HABERLER>POLİTİKA
21 Nisan 2018 Cumartesi - 11:55

CHP’li eski Vekil’den İYİ Parti çıkışı: 6 ay kuralı 24 Haziran’da uygulanamaz!

İzmir eski Milletvekili Ersin, “Siyasi Partiler Yasası’nın 36’ncı maddesi, zamanında yapılacak genel seçimlerle ilgilidir. Olağanüstü sayılabilecek erken genel seçimlerde uygulanamaz. İYİ Parti’nin, 24 Haziran erken genel seçimine katılmasına yasal bir engel bulunmamaktadır” dedi.

CHP’li eski Vekil’den İYİ Parti çıkışı: 6 ay kuralı 24 Haziran’da uygulanamaz!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ/Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir eski Milletvekili Ahmet Ersin, 24 Haziran’da gerçekleşecek erken genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İzmir’den seçilen ve 18 ile 22’nci dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görev yapan eski Vekil Ersin, İYİ Parti’nin seçime girip giremeyeceği konuşurken Siyasi Partiler Yasası kapsamında önemli bilgiler verdi.
Ersin, İYİ Parti’nin seçime girmesi noktasında önünde yasal bir engel bulunmadığını söylerken, 6 ay kuralının ise olağan seçimler için geçerli olduğunu vurguladı.  2017 yılında gerçekleşen referandumda seçimlerin tarihinin 2019 yılının Kasım ayı olarak belirtilmesini hatırlatan Ersin, bu tarihin ölçü alınması gerektiğini açıkladı. Ersin, aksi takdirde İYİ Parti’nin seçimlere girememesinin ilerleyen yıllarda iktidarlar tarafından suistimale açık bir konu olabileceğini kaydetti.

TEŞKİLATLANMASINA TAMAMLAMASINA RAĞMEN KURULTAYI SEBEP GÖSTERİYORLAR

Ersin, “İYİ Parti’nin, Siyasi Partiler Yasası'nın 36’ncı maddesinde belirtilen, oy verme gününden altı ay önce büyük kongresini tamamlamış olma şartını yerine getirmediği nedeniyle,  24 Haziran'da yapılacak olan erken genel seçime katılıp katılamayacağı tartışılmaktadır.  Siyasi Partiler Yasası'nın 36’ncı maddesine göre siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için, illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongresini yapmış olması veya TBMM'de grubu bulunması şarttır. Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir. Bu durumda İYİ Parti’nin, teşkilat kurma koşulunu yerini getirmiş olmasına karşın, seçilmiş delegelerle büyük kongresini oy verme günü olan 24 Haziran'dan 6 ay evvel tamamlamadığı nedeniyle erken genel seçimlere katılamayacağı ileri sürülmektedir” diye konuştu.

O KURAL OLAĞAN SEÇİMLER İÇİN GEÇERLİDİR, 24 HAZİRAN OLAĞANÜSTÜ BİR SEÇİMDİR
Ersin, “Siyasi Partiler Yasası’nın 36’ncı maddesi, zamanında yapılacak genel seçimlerle ilgilidir. olağanüstü sayılabilecek erken genel seçimlerde uygulanamaz. Dolayısıyla 24 Haziran'da yapılacak seçim Sayın Bahçeli'nin çağrısı ve sayın Cumhurbaşkanı'nın Çarşamba günkü konuşması ile gerçekleşecektir. Yani 24 Haziran'da erken genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacağı o gün ortaya çıkmıştır. Geçen yıl 16 Nisan'da yapılan anayasa referandumunda kabul edilen 77’nci madde, TBMM ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 yılda bir aynı günde yapılacağını ve geçici madde 21 ise; TBMM’nin 27’nci yasama dönemi genel seçimi ve cumhurbaşkanlığı seçiminin 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacağını düzenlemiştir. 24 Haziran erken genel seçiminde Siyasi Partiler Yasası’nın36’ncı maddesinin uygulanıp uygulanmayacağı ve dolayısıyla İYİ Parti’nin bu seçime katılıp, katılamayacağı, olağan seçim tarihi olarak anayasada yer alan 3 Kasım 2019'a göre değerlendirilmelidir” dedi.

İYİ PARTİ’NİN SEÇİME KATILAMAMASI İLERİKİ YILLARDA SUİSTİMAL EDİLEBİLİR!
Ersin ayrıca, “Bu durumda hem teşkilatlanmasını ve hem de büyük kongresini tamamlamış olan İYİ Parti’nin, 24 Haziran erken genel seçimine katılmasına yasal bir engel bulunmamaktadır. Aksi durum, yani YSK'nın İYİ Parti’nin seçime katılmamasına ilişkin vereceği karar, içtihat olarak ileriki yıllarda iktidar partileri tarafından suistimal edilebilir” ifadelerini kullandı.

 
Çocuklar 23 Nisan'da Ege Üniversitesi'nde eğlendi
 
AK Parti Konak’ta A Takımı belli oldu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 21 Nisan 2018 Cumartesi 12:52

Mesele iyi parti meselesi değil hak ve hukuk meselesi.Bu açıdan değerlendirildiğinde,doğrusu budur.sağolasın değerli vekilim.konuya açıklık getirdiniz.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'den İYİ Parti yorumu: Seçime girebilir
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, erken seçim kararını İYİ Parti’nin ...
CHP'de sürpriz adaylar rahatsızlık yarattı!
CHP kulislerinde peşpeşe aday adaylığı açıklaması yapılması rahatsızlığa ...
Erdoğan'dan derbi için açıklama: Var burada bir şey
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Yeşilay'ın ödül töreninde ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Ah be, yapılır mı bu milenyum gençlerine?
Mehmet KARABEL yazdı... Ah be, yapılır mı bu milenyum gençlerine?
AK Parti ve MHP'nin erken seçim hedefleri
MH P Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin teklifi üzerine erken seçim kararı ...
Seçim tarihi açıklandı, İzmir’de sahaya ilk çıkan İYİ Parti oldu
İYİ Parti İzmir İl Gençlik Kolları, 81 ilde eş zamanlı düzenlenen program ...
 
24 Haziran önergesi Meclis'ten geçti!
Seçimlerin 24 Haziran'da yapılması önergesi 386 oyla kabul edildi.
'Kemal Bey'e tavsiyem elini çabuk tutsun yoksa...'
Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulu’na gelen erken seçim önergesi ...
İnce, Kılıçdaroğlu ile ne konuştuğunu anlattı
CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva