HABERLER>POLİTİKA
14 Ocak 2019 Pazartesi - 12:03

CHP'li Kılıç'tan hükümete Çamlı Barajı çıkışı!

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, İzmir için hayati değerde önem taşıyan Çamlı Barajı’nı meclis gündemine taşıdı. İzmir ve İzmirlilerin havasına, suyuna, doğasına ve toprağına sahip çıkan bir anlayışta olduğunu belirten Kılıç, Çamlık Barajı’yla ilgili sürece atıfta bulunarak “Toprak ve su yerine maden ocaklarını tercih edenlerin İzmir’e de, İzmirlilere de katacağı bir şey yoktur” dedi.

CHP li Kılıç tan hükümete Çamlı Barajı çıkışı!

AK Parti’nin İzmir’deki vaatlerine karşı CHP’li Kılıç’tan Çamlı Barajı üzerinden itiraz geldi.

CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi Avukat Sevda Erdan Kılıç, bürokratik engeller yüzünden yapımına bir türlü başlanmayan Çamlı Barajı projesi üzerinden AK Parti’ye seslenerek “Toprak ve su yerine maden ocaklarını tercih edenlerin İzmir’e de, İzmirlilere de katacağı bir şey yoktur” dedi.

Kılıç, İzmir ve İzmirlilerin havasına, suyuna, doğasına ve toprağına sahip çıkan bir anlayışta olduğunu ve Çamlı Barajı’nın başta Yarımada olmak üzere İzmir’in su ihtiyacı açısından hayati derecede önem taşıdığını belirterek konuyu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Çamlı barajıyla ilgili sürecin anlatıldığı ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasının istendiği önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi:

“İzmir’in geleceğine yönelik su planlamasında önemli bir yer tutan ancak bütün girişimlere rağmen 25 yıldır ilerleme sağlanamayan Çamlı Barajı ve havzası, Güzelbahçe, Çeşme, Urla ve Seferihisar gibi ilçelerin içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayacak olmasının yanı sıra bölgedeki ekolojik dengenin korunması açısından da yaşamsal değere sahip bir projedir.2002’ye kadar barajın bir önce yapılması gerektiğini savunan ve bu doğrultuda görüş bildiren Devlet Su İşleri, 2007 yılından itibaren baraja ihtiyaç duyulmadığını savunarak tam aksi yönde görüş belirtmeye başlamıştır. Bu 5 yıllık arada ise baraj havzasında yer alan Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru Köyü’nde Tüprag Madencilik tarafından altınarama çalışmalarına başlanmış ve 2009 yılında tamamlanan araştırma sondajlarından sonra 2011 yılında faaliyete geçmiştir.DSİ’nin 2009 yılı İçme Suyu Projeleri listesinde de yer aldığı halde, Tüprag madenciliğin bölgeye olan ilgisinden sonra tam tersi yönde savlar ileri sürerek baraj yapımına gerek olmadığı yönünde görüşler belirtmesi ve yılan hikâyesine dönen ÇED süreçleri, halkın sağlıklı su alma hakkını tehdit etmeye başlamıştır. DSİ’nin görüşlerine karşılık İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü, 2050 hedef yılına göre hazırlanan “İzmir İçme Suyu Master Planı” çalışmaları sonucunda Yarımada Bölgesi’nin artan içme ve sulama suyu gereksinimini karşılayacak yeni bir rezervin mutlaka devreye alınması gerektiğini savunmaktadır. Aynı şekilde, İzmir’in mevcut barajları, kente su sağlayan kaynakları, rezervleri, Yarımada diye tabir edilen Çeşme, Urla, Seferihisar ve Güzelbahçe’nin turizme bağlı olarak değişen su ihtiyacı ve en önemlisi de 2030 ve 2050’li yıllardaki nüfus perspektifine göre bilirkişilerce hazırlanan raporlarda, Çamlı Barajı’nın yapılmasının elzem olduğu belirtilmektedir. 

Bu bağlamda;

-İzmir’in genel olarak yıllık içme ve sulama suyu ihtiyacı ne kadardır? Mevcut barajlar ve kaynaklarla bu ihtiyacın ne kadarı karşılanmaktadır?

-DSİ’nin yaptığı açıklamalara göre ülkemizde kişi başına düşen yıllık su miktarı 1519 metreküp iken, bu oranın İzmir’de 750 metreküp olmasının nedenleri nelerdir? Bu doğrultuda İzmir’de kişi başına düşen su miktarının 1500 metreküpe çıkarılmasına yönelik hangi çalışmalar yapılmaktadır? Bu çalışmalar ne zaman tamamlanacaktır?

-İzmir’in 2030 ve 2050’li yıllardaki nüfus perspektiflerine yönelik ne kadar içme ve sulama suyuna ihtiyacı olacaktır? Bu ihtiyacın karşılanması doğrultusunda bakanlığınız ve ilgili birimlerince nasıl bir planlama yapılmıştır?

-Bakanlığınıza bağlı DSİ’nin 2002 yılına kadar yapılması konusunda olumlu görüş bildirdiği, 2009 yılına kadar da yapılması planlanan içme suyu projeleri arasında yer verdiği Çamlı Barajı’nın yapılmasından neden vazgeçilmiştir?

-Çamlı Barajı havzasında kalan Efemçukuru’ndaTüprag tarafından yürütülen altın madeni işletmesinin bölgeye, su havzalarına ve ekolojik yapıya verdiği zararlarla ilgili bakanlığınızca bir araştırma yapılmış mıdır?

-DSİ’nin Çamlı Barajı’nın yapılmasına dair olumlu görüş ve planlamalarının, Tüprag Madenciliğin havza sınırları içinde faaliyete başlamasından sonra 180 derece değişerek olumsuza dönüşmesinin bilimsel temelli gerekçeleri var mıdır?

-Merkezi ve yerel yönetimlerin en önemli sorumluluklarından biri de halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması olduğuna göre İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır yapımı için mücadele ettiği Çamlık Barajı’nın merkezi hükümet tarafından sürekli ötelenmesi, doğal su kaynaklarının korunması ve sağlıklı suya erişim hakkının ihlali değil midir?

-Halen 200 bine yakın insanın yaşadığı Çeşme, Urla, Seferihisar ve Güzelbahçe’den oluşan Yarımada Bölgesi’yle, bu ilçelerle kent merkezi arasındaki nüfusa da temiz ve sağlıklı içme suyu olanağı sağlayacak olan Çamlı Barajı’nın yapımı konusunda bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?”

 
Vakıfbank'tan kredi kartı müşterilerine yapılandırma müjdesi
 
O kentte araçlar kar altında kayboldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Tire'de yeni başkan belli oldu
Genel merkezden gelen genelge doğrultusunda olağanüstü bir şekilde toplanan ...
Türkiye'den Trump'a çok sert tepki!
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Trump'ın "Kürtlere ...
Mehmet KARABEL yazdı... Hayat tesadüflerle doludur!
Mehmet KARABEL yazdı... Hayat tesadüflerle doludur!
 
CHP Gençlik'ten İzmir'de eğilim ve liste çıkışı
CHP İzmir İl Gençlik Kolları, 'Yönetmeye hazırız' sloganı ile Karşıyaka'da bir araya geldi.
Tire'de Cumhur İttifakı toplantısı
AK Parti ve MHP ilçe başkanları tarafından yerel seçim çalışmaları kapsamında ...
Erdoğan'dan AK Partili başkanlara talimat
Cumhurbaşkanı Erdoğan Sakarya'da aday tanıtım toplantısında konuştu. İl ...
 
CHP’de adaylık öncesi lobi savaşları: Bu kez O'nun için gittiler!
Cumhuriyet Halk Partisi’nde devam eden aday belirleme çalışmaları sürerken ...
CHP'li Sertel: Millet bahçelerinin maliyeti 4 milyarı bulacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim vaadi olarak sunulan ...
AK Parti Karabağlar adayı Doğan'dan yeşil mesaj: Çarpık kentleşme yerine...
Yeşil alanların sayısını arttırmayı hedeflediğini ifade eden Doğan, “Gelecek ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva