HABERLER>POLİTİKA
26 Mart 2020 Perşembe - 09:32

CHP'li Kılıç'tan Bakan Koca'ya 15 kritik soru!

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “Koronavirüs sonrası ülkemizdeki son durum ve sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılar” hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

CHP li Kılıç tan Bakan Koca ya 15 kritik soru!

Sağlık Bakanı Koca'nın 11 Mart tarihinde Türkiye'de ilk Koronavirüs vakasının tespit edildiğini duyurduğunu aktaran Av. Kılıç, 15 günün sonunda tanı konup tedavilerine başlanan Koronavirüs hasta sayısının 2.433’e ulaştığını ve bu hastalıktan vefat eden kişi sayısının da 59’a yükseldiğini bildirdi. Av. Sevda Erdan Kılıç, ancak test yapılan kişi sayısının hala az olmasından dolayı tanı konan hasta sayısının da az olduğunu kaydederek, sağlık çalışanlarının, "dışarıda hala hastalığı grip gibi atlatan, taşıyıcı konumunda olan yüzlerce belki de binlerce vatandaşın olabileceğini" vurguladığını bildirdi.

CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, bu aşamada Türk Tabipleri Birliği gibi sağlıkla ilgili STK’ların önerilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Sağlık çalışanlarımızın pandemide öncelikli gereksiniminin; salgın dönemiyle sınırlı performans düzenlemesi değil, enfeksiyondan korunacakları yeterli kişisel ekipmanın temini ve alt yapı ile koordinasyonda herhangi bir eksiklik yaşanmayacağına dair güvenin sağlanması olduğunu kaydeden Av. Kılıç, sağlık çalışanlarımızın kendilerinin ve yakınlarının hayati riskine rağmen ihtiyaç duyulan her yerde; kamu ve özel tüm hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, işyerlerinde, ambulanslarda, evde bakım hizmetlerinde gece-gündüz demeden COVID-19 tanılı/şüpheli bütün yurttaşların yanında olduklarını ve bunun için bütün sağlık çalışanlarına bu olağanüstü çabalarından dolayı minnet duyduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Koca'ya seslenen Av. Kılıç, “Hastane ekipmanları sağlık çalışanlarımızın vakalara müdahale etmesi açısından yeterli mi? Korona virüs hastası yurttaşlarımızın tedavisi için hastane ekipmanları yeterli mi? Korona virüs şüphesi taşıyan yurttaşlarımız için yeterli sayıda test var mı? Bu testler ücretli mi?” sorularını yöneltti.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI KORUNMADAN VİRÜSLE MÜCADELE EDİLEMEZ "
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, sağlık çalışanlarının yüzde 38’inin eldiven, yüzde 52’sinin önlük/forma, yüzde 60’ının maske, yüzde 71’inin tek kullanımlık önlük/tulum, yüzde 74’ünün siperlik gözlük ya da koruyucu gözlük, yüzde 78’inin ise N95 maske bulmakta sorun yaşadıklarını belirtti. Öncelikli olarak hekimlerin bu salgınla karşı karşıya kaldığına işaret eden Av. Sevda Erdan Kılıç, “Bu nedenledir ki hekimlerin kişisel koruyucu ekipman eksiklikleri bir an önce giderilmelidir.” dedi. Av. Kılıç, salgın nedeniyle iktidar tarafından açıklanan 100 milyar TL’lik pakette halkın sağlığı için tek bir kuruş bile ayrılmamasının da ibretlik bir durum olduğunu ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “akşam alkışlarının” hekimler ve sağlık çalışanlarının morallerini yükselttiğini, güç verdiğini ancak bu zorlu mücadelede Sağlık Bakanlığı ve iktidarın, hekimlerin “alkış dışında” ekipman gibi taleplerini de karşılaması gerektiğini vurguladı.

COVID-19 bulaştığı kuşkulanılan tüm sağlık çalışanlarına ivedilikle uygun tanı testi uygulanması ve bu çalışanların yakından izlenmesi gerektiğine işaret eden Av. Kılıç, “Özellikle triyaj, COVID-19 poliklinikleri, servisleri ve yoğun bakımlarında çalışanlar başta olmak üzere, olası teması olan sağlık çalışanlarının mesai dışında evlerine gitmeden kalabilecekleri ve dinlenebilecekleri yerlerin planlaması yapılmalıdır.” dedi.

 

“KORONAVİRÜS TANISI KONULAN HASTA SAYISI İL İL AÇIKLANMALI VE YURTTAŞLARIMIZ HANGİ İLDE KAÇ HASTA VAR BİLMELİDİR"
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Koronavirüsle mücadele ederken şeffaf olmanın önemine işaret ederek, şunları kaydetti:  

“Halk sağlığını ilgilendiren kriz anlarında bilginin doğru şekilde verilmesi; halkın paniğe kapılmaması, yeterli önlemi alabilmesi ve manipülasyona uğramaması adına önemlidir. Biz de Korona Virüs ile mücadele ederken şeffaf olmalıyız. Vaka sayıları il il açıklanmalı ve yurttaşlarımız hangi ilde kaç hasta var bilmelidir.

Virüsle ilk tanışan ve oradan dünyaya yayılan ülke olan Çin’de şeffaflığın ne kadar önemli olduğunu hep birlikte gördük. Çin, virüsün ilk çıktığı andan itibaren tanı konulan hasta ile vefat eden kişi sayılarında şeffaf olmuş ve gerçek sayıları açıklamıştır. Bu nedenle de 1,4 milyar nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de bugün tecrit uygulamalarının kısmen kaldırıldığını, kurulan hastanelerin kapatıldığını ve hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başladığını görmekteyiz.” 

CHP’li Av. Kılıç, salgınla mücadelede; güvenlik soruşturması uygulamasına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen göreve başlatılmayan hekimler ile haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, beraat eden, haklarında dava açılmayıp KHK ile kamudan ihraç edilen sağlık çalışanlarının göreve başlatılmasının önemli bir adım olacağını vurguladı.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, bu aşamada hem salgın hem de milli güvenlik açısından askeri hastanelerin yeniden açılmasının da salgınla mücadeledeki önemini vurguladı.

SORU ÖNERGESİ
CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde ise şu soruların yanıtlanmasını istedi:

 

-Hastane ekipmanları sağlık çalışanlarımızın vakalara müdahale etmesi açısından yeterli midir?

-Korona virüs hastası yurttaşlarımızın tedavisi için bu hastane ekipmanlarının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

-Korona virüs şüphesi taşıyan yurttaşlarımız için yeterli sayıda test var mıdır? Bu testler ücretli midir?

-Hekimlerin kişisel koruyucu ekipman eksiklikleri ne zaman giderilecektir?

-İktidarın açıkladığı 100 milyar TL’lik pakette halkın sağlığı için neden tek bir kuruş bile ayrılmamıştır?

-Koronavirüs bulaştığı kuşkulanılan tüm sağlık çalışanlarına ivedilikle uygun tanı testi uygulanmakta ve bu çalışanlar yakından izlenmekte midir?

-Özellikle triyaj, COVID-19 poliklinikleri, servisleri ve yoğun bakımlarında çalışanlar başta olmak üzere, olası teması olan sağlık çalışanlarının mesai dışında evlerine gitmeden kalabilecekleri ve dinlenebilecekleri yerlerin planlaması yapılmış mıdır?

-Yapılıyorsa nereleri düşünülmektedir, yapılmıyorsa bunun gerekçesi nedir?

-Güvenlik soruşturması uygulamasına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen göreve başlatılmayan genç hekimler ile haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, beraat eden, haklarında dava açılmayıp KHK ile kamudan ihraç edilen sağlık çalışanları göreve başlatılacak mıdır?

-Bu virüsle ilk tanışan ülke olan Çin’de hastalıkla mücadelede şeffaflığın ne kadar önemli olduğu görülmüştür. Sağlık Bakanlığı da Çin’deki gibi, tanı konulan hasta sayısı ve vefat eden kişi sayısında şeffaf olup gerçek sayıları açıklamayı düşünmekte midir?

-Bakanlık, vatandaşların kaç ilde kaç hasta olduğunu bilebilmesi için vaka sayılarını il il açıklanmayı düşünmekte midir?

-Sağlık Bakanı, dünyada ilk olarak Çin’de 2019 yılının aralık ayında görülen Koronavirüs vakasının Türkiye’de ilk olarak 11 Mart’ta görüldüğünü açıklamıştır. Peki 01.12.2019-11.03.2020 tarihleri arasında ülkede kaç kişiye influenza, zatürre tanısı konulmuştur, kaç kişi bu hastalıklardan ölmüştür?

-Türkiye’de 2019 yılının ocak-şubat-mart aylarında soğuk algınlığı, grip, zatürre, kalp yetmezliği ve solunum yetmezliği gibi hastalıklardan kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Bu yılın ilk üç ayında aynı hastalıklardan vefat eden kişi sayısı kaçtır?

-Bu hastalıklardan ölen vatandaş sayısı arasında, geçen yılla kıyaslandığında bu yıl azalma mı meydana gelmiştir, yoksa artmış mıdır?

-Azalmışsa neden azalmıştır, artmışsa neden artmıştır? Hastalığa göre detaylı bilgi verebilir misiniz?

 
İzmir'in barajlarında kırmızı alarm! Önemli çağrı: Hijyene evet, israfa hayır!
 
Kayınpederi tarafından bıçaklandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'den Kızılay'a hayati destek
Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök'ün corona virüs tedbirleri ...
Erdoğan imzaladı: O maddeler uyuşturucu kapsamına girdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan ...
CHP’li Polat’tan Ticaret Bakanlığı’na fotoğraflı yanıt
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Ticaret ...
 
Başkan Yücel'den 'dayanışma' çağrısı
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, yeni koronavirüs ...
AK Partili Kırkpınar: Devletimizin bütün imkanları seferber edildi
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, yeni tip Koronavirüsle (Kovid-19) ...
'Sokağa çıkma yasağı' tartışması için ne dedi?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağı tartışmalarına ilişkin ...
 
AK Partili Dağ'dan koronavirüs açıklaması: İzmir’deki hasta sayısı Türkiye ortalamasında!
Gazeteci Yılmaz Özdil’in katıldığı bir programda İzmir’deki koronavirüs ...
CHP’li Torun’dan Koronavirüs açıklaması: Belediyelerimiz başarılı sınav verdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun koronavirüs salgını nedeniyle ...
CHP'li Serter’den Milli Eğitim Bakanı Selçuk için soru önergesi
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sisteminin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva