HABERLER>POLİTİKA
11 Mart 2020 Çarşamba - 10:35

CHP'li Kılıç'tan 'akaryakıt fiyatı' tepkisi!

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “dünyada petrol fiyatları yüzde 30 düşmesine rağmen Türkiye’de sadece yüzde 9 düşen akaryakıt fiyatları ile akaryakıttaki yüksek vergi oranlarını” Meclis kürsüsünden milletvekillerine anlattı.

CHP li Kılıç tan  akaryakıt fiyatı  tepkisi!

Av. Kılıç, akaryakıt ürünlerindeki yüksek vergi yükünün tarım, ulaşım, sanayi ve ekonominin diğer alanları ile vatandaşların günlük yaşamlarına çıkardığı zorlukların incelenmesi, akaryakıt vergi dairesi uygulamasının önüne geçmek amacıyla kendisinin verdiği araştırma önergesinindün gündeme alınması için CHP TBMM Grubunun verdiği öneri üzerinde TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.

Akaryakıt fiyatlarının Türkiye’de ne kadar arttığını anlamak için son 20 yıla bakmak gerektiğini belirten Av. Kılıç, “2000 yılında benzinin litre fiyatı 0.59 Lira idi ve 100 Liraya 170 litre benzin alınabiliyordu. 2020’de ise 1 litre benzin fiyatı 6.71 Lira oldu, 100 TL’ye ancak 15 litre benzin alınabiliyor. 170 litre nerede 15 litre nerede. Bu manzara bize 18 yıllık AKP iktidarının ülkeyi nereden nereye getirdiğini, ekonomik anlamda nasıl batırdığını açık ve net gösteriyor“ dedi.

 CHP’li Av. Kılıç, şunları kaydetti:

“Öncelikle bu akaryakıt vergi daireleri nasıl çalışıyor ona bakalım. Dün Ankara Çankaya'da bir benzinliğe baktım. Benzinin litre fiyatı 6 lira 71 kuruş. Benzinin maliyeti ise 3 lira 16 kuruş. Ama siz sinekten yağ çıkarır gibi vatandaşın cebindeki üç kuruşu alabilmek için maliyeti 3 lira 16 kuruş olan benzine önce 2 lira 53 kuruş ÖTV, sonra da 1 lira 2 kuruş KDV koyarak toplam 3 lira 55 kuruş vergi alıyorsunuz. Yani 3 lira 16 kuruşluk benzin vatandaşa 6 lira 71 kuruşa satılıyor. Benzinde tam tamına yüzde 112 vergi uyguluyorsunuz.
Dün bir de motorine bakalım dedik. Benzinlikte bir litre motorin 6 lira 28 kuruş. Bunun 2 lira 6 kuruşu ÖTV, 0.96 kuruşu ise KDV. 3 lira 26 kuruşluk motorin pompada oluyor size 6 lira 28 kuruş. Yani yüzde 93 vergi de motorinde uygulanıyor. El insaf demekten başka bir şey bulamıyorum bu rakamlardan sonra.”

“YANDAŞLARIN YÜKÜNÜ VATANDAŞA AKARYAKIT VERGİSİ OLARAK YÜKLEDİNİZ”
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, devletin geçen sene akaryakıttan 61 milyar lira ÖTV topladığını, yaklaşık 25 milyar liranın üzerinde de KDV aldığını, böylece 2019’da akaryakıttan alınan toplam verginin 86 milyar lirayı bulduğunu kaydetti. Av. Kılıç, “Yani neredeyse bütçeyi akaryakıt üzerinden finanse ettiniz. Ama bir yandan da milyonlarca lira vergi borcu olan yandaş şirketlerin borçlarını silip, yandaşların yükünü vatandaşın sırtına akaryakıt vergisi olarak yüklediniz.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin dün güne, dünyada petrol fiyatlarındaki büyük düşüş ile uyandığını, ham petrol fiyatlarının yüzde 30’a kadar düşerek 30’lu dolarlara kadar gerilediğini ifade eden Av. Kılıç, “İktidardan beklenen indirimin bu oranlara yakın olması gerekirken, benzinde 60 kuruş, motorinde 55 kuruş indirim yapıldı. Petroldeki yüzde 30’luk indirimi siz ülkemizde yüzde 9 olarak uygulayıp, bunu bir de müjde gibi açıklıyorsunuz, üstelik vergi oranlarında da hiçbir bir değişikliğe gitmiyorsunuz. Bumilletin aklıyla artık dalga geçmeyi bırakın ve gerçekleri konuşalım.” dedi.

KOMİSYON KURALIM, VERGİ YÜKÜNÜ AZALTALIM
CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, şu hususları belirtti:

“Zaten çiftçiyi bitirdiniz, sanayici kan ağlıyor, vatandaş kredilerleyaşam mücadelesi veriyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin rakamlarına göre 2,5 milyon kişi kredi, 2 milyon 700 bin kişi de kredi kartı borcunu ödeyemiyor.Bugün itibariyle icra dairelerinde toplam 20 milyon 650 binderdest dosya bulunuyor.

Vatandaşın da üreticinin de dayanacak gücü kalmadı. Ekonomi bilmez, iş bilmezlerin elinde vatandaş adeta zulüm görüyor.Bu nedenle, artık ekonomiyi yönetemeyeceğinizi anlayın ve işin ehli olan kişilere bırakın. Cumhuriyet Halk Partisi, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde, her zaman olduğu gibi bugün de sorumluluk almaya hazırdır. Ama biz istiyoruz ki gelin bir komisyon kuralım, hep beraber bu akaryakıta adil ve insani bir vergi yöntemi bulup vatandaşlarımızın derdine derman olalım.

Geçmişten size bir şey hatırlatmak istiyorum: Yıl 1980; Eurovizyon’aAjda Pekkan’ın ‘aman petrol canım petrol’ şarkısıyla katılıyoruz. Sadece 3 ülke bize oy verdi ve hüzünle döndük. Yıl 2020, tam 40 yıl olmuş. 40 yıldır bu petrol ne Eurovizyonda ne de akaryakıt fiyatlarında halkın yüzünü güldürdü. O yüzden gelin hep beraber milletvekillerinin oylarıyla kuracağımız komisyonlayüksek vergi yükünü azaltalım, halkın yüzünü güldürelim.”

 
Başkan Kayalar bilim kahramanlarıyla buluştu
 
Kemeraltı’nda hedef 2023
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhittin AKBEL sordu, İl Başkanı Deniz Yücel yanıtladı... CHP'nin önceliği kazanamadığı ilçelerdir
Muhittin AKBEL sordu, İl Başkanı Deniz Yücel yanıtladı... CHP'nin önceliği kazanamadığı ilçelerdir
Virüs nedeniyle okullar tatil olacak mı?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Corona virüs tedbirleri kapsamında okullardaki ...
Sözcü Kalın: Adım atma sırası AB'de
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye'nin sığınmacılar konusunda üzerine ...
 
CHP’li Bakan'dan baskına tepki: Karaburun belediye başkanımızın yanındayız!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Karaburun Belediyesi’ne düzenlenen ...
Kılıçdaroğlu: Parlamentoda kavga istemiyoruz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz parlamentoda kavga istemiyoruz. ...
Akşener'den 'Moskova Protokolü' tepkisi!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Soçi mutabakatına uymayan Rusya ...
 
Yunanistan'a tepki: Sınır hattındaki tavır cinayet!
Brüksel dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
Başkan Yücel'e 'göçmen' desteği
Balkan ve Rumeli Göçmenleri derneklerinin oluşturduğu 5 Federasyonun başkan ...
'Yunan zihniyetinin ipliği pazara çıkmıştır'
MHP Genel Başkanı Bahçeli: "İnsan haklarını yok sayan ve sınırlarına gelen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva