HABERLER>POLİTİKA
31 Ağustos 2019 Cumartesi - 10:16

CHP'li Kılıç öğrencilerin barınma sorununu meclise taşıdı

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorununu Meclis gündemine taşıdı. 

CHP li Kılıç öğrencilerin barınma sorununu meclise taşıdı

Konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Av. Kılıç, Türkiye’de 129’u devlet 77’si vakıf olmak üzere toplam 206 üniversite bulunduğunu söyledi. 

2019-2020 akademik yılında üniversitelere adım atacak yaklaşık 500 bin gençle birlikte, yükseköğretimdeki öğrenci sayısının 8,2 milyona ulaşacağını belirten Kılıç, öğrenci sayısının bu kadar artmasının, üniversite kentleri olan İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde ciddi barınma sorununu ortaya çıkardığını vurguladı. 

Av. Sevda Erdan Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumunun (KYK) yurt genelindeki 650 bin yatak kapasitesinin, öğrencilerin barınma sorununa yeterince çözüm olamadığını, bu nedenle çocukları üniversite kazanan ailelerin barınma sorununu aşmak için çaresiz bir şekilde özel yurt, rezidans, apart otel gibi “Özel Yüksek Öğretim Yurdu” tabelası olan ancak yasal olarak denetim dışındaki kaçak oluşumların kapısını çaldığını bildirdi. 

Kazandıkları üniversitenin bulunduğu kentte KYK yurdu bulanların şanslı olduğunu, çünkü bu yurtların ücretlerinin aylık 250 TL ile 500 TL arasında değiştiğini belirten Av. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akraba, aile evi gibi farklı seçenekleri olmayan milyonlarca üniversiteli gencin barınma sorunu ise özel sektör için ciddi bir pazar oluşturuyor. Öğrenci barınma pazarından pay almak isteyen özel kız öğrenci yurtları, cemaat-tarikatlara bağlı vakıf yurtları ile üniversitelere bağlı özel yurtlar arasında kıyasıya yarış var.

Bu rekabete son yıllarda 5 yıldızlı, rezidans-apart-otel gibi yurt hizmeti veren kaçak yapılar da katıldı. Denetim dışı olan, depreme dayanıklılık ve yangın raporları dahi bulmayan bu yurtların ücretleri ise yıllık 10 bin TL ile 75 bin TL arasında değişiyor. Türk Hamamı, yüzme havuzu, sineması olan bu kaçak yurtlardan öğrencilere, ‘Fatura ödemeye bile zahmet etme’ diyen bile bulunuyor. ‘Biz Atatürkçüyüz, cemaatlerle ilişkimiz yok’ diyen de ‘mescidimiz daima açık’ diyen de var.”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, öğrenci yurdu gibi hizmet veren 5 yıldızlı otel standartlarında ya da merdiven altı denilebilecek kadar kötü koşullara sahip kaçak 5 binin üzerindeki yurdu MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü zaman zaman denetlediğini belirterek, “Hepsini denetleyebiliyor mu? Tabi ki hayır.” dedi.

“Asgari ücretli baba evini mi geçindirecek, çocuğunu mu okutacak?"
Türkiye'de yükseköğretim öğrencilerine hizmet veren 4 bin 332 kayıtlı yasal özel yurt varken, kaçak yurt sayısının 5 bini geçtiğini ifade eden Av. Kılıç, şunları kaydetti:

“Özellikle apart-yurt evler çok riskli. Aileler yurtlarda Türk hamamı, fitness, havuz, sinema arayacağına ve 5 yıldızlı olup olmadığına bakacağına, resmi ruhsatı ve depreme dayanıklılık belgesi olup olmadığına baksın. Yurt sorununun çözümü için cemaat ve tarikat yurtlarının, devletin çözüm ortağı olarak görülmesinden vazgeçilmesi gerekiyor. Devlet, sosyal devlet olmanın yükümlülüğü çerçevesinde, öğrencilerin cemaat ve tarikat tarzı yapıların kontrolünde olan yurtlara mahkum olmamaları için üzerine düşen sorumluluğun gereğini eksiksiz yerine getirmelidir. Acilen ve kalıcı olarak yurt ve barınma sorununu çözmelidir. 

Yurt arayan üniversitelilerin; devlet yurtları, üniversite yurtları ve özel yurtlar olmak üzere üç alternatifi bulunuyor. Devlet yurtlarının kontenjan yetersizliği ile üniversite ve özel yurtların yüksek ücretleri arasında sıkışan öğrenciler, tarikat ve cemaat yurtlarını tercih etmek zorunda kalıyor. Asgari ücretin 2 bin 20 TL, yoksulluk sınırının 6 bin 918 TL, açlık sınırının ise 2 bin 124 TL olduğu bir ülkede vatandaş evini mi geçindirmeye çalışacak yoksa üniversite kazanan çocuğunu mu okutmaya çabalayacak?”

“AK Parti yurt sorununu neden çözmüyor?”
AK Parti Hükümetinin yıllardır devlet yurtlarındaki yatak kapasitesini artırmayarak öğrencilerin barınma sorununu çözüme kavuşturmadığına işaret eden Av. Sevda Erdan Kılıç, yazılı açıklamasını şöyle tamamladı:

“Tabi bu noktada insanın aklına ‘acaba neden çözmüyor?’ sorusu geliyor. Bu sorunun cevabını şöyle vermek mümkün: Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra, bugüne kadar 357 milyon TL aktarılan Ensar, Önder, Okçular, Türgev ve Tügva'nın da aralarında yer aldığı 24 vakfın belediye bütçesinden aldığı yardımları kesti. Kız-erkek öğrenci yurdu işleten bu vakıflar, ayrıca barındırdıkları her öğrenci için KYK'dan da yıllık 6 bin 250 TL barındırma desteği alıyordu. Bu durum sadece İstanbul’da mı böyle? Hayır, AK Partili belediyeler tarafından yönetilen birçok ilde de aynı durum söz konusu. 

Yani AK Parti, kendisine yakın vakıfların işlettiği yurtlara para aktarıldığı için yıllardır devlet yurtlarının kapasitesini artırmayarak, üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmüyor. Ama artık o yurtlar belediyelerden kayıt dışı para alamayacağı için yurtları kapatırlar herhalde.  O vakıfların üniversite öğrencilerinin barınma sorunu ile gerçek manada ilgilendiğini düşünmüyorum. O yurtları açmayı rant kapısı olarak gördükleri için, yıllardır öğrencilerin barınma sorunu ile ilgileniyormuş gibi yaptılar.”
 

 
Bornova'da zafer için coşkulu kutlama
 
Karaburun'da 30 Ağustos kutlaması
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
REİS 31 Ağustos 2019 Cumartesi 13:40

AVUKAT KILIÇ SİZİN İSTBB Sİ HANİ 75 BİN ÜNİ ÖĞRENCİSİNE AYLIK 400 TL VERECEKTİ NE OLDU İŞ,ONUDA MI MEDYADA BASIN DANIŞMANININ DEDİĞİ GİBİ KAMPANYA SORUMLUSUMU VADETTİ

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kimsenin tek karış toprağında gözümüz yok'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen 30 Ağustos resepsiyonunda ...
Eski başkandan yeni başkana 'pazar yeri' salvosu!
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ile eski belediye Tahir Şahin arasında ...
Erdoğan'dan İdlib mesajı: İstediğimiz noktada değil!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''İdlib'le ilgili gelişmelerde 'bizim istediğimiz ...
 
'Avrupa'ya yeni bir göç dalgası başlayabilir'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İdlib'deki saldırılar, Avrupa'ya yeni ...
'YPG'nin çekildiğini bizzat görmek istiyoruz'
Milli Savunma Bakanı Akar, "YPG'nin, teröristlerin çekildiğine, bir kısım ...
Erdoğan'dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimiz, dün olduğu gibi bugün de istiklal ...
 
CHP'li Polat'tan işçilere ziyaret, belediyeye tepki!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Aliağa Belediye’sinden ...
MHP İl Başkanı Şahin'den 30 Ağustos mesajı
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanı Sayın Veysel Şahin 30 Ağustos ...
Yücel'den 30 Ağustos mesajı ve bayrak çağrısı
30 Ağustos Zafer Bayramı, 97. yıl dönümünde tüm yurtta coşkuyla kutlanacak. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva