HABERLER>POLİTİKA
3 Aralık 2019 Salı - 12:32

CHP’li Kılıç: Kamuda engelli çalıştırma oranı yüzde 5’e yükseltilsin

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunlarından birisi olan kamuda istihdam meselesini Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Kılıç: Kamuda engelli çalıştırma oranı yüzde 5’e yükseltilsin

Av. Kılıç, bu amaçla hazırladığı, 5378 Sayılı ve 1/7/2005 Tarihli Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Kamu kurum ve kuruluşlarında yaklaşık 57 bin engelli memur istihdam edildiğini vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, bunların sadece 13 bininin eğitim durumlarına göre etkin oldukları alanlarda çalıştığını, geri kalan 44 bininin ise Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) ve Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (GİHS) kadrolarında istihdam edildiğini kaydetti.

CHP’li Av. Kılıç, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ile devlet memurluğuna atanan birçok engelli vatandaşın, mezuniyetlerine uygun kadrolar açılmaması nedeniyle yetkin oldukları alanlar dışında tercih yapmak zorunda kaldığını ifade etti. Yardımcı hizmetler ve idari hizmetler sınıfı kadrolarını tercih etmek durumunda kalan engelli bireylerin, çalışma koşullarına adaptasyon sorunlarının yanısıra, psiko-sosyal açıdan da birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Av. Kılıç, engelli bireylerin yetkin olmadıkları alanlarda çalıştırılmasının, performans ve verimliliklerinin azalmasına, böylece iş arkadaşlarının ve amirlerinin nezdinde çalışmaktan aciz bireyler olarak görünmelerine sebep olduğunu bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, şunları kaydetti:

“Anayasa’nın 10. Maddesi ve BM Engelli Hakları Sözleşmesi gibi ulusal ve uluslararası mevzuat, engelliler lehine yapılacak düzenlemelerin eşitlik ilkesine aykırılık iddiasında bulunulamayacağı güvence altına almıştır. Engelli bireylere, ihraz ettikleri yani ‘mezuniyetlerine’ uygun olan kadrolara atanma imkanı tanınmalıdır. Unvan değişikliği sınavına gerek kalmaksızın, engelli bireylerin yetkin oldukları alanlara atanmaları durumunda, çalışma motivasyonları olumlu yönde etkilenerek iş hayatlarında daha verimli olacaklardır. Bu da kamuda hizmet kalitesinin artmasına katkı sağlayacaktır.

21-23 Ekim 2016 tarihli Devlet Personel Başkanlığının düzenlediği Kamu Personeli Sisteminin Değerlendirilmesi Çalıştayı kapsamında, Sosyal Nitelikli Atamalar Başkanlığı’nın aldığı tavsiye kararlar içerisinde yer alan 13. Madde ile ‘engellilerin mezuniyetlerine göre istihdam edilmeleri ve bu çerçevede unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimleri ile ihraz etmiş oldukları kadrolara atanabilmelerine imkan verilmesi’ görüşü önerilmiştir.”

CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, bu kanun teklifinin yasalaşması halinde, engellilerin özlük haklarının iyileşeceğini, çalışma azimlerinin artacağını, ayrıca onları üretime katkı sunan bireyler haline de getireceğini vurguladı.

Mevcut 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre, kamu kurum ve kuruluşlarının istihdam ettikleri personele ait kadrolarda yüzde 3 oranında engelli çalıştırmak zorunda olduğunu belirten Av. Kılıç, “Biz kanun teklifimizle bu oranı yüzde 5’e çıkararak daha çok engelli vatandaşımızın kamuda istihdam edilmesini amaçlamaktayız. Ayrıca, mevcut kanuna göre bu yüzdenin hesaplanmasında kurum ve kuruluşun toplam dolu kadro sayısı dikkate alınıyor. Biz ‘toplam dolu kadro’ ibaresini de ‘toplam kadro’ şeklinde değiştirerek, istihdam edilecek engelli sayısının artmasını istemekteyiz.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, teklifle, 4857 Sayılı İşKanunundada değişiklik öngördüklerini ifade etti. Buna göre, Kanunun “Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu” başlıklı 30. maddesinde geçen “yüzde dört engelli” ibaresini “yüzde beş engelli” olarak değiştirerek, işverenlerin kamu işyerlerinde yüzde beş engelli çalıştırmakla yükümlü olduğunun hüküm altına alınmasını istediklerini kaydetti.

 
Erkan SEVİNÇ yazdı... Haklı haksız çok geliyorlar üstüme!
 
Altay kupada Trabzonspor'a karşı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erkan SEVİNÇ yazdı... Haklı haksız çok geliyorlar üstüme!
Erkan SEVİNÇ yazdı... Haklı haksız çok geliyorlar üstüme!
CHP'li Polat'tan eşit yaşam çağrısı!
CHP İzmir Milletvekili Polat, “Hayatın her alanında zorluklarla mücadele ...
AK Parti İl Başkanı Sürekli'den Engelliler Günü mesajı
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, 3 Aralık Dünya Engelliler ...
 
CHP'li Sındır: Engelsiz bir yaşam mümkün
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, engelli vatandaşların istihdama ...
AK Partili Nasır'dan Büyükşehir'e 'deprem' çağrısı
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir'de doğrudan kent merkezinden ...
'Adil Öksüz' ve 'termik santral' açıklaması
Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda önemli açıklamalar yaptı. Açıklamasında ...
 
Başkan Tugay, AK Partili Çiftçioğlu’na patladı: Burası saray inşaatı değil!
Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay, AK Parti İlçe Başkanı Çiftçioğlu’nun ...
Erdoğan'dan 'termik santral' vetosu!
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı ...
'Türkiye şantaj yapıyor ifadeleri kabul edilemez'
Güvenlik kaynakları NATO güvenlik planlarının iptali ile ilgili sürecin devam ettiğini bildirdi.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva