dolayısıyla en kırılgan grupların başında geldiklerini göstermektedir. Özellikle karantina döneminde şiddet vakalarının ve buna bağlı olarak acil yardım hatlarına yapılan başvuru sayılarının arttığını görmekteyiz.” dedi.

Evlerin genelde en özel ve mahrem alan olarak, aile içi şiddetinen fazla görüldüğü mekanlar olduğuna işaret eden Av. Sevda Erdan Kılıç, “(Evde kal) diyoruz ama o evlerde neler yaşandığını bilmiyoruz. Bu sebeple kadınların pek çok farklı açıdan pandemi sürecini kolay geçirmediğinin farkında olmak büyük bir önem taşıyor. Kadınlar bu süreçte fiziksel, psikolojik, dijital, ekonomik ya da sözlü olarak çok çeşitli şiddete uğramaktadır.” ifadesini kullandı.

 
Sığacık’ta tsunaminin yaraları sarılıyor
 
CHP'li Beko, meclise taşıdı: Covid-19 testi ücretsiz olsun
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li vekilden korona raporu: İzmir'de ölü sayısı 2 bini aştı!
Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, İzmir'de 24 ...
CHP’li Polat: Gümrük müşavirlerinin oda olmasına engel Hisarcıklıoğlu’dur
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ...
CHP’den AK Parti’nin ‘Menemen’ eleştirilerine yanıt!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP’nin kesin ihraç ...
 
CHP İzmir'den 25 Kasım çağrısı: Kadınlara yaşama hakkını geri verin!
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde, Cumhuriyet Halk Partisi ...
Koronavirüse yakalan AK Partili Bekle'den iyi haber
Koronavirüs tedavisi gören AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, kendisinin ...
AK Partili eski vekil disipline sevk edildi
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu, 22. ve 23. dönem Diyarbakır Milletvekili ...
 
MHP'li Osmanağaoğlu'ndan Arınç'a tepki!
TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, ...
AK Parti İzmir İl Başkanı Sürekli: Yaptıkları hatadan dönemezler
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Menemen Belediye Başkanı ...
CHP'li vekil Sındır: Esnaf tükendi, destek bekliyor
Ticaret Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva