HABERLER>POLİTİKA
30 Kasım 2020 Pazartesi - 16:06

CHP’li Kılıç’tan Konak Meydanı önerisi: Diğer binalar da yıkılmalı!

İzmir Büyükşehir Belediye binası hakkında alınan yıkım kararı üzerinden önerilerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, "Gerekirse Büyükşehir gibi Sosyal Güvenlik Kurumunun olduğu bina, Vergi Dairesi ve Merkez Bankası binasında olan İletişim Başkanlığı yıkılıp, kent meydanında yeniden düzenlemesi söz konusu olur. Meydan düzenlemesi güzel olur diye düşünüyorum. Yeni bir meydan kazandırılmış olur, Konak çok büyük bir simge, Kemeraltı’na hem güzel hem güvenli bir giriş olması da güzel olur diye düşünüyorum” dedi.

CHP’li Kılıç’tan Konak Meydanı önerisi: Diğer binalar da yıkılmalı!

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, SonSöz TV’ de gazeteci Fatih Yapar’ın konuğu oldu. Ekonomi, siyaset, deprem ve pandemi süreci üzerinden ülke gündemini yorumlayan Kılıç, İzmir için önemli tavsiyelerde bulunarak süreci değerlendirdi.

“İZMİR’DE TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR DAYANIŞMA YAŞANDI”
30 Ekim’de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremle değerlendirmelerde bulunan Kılıç, “Kriz anına ilişkin bir çalışma mutlaka olmalı. Cumhuriyet Halk Partisi olarak depremden sonra hemen kriz masası oluşturduk; milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve il yöneticilerimizle birlikte enkaz alanına gittik. Çok acı şeyler yaşandı; yaralılar çıktı sevindik, vefat haberleri aldık sarıldık ağladık. İzmirlinin acısına ortak olmaya çalıştık o süreçte. Depremin ardından hasar tespiti çalışmaları başladı, can kaybı artık bir kenara kondu ve vatandaşlara 10 dakika, 1 saat gibi süreler verildi. En azından ziynet eşyaları, ilaçlarına ulaşmaları konusunda yardımcı olduk. Barınma sorunlarıyla ilgili çalışma yaptık. Büyükşehir bir kira bir yuva adında bir dayanışma başlattı, çadırlar kuruldu. Halkın bakkalında kampanya yapıldı. İzmir gerçekten bir dayanışma örneği gösterdi, siyaset dışında. Türkiye’ye örnek bir dayanışma yaşandı. Çevre ve Şehirciliğin toplantısına katıldık. İlk andan itibaren, büyükşehir belediyesinin itfaiye ekipleri alana geldi, akut geldi. Herkese çok teşekkür etmek gerekiyor. Saatler sonra küçük küçük bebeklerimiz çıktı umut oldu. Siyasetsiz İzmir dayanışmasının gösterildiğini düşünüyorum bu depremde” dedi.

İZMİR’DE REZERV ALAN İHTİYACI VAR!
Depremin ardından birçok ilçede ağır hasarlı bina tespiti yapıldığına değinen Kılıç,“Karşıyaka, Karaburun, Özdere gibi birçok yerde ağır hasarlı binalarımız söz konusu. Depremle birlikte şöyle bir gerçeklik ortaya çıktı; İzmir’in tüm ilçelerinin rezerv konut alanına ihtiyacı var. Depremzedeler Uzundere’ye çok gitmek istemediler, böyle bir ilçe milliyetçiliği var. İzmir’in rezerv konut alana ihtiyacı ortaya çıkmış oldu böylelikle. Karşıyaka’da yaşayan hayatını orada devam ettirmek istiyor. Bunun çalışması önceden yapılmalı, ivedilikle alanlar tespit edilmeli. Olay yaşanmadan önlemler alınmalı. İzmir’in birçok bölgesinden fay hattı geçiyor. Bu hareketlilik gösteren fay İzmir’de beklenenlerden bile değilmiş” diye konuştu.

“BİZ O VATANDAŞLARDAN BİRİYİZ, ONLARI TEMSİL EDİYORUZ”
Deprem süreci üzerinden Cumhuriyet Halk Partisi’nin siyaset anlayışla iktidar partisinin siyaset anlayışının bir olmadığının ayyuka çıktığını söyleyen Kılıç, “İlk birkaç gün için kurumlar arası iletişim eksikliği söz konusu olabilir ama ondan sonra anlaşma sağlandı. İlk anda koordinasyon eksikliği oldu. O anda belki de bakış açınızdan kaynaklanıyor, o can pazarında kimin nasıl geldiğini açıkçası benim çok gözlemleme şansım olmadı. Arkadaşlarımızın gözlemleri olmuş. Zaman zaman bir danışmanımız olur bizim, güç gösterisinde bulunmaz Cumhuriyet Halk Partisi. Biz birebir temas edip sohbet etmek isteriz vatandaşımızla. Bir korkumuz da yok. Biz o vatandaşlardan biriyiz, onları temsil ediyoruz. İktidar partisinde böyle bir anlayış var, bu siyaset anlayışından kaynaklanıyor. Biz ilk günler enkaz alanındaydık nasıl faydamız dokunur diye. AFAD toplantılarından haberimiz olmadı, davet edilmedik. Bir toplantıya çağırıldık sadece. Diğer toplantılara katılan iktidar partisi milletvekillerinin de çağırılmadığını, gitmek isteyenlerin rahatlıkla gidebileceği söylendi sonradan. Bize de özel bir davet olmamıştı.”

GEREKİRSE MEYDANDAKİ DİĞER KAMU BİNALARI DA YIKILMALI
İzmir Büyükşehir Belediyesi için alınan yıkım kararına ilişkin olarak değerlendirme yapan Kılıç, “İzmir depremi bize bir daha gösterdi ki deprem çok önemli bir konu. Bu ülkenin bir gerçeği… Hasarlı hastaneler ve okullar var. Bunlarla ilgili hızla çalışmalar yapılması gerekiyor. Geçmiş yıllarda da Büyükşehir Belediye binası için böyle bir çalışma yapılmıştı, yıkılması gerektiğine ilişkin görüş bildirilmişti. Orası İzmir için bir simge, o alanda bulunan diğer kamu binalarında da önce hasar tespit yapılması gerekiyor. Gerekirse Büyükşehir gibi Sosyal Güvenlik Kurumunun olduğu bina, Vergi Dairesi ve Merkez Bankası binasında olan İletişim Başkanlığı yıkılıp, kent meydanında yeniden düzenlemesi söz konusu olur. Meydan düzenlemesi güzel olur diye düşünüyorum. Yeni bir meydan kazandırılmış olur, Konak çok büyük bir simge, Kemeraltı’na hem güzel hem güvenli bir giriş olması da güzel olur diye düşünüyorum” dedi.

MECLİSE RAPOR SUNACAĞIZ
Meclisteki araştırma komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Vekil Kılıç, “Deprem komisyonu sadece İzmir’e ilişkin değil tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde çalışmalarını yürütüyor. Daha önce çok kez böyle bir komisyonun kurulması gerektiğini söylemiştik. Depremi nasıl önleyebiliriz, acil ihtiyaçlar nasıl karşılanır, sonraki süreç nasıl yürütülür gibi konular görüşülüyor. Başkanlık divanı dinlendi, şimdi yetkili kişileri dinliyoruz. AFAD, TUBİTAK, DASK, Kandilli katıldı; bize önerilerini anlatıyorlar. Bu deprem işi çalışmalarının uygulanabilir olması gerekiyor. Birçok kanun ve yönetmelik var ama uygulanabilir olması gerekiyor. Çatı bir kanun yapılması gerektiği konuşuluyor. Çatı kanun olmalı ve tüm Türkiye’de uygulanabilir olmalı. Farklı farklı, yoruma açık kanunların olması sıkıntı çıkardı İzmir depreminde. Tespitlerimiz bu alanda devam edecek. Deprem işi zemin etüdüyle başlıyor, binanın yapım süreciyle deprem anında yapılacak olan müdahalelerle devam ediyor, çok kapsamlı bir durum. Meslek odalarının dinlenmesini talep ettik, önümüzdeki günlerde meslek odalarını dinleyeceğiz. Uzmanları dinleyip Türkiye Büyük Millet Meclisine rapor sunacağız. Bizim dileğimiz, çatı kanunun çıkması. Çok verimli uzun toplantılar oluyor. Sunumlardan sonra soru cevap yapıyoruz. AFAD başkanına da sorularımızı yönelttik hepsini cevapladılar” dedi.

DEPREM ARAŞTIRMA KOMİSYONU TEKNİK DEĞİL VİCDANİ BİR KOMİSYONDUR
Deprem Araştırma Komisyonu’nun teknikten öteye vicdani bir komisyon olduğunu vurgulayan Kılıç, “İlk andan itibaren acının siyaset üstü olduğunu vurguladık. Deprem insani bir şey… Ben birçok cenazeye katıldım, daha sonra başka parti üyesi olduğunu öğrendim ve bu benim için hiç önemli değildi. Bundan sonra deprem olursa hangi önlemler alınabilir, tüm arkadaşlarımızla çalışmalar yaptık. Deprem komisyonunda olmayan arkadaşlarımızda dahil tüm arkadaşlarımız ayrı ayrı önergeler verdiler. Biz bunları parti adına hiç düşünmedik, İzmir için yaptık. Ucube bir başkanlık sistemiyle yönetiliyor ülke, her tür tepkiyi bekliyoruz onlardan, açıklamalarına şaşırmıyoruz iktidar partili arkadaşların. Bu komisyon teknikten öte vicdani bir komisyon olmalı. Türkiye’de Türkiye dayanışmasına ihtiyaç var. İktidarın büyük sorunu var, doğası gereği sorunlara çözüm bulacak olan iktidar. İzmir’in, İzmir’deki Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin başarılı bir sınav geçirdiğini düşünüyorum. Uzun süre o çadırları gezdim, özellikle insanların işlerinden çadırlarına döndüğü vakitleri tercih ettim. Oradaki vatandaşlar hep memnuniyetlerini ve teşekkürlerini ilettiler. Ne talep edilse yarım saat içinde Büyükşehir tarafından kendilerine ulaştığını söylediler. Cumhuriyet Halk Partili belediyelerden memnun olduklarını söylediler. İktidarın değil, bizim için bu süreçte vatandaşın ne dediğiydi önemli olan. Vatandaşlarda bizi takdir ettiler” dedi.

Kendisinin avukat olması sebebiyle Bayraklı’da yaşanan depremde binaları hasar alan meslektaşları için girişimlerinin sürdüğünü söyleyen Kılıç,  “AFAD’ın çağrıldığımız toplantısında birçok meslektaşımızın bürosunu kaybettiğini bakanımıza ilettim. Kendisi bize sadece konut yapabileceklerini, iş hanı yapamayacaklarını belirttiler. Biz daha sonra bir raporla tekrar sunduk, bununla ilgili özel bir çalışma istedik. Hem baro hem barolar birliği hem de büyükşehirle birlikte geçici bir alan hazırlandı, acil bir çözüm yapılabildi. Bakanlıktan cevap bekliyoruz. Meslektaşlarımız için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi.

HÜKÜMETE PANDEMİ ELEŞTİRİSİ
Pandemi sürecinde hükümetin sınıfta kaldığını söyleyen vekil Kılıç, “ Pandeminin ilk dönemlerinde de belirtmiştim, salgınla mücadelede en önemli olan şeyin şeffaflık olduğunu söylemiştim. Geldiğimiz noktada yerel yönetimler, tabip odası açıklamalar yaptı. Israrla hükümete verdikleri rakamların doğru olduğunu söylediler. O rakamları doğrulamayanlara tukaka diyerek terörist damgası vurdular. Bir itiraf yaptılar sonrasında. 6 binlerde olan rakam sayısı 28 binlere çıktı şu anda. Kim vaka, kim hasta karıştı, çok kötü yönetildi bu süreç, tedbirler anlamsız alındı. Destekler esnafa, kobiye gitmedi. 81 ilde esnafları dolaştık Cumhuriyet Halk Partili milletvekilleri olarak; esnaflarımız ne istiyor diye rapor açıkladık, kobiler de aynı şekilde. Esnaf 3 ay kapalı kaldı, kepengi açar açmaz yetkililer elektriği kesmeye geldi. Çalışanlarına, evlerine, işyerlerine bakmak zorunda kaldı esnaf arkadaşlarımız. Biz ısrarla dedik ki diğer ülkelerdeki gibi; ‘parasal sorumluluklarınız bize ait’ desin devlet. Maalesef Türkiye’de devlet;‘siz evde kalın, İBAN yolluyoruz para yollayın’ dedi. Paketler açıklandı ama esnafa değil yandaşa yaradı. Kredilerle ilgili önerilerimiz dikkate alınmadı. Şu bilim kurulu bir sözcü seçsin, durum bu desin, bunu öneriyoruz desin. Arkada bir bilim kurulu, bakan var ama son sözü tek adam açıklıyor. Okullarla ilgili bir karmaşa var. Geçen hafta ana okullları açıldı, dün akşam birçok ilde yine kapatıldı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin de Kovid-19 danışma kurulu var, açıklamaları var. İvedilikle karantina mutlaka alınmalı. Karantina uygulanırken de esnafa, kobiye ilişkin tedbirler almak gerekiyor. Hiçbir şey yapmadan 14 gün kapanın demek, taş yiyin demek oluyor. En büyük sıkıntıyı da sağlıkçılar çekti bu dönemde. Emekleri için çok teşekkür ediyoruz, sağlıkla ilgili bir an önce atamalar olmalı, bu süreçte yorulan sağlıkçılarımız dinlenme fırsatı bulmalı” dedi.

ÇANDARLI LİMANI’NDA 680 MİLYON TL ÇÖPE GİTMİŞ
Çandarlı Limanı’ndaki inşaat çalışmalarını eleştiren CHP’li Kılıç, “680 milyon harcandı Çandarlı limanı için… Bu proje Binali Bey’in 35 projesinden biriydi. Dünyanın en büyük 10 limanı arasında olacak diye reklamını yapmışlardı. Takip ediliyordu bu süreç, depremden önce çekilen fotoğrafları ben bakana gösterdim; çökmeler olmuş. Amatör bir balıkçı limanı bile Çandarlı limanından daha iyi durumda şu an. 680 milyon TL çöpe gitmiş, sadece bir dalga kıran var. KOLİN ve LİMAK şirketleri çıktı karşımıza, 5’li çete var yine burada. Bu İzmirlileri kandırmaktan öteye geçen bir şey değil. İzmirlilerin kandırarak 5’li çeteyle iş yürütüyorsunuz. 680 milyon TL ile ilgili açıklama yapılmış daha önce, nerelere harcandığını söylemiş. Uygunluğu veren bürokratın nerede olduğunu sorduk, büyük bir ihtimalle yazılı cevap verecek. Biz terfi aldığını duyduk. İzmir limanını da rahatlatacak demişlerdi Çandarlı için. Biz İzmir’de yapılacak her türlü projeye açığız, yeterki yaparken halkından cebinden alıp o adamlara vermeyin. Biz yapılanlara karşı değiliz, İzmir’e yapılanlar için teşekkür ediyoruz ama önemli olan İzmirlinin kazanması. İzmirli kazansın diyerek şirketlere kazandırmayın” dedi.

ERKEN SEÇİME HAZIRIZ
Erken seçim tartışmalarına değinen vekil Kılıç, “Erken seçim olursa tabi ki hayır demeyeceğiz, erken seçime de hazırız, kadrolarımızla projelerimizle. Ülkenin sorunlarına vakıfız. Bu çerçevede böyle bir karar alınır mı bilemiyoruz. Kovid-19 var, ekonomik sıkıntılar var. Alınırsa biz Cumhuriyet Halk Partisi açısından hazırız. 100 yıldır nasıl hazırsak o şekilde hazırız” dedi.

YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Menemen Belediye Başkanı iken tutuklanarak cezaevine gönderilen Serdar Aksoy’un durumu hakkında konuşan Kılıç, “Yargı sürecine taşınmış konularla ilgili konuşmak çok doğru değil. Gerçekten hak ettiği gibi belediye başkanı yargılanacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak omuz omuza, tek parça olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Nahoş bir kişi bile partimiz içinde barınamaz. Yargılama aşamasını hep birlikte takip edeceğiz. Tam bir ihraç olmadan henüz kendisi istifa etti. Genel başkanımızın da söylediği gibi partimizde hırsızlık yolsuzluk yapan kimse barınamaz” dedi.

 
İzmir depreminden bugüne 4 bin 175 artçı kaydedildi!
 
Aç kalan yaban domuzu süpermarkete daldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Sertel gündeme getirdi... Kızılay İzmir Şubesi’ne müfettiş gönderildi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in bir süre ...
TBMM’ye yıl sonuna kadar ziyaretçi yasağı
Türkiye Büyük Millet Meclisi yerleşkesi ve eklentilerine Genel Kurul çalışmalarının ...
12 milyon emekliyi ilgilendiren gelişme: İntibak Yasası, Meclis’e geliyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in emekli ...
 
Menemen, belediye başkanını seçiyor... CHP'deki kritik toplantıda neler konuşuldu?
Menemen Belediye Başkanı iken tutuklanarak cezaevine gönderilen Serdar ...
CHP’li ilçe başkanı koronavirüse yakalandı
Cumhuriyet Halk Partisi Çiğli ilçe başkanı Hasan Mert Özcan koronavirüse yakalandı.
AK Partili Nasır: Deprem terör kadar önemli bir sorundur
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır depremin ardından kentlerin planlama ...
 
CHP'li Bakan'dan '2B arazi rayiç bedelleri' için iktidara çağrı
Çevre Komisyonu CHP Sözcüsüİzmir Milletvekili Murat Bakan, 2/B arazileri ...
1,5 yaşındaki bebeğin koronavirüsten ölümü meclis gündeminde
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka’dan, İzmir ziyareti
Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka İzmir’e ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva