HABERLER>POLİTİKA
30 Ocak 2020 Perşembe - 13:01

CHP'li Kılıç'tan bakanlığa 'jeotermal' tepkisi!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç’ın, “İzmir’in 16 ilçesinde jeotermal sahasının kiraya verilmesi” ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Soru önergesinin cevabına bakıldığı zaman “yanıtlanmadı” denilse daha doğru olacağını belirten Av. Kılıç, Bakan Pakdemirli’nin cevabının kanunları hatırlatmaktan ibaret olduğunu bildirdi.

CHP li Kılıç tan bakanlığa  jeotermal  tepkisi!

İzmir'de 16 ilçe bulunan bazı bölgelerin jeotermal sahası olarak kiraya verilecek olmasına CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç tepki gösterdi. Konu ile ilgili bir soru önergesi vermelerine karşın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevabının yetersiz olduğunu vurgulayan Kılıç, bakanın şunları kaydettiğini ifade etti:

 “Ülkemizde, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında hangi sınıf tarım arazisinin hangi şartlarda hangi yatırımlar için tarım dışı amaçla kullanılacağı düzenlenmiş olup, birinci derecede önemli tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanılması engellenmiş ve korunması sağlanmıştır.

5403 sayılı Kanun ile ülkemizde tarım arazileri üzerinde hiçbir şekilde plansız veya izinsiz yapılaşmaya izin verilmemektedir. İzinsiz yapılması halinde 5403 sayılı Kanunun 20’inci ve 21’inci maddeleri kapsamında işlem tesis edilmektedir.

Jeotermal faaliyetlerine verilecek izinler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görev, yetki ve sorumluluk alanına girmektedir. Jeotermal enerji santrallerinin denetimi Bakanlığımız görev alanında yer almamaktadır. Ayrıca Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ülkemiz genelinde 265 adet ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ ilan edilerek tarım arazilerinin korunması sağlanmıştır.”

Av. Kılıç, Pakdemirli’nin; “5403 SayılıKanun kapsamında tarım arazileri üzerinde izinsiz yapılaşmaya izin verilmediğini, izinsiz yapılması halinde kanunun ilgili maddelerine göre işlem tesis edildiğini” kaydettiğini belirterek, şu hususları vurguladı:

“Sayın Bakan, biz sizden, hangi kanuna göre ‘tarım arazileri üzerinde izinsiz yapılaşmaya izin verilmediğini’ sormuyoruz; tarım arazilerini korumak için ne gibi önlemler aldığınızısoruyoruz. Ama siz bu önlemleri açıklamak yerine – muhtemelen bir önlem almadığınız için –kanunu hatırlatıyorsunuz. Sizin göreviniz kanunu hatırlatmak değil; kanunda yazılı olanı uygulamak, yani tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanılmasını engellemek, bu araziler üzerinde yapılaşmaya izin vermemek ve izinsiz bina yapılanlara da ceza uygulamak.”

SORMADIĞIMIZ SORULARI SORMUŞUZ GİBİ FARZEDEREK YANITLADI”
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, “Jeotermal faaliyetlerine verilecek izinler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görev, yetki ve sorumluluk alanına girmektedir. Jeotermal enerji santrallerinin denetimi Bakanlığımız görev alanında yer almamaktadır.” diyerek de konuyu saptırdığını belirterek, “Bakanlık, sorduğumuz sorulara cevap vermek yerine, sormadığımız soruları sormuşuz gibi farzederek cevap vermeyi tercih etmiştir. Keşke sorduğumuz soruları ‘sormuşuz gibi farzederek’ onlara cevap verseydiniz! Daha makbule geçerdi! Biz size, jeotermal faaliyetlerinin izinleri ve enerji santrallerinin denetiminin hangi bakanlığın görev alanında olduğunu sormuyoruz, kaç tane jeotermal tesis olduğunu, bunların ne kadarlık alanları kapsadığını ve tarım arazilerine uzaklığı ya da yakınlığını soruyoruz. Bu sorulara cevap verseydiniz, konuyla ilgili daha detaylı ve tatmin edici bilgi vermiş olurdunuz.” dedi.

Bakan Pakdemirli’nin, “Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ülkemiz genelinde 265 adet ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ ilan edilerek tarım arazilerinin korunması sağlanmıştır” diyerek, yine önergedeki sorulara cevap vermekten kaçındığını ifade eden Av. Kılıç, şunları kaydetti:

“İzmir’in 16 ilçesindeki verimli tarım arazileri jeotermal tesis bahanesiyle yok edilecek, bu işletmelerin olduğu yerlerde kanser vakalarının artışı söz konusu olabilecek, binlerce yıldan beri üretilen ve kutsal ürün olarak kabul edilen incir ve zeytin ile dünyaca ünlü sultaniye üzümü ve kestane, jeotermal enerji santrallerinin bıraktığı atık ve yarattığı hava koşullarından olumsuz etkilenecek ama siz bunlarla ilgili ne yapıldığını ya da yapılacağını açıklamak yerine, ‘265 büyük ova koruma alanı’ ilan edilerek tarım arazilerinin korunmasının sağlandığını açıklayacaksınız. Bu resmen bizimle, vatandaşla dalga geçmektir. Artık dalga geçmeyi bırakın da gerçekten tarım arazilerinin yok olmaması için ne yapıldığını açıklayın. Fakat onu da açıklayamıyorsunuz, çünkü buraları korumak yerine tam tersine rant uğruna yok etmenin çabası içerisinde oldunuz iktidarınız boyunca.

Tarım arazilerini koruduğunuzu söylüyorsunuz ama aslında koruyamadığınız ve bunu da başta Bakan Bekir Pakdemirli olmak üzere bütün bakanlık bürokratları bildiğiniz için, nasıl koruduğunuzu bir türlü açıklayamıyorsunuz. Ama zamanı geldiğinde biz sizin tarım arazilerini nasıl korumadığınızı, rant uğruna nasıl birilerinepeşkeş çektiğinizi, kimlerin bundan zengin olduğunu tek tek açıklayacağız; kimsenin bundan şüphesi olmasın.”

 
İzmir'de iki cezaevi firarisi ve bir yoklama kaçağı silahlarla yakalandı
 
Bakanlık açıkladı: Tarımda 'zehir' alarmı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Kaya’dan Soyer’e ‘ikinci çevre yolu’ ve 'çöp' salvosu!
AK Parti MKYK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’e ...
Mehmet KARABEL yazdı... Gönül borcu!
Mehmet KARABEL yazdı... Gönül borcu!
CHP İzmir'de flaş gelişme: Yücel'in yardımcısı resmen aday!
CHP İzmir’de İl Kongresi hareketliliği başladı. İl Başkan Yardımcısı Cüneyt ...
 
CHP'nin gazeteci kökenli vekillerinde basın kartı tepkisi!
Cumhuriyet Halk Partisi’nin gazeteci kökenli milletvekilleri Atilla Sertel ...
Çelik: Bir işgal planı yapılmıştır
Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, ...
Cumhurbaşkanı: Kudüs İsrail'e verilemez
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin İsrail-Filistin meselesine yönelik planını ...
 
CHP eski Milletvekili Musa Çam: Çok gezdiğim için il başkanlığına yakıştırıyorlar!
CHP İzmir eski Milletvekili Musa Çam il kongresinde aday olup olmayacağına ...
CHP'li Beko'dan Urla tepkisi
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 1975 yılında DİSK/Genel-İş Sendikasına ...
Belçika'nın PKK kararına tepki!
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Belçika mahkemesinin terör örgütü PKK'yla ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva