HABERLER>POLİTİKA
29 Temmuz 2019 Pazartesi - 09:36

CHP'li Beko'dan taşeron işçiler için kanun teklifi

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kamuya geçirilen taşeron işçilerin ücretleri; mali, sosyal ve sendikal hakları ile ilgili verdiği kanun teklifini hatırlatarak, “Taşeron işçilerin kurtuluşu verdiğimiz kanun teklifinden geçer” dedi.

CHP li Beko dan taşeron işçiler için kanun teklifi

Kamu işçilerinin Toplu İş Sözleşmesi sürerken KHK ile kadroya geçen taşeron işçiler de toplu sözleşme ve enflasyon oranında zam taleplerinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.  2018’in son aylarında Meclis’e sunduğu kanun teklifinde kadroya geçen taşeron işçilerin tüm haklarını talep ettiğini hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Taşeron işçiler çok kısıtlı tutulan ve onları yoksullaştıran maaş ve hakları için mücadelesi sürerken kurtuluşlarının verdiğimiz kanun teklifinden geçtiğini söylemek istiyorum. Kanun teklifimiz kabul edilirse kamuya geçirilen işçilerin farklı işkolunda yer alması sorunu sona erecek. İşçiler geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketi hangi işkolundaysa o işkolunda yer alacak. Böylece işçiler bünyesine geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketinin eski işçileri ile aynı sendikaya üye olabilecek, aynı toplu iş sözleşmesinden yararlanabilecek. 2020 yılına kadar yeni toplu iş sözleşmesi yapılmasına getirilen engel de kaldırılmış olacak” dedi.

ÜCRETLER GERİLİYOR, İŞÇİLER YOKSULLAŞIYOR!
Merkezi idarelerde kadroya, yerel yönetimlerde şirketlere geçirilen işçilerin ücret ve haklarının 696 sayılı KHK ile 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu'nun taşeron şirketler için karara bağladığı iki toplu iş sözleşmesine endekslendiğini hatırlatan CHP’li Beko, “Kamuya geçirilen işçilere eşit hak ve ücretler sağlanmadığı gibi işçilerin bünyesine geçtikleri kamu idaresi ya da belediye şirketindeki toplu iş sözleşmesinden yararlanması da engellenmişti. İşçilerin önemli bir kısmının geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketinin işkolundaki sendikalara üye olma, mevcut kadrolu işçiler ya da şirket işçileri ile aynı sendika çatısı altında bir araya gelmesine de engel getirilmişti. 696 sayılı KHK ile işçilere yılda yüzde 4+4 ücret artışı getirilirken, işçilerin sosyal yardım, prim ve tazminatları için herhangi bir artış söz konusu değil. Enflasyonun yüzde 20'yi aşması beklenirken, kamuya geçirilen işçilerin reel ücretleri ciddi biçimde geriliyor, işçiler yoksullaşıyor” açıklamasını yaptı.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'nun kanun teklifi bu sorunlara çözüm üretmek için, 696 sayılı KHK'yı yasalaştıran 7079 sayılı Kanunda üç önemli değişiklik getiriyor.

Kanun teklifinin yasalaşması halinde:

1) Kamuya geçirilen işçilerin farklı işkolunda yer alması sorunu sona erecek. İşçiler geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketi hangi işkolundaysa o işkolunda yer alacak. Böylece işçiler bünyesine geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketinin eski işçileri ile aynı sendikaya üye olabilecek, aynı toplu iş sözleşmesinden yararlanabilecek. 2020 yılına kadar yeni toplu iş sözleşmesi yapılmasına getirilen engel de kaldırılmış olacak.

2) Merkezi idarelerde kadroya geçirilen işçilerin 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu toplu iş sözleşmesine tabi kılınmasına son verilecek. Kadroya geçirilen işçiler, eski kadrolu işçiler için imzalanan kamu toplu iş sözleşmelerinden yararlanabilecek. Böylece işçiler arasında eşitlik sağlanacak. Kadroya geçirilen işçiler, 2019 yılında yeni Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü ve protokolün ardından kamu idarelerinde toplu iş sözleşmesinin imzalanması ile birlikte, bu toplu iş sözleşmelerinin kapsamına girecek. Protokol ve toplu iş sözleşmeleri imzalanana kadar işçilerin mağduriyet yaşamaması için işçilere yıllık yüzde 4+4 ücret artışı değil bir önceki yılın enflasyonu oranında ücret artışı yapılacak. İşçilerin sosyal hakları, prim ve ikramiyeleri de aynı oranda artacak.

3) Yerel yönetimlerde kadroya geçirilen işçilerin 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu toplu iş sözleşmesine tabi kılınmasına son verilecek. Belediye şirketlerine geçirilen işçiler, şirketlerin eski işçileri için imzalanan toplu iş sözleşmelerinden yararlanabilecek. Böylece işçiler arasında eşitlik sağlanacak. Geçirildiği belediye şirketinde toplu iş sözleşmesi bulunmayan işçilerin mağduriyet yaşamaması için işçilere yıllık yüzde 4+4 ücret artışı değil bir önceki yılın enflasyonu oranında ücret artışı yapılacak. İşçilerin sosyal hakları, prim ve ikramiyeleri de aynı oranda artacak. Bu işçiler de belediye şirketinde toplu iş sözleşmesi imzalanması ile birlikte toplu iş sözleşmesi kapsamına girecek.

 
Başkan Anık'tan 'taksi kamerası' açıklaması: 23 olay aydınlatıldı
 
Bornova'da miniklere temel spor eğitimi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
işçi 29 Temmuz 2019 Pazartesi 12:23

sen önce izmir büyükşehir belediyesindeki işçilerin haklarını savun sen değilmisin işçileri tehdit edeen sözleşme zamanı.

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara'dan 'vizesiz Avrupa Birliği' atağı
Avrupa Birliği'ne vize muafiyeti için gerekli 72 kriterden 66'sını yerine ...
Bakan Soylu'dan Suriyeliler ile ilgili flaş açıklama
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin ...
AK Partili Sürekli'den 'Torbalı' tepkisi: İzmir kaybediyor!
Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur'un oğlu Efe Uygur'u belediye şirketinde ...
 
Soylu: 3 bin kadın personel alacağız
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, emniyet müdürlüklerindeki güven masalarında ...
CHP Lideri’ne saldırıyı destekleyen müdür için bakanlıktan açıklama!
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun şehit cenazesinde maruz kaldığı saldırı ...
CHP'nin Başkanlar Çalıştayı sona erdi
CHP'nin, yerel yönetim stratejisini belirlemek üzere Afyonkarahisar'ın ...
 
CHP'li Vekil Kılıç sordu: İzmir'in içme suyu kirleniyor mu?
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “Menderes ...
Soyer’in o sözlerine Bitlis’ten yanıt: Bizi incittiniz ama sizi bekleriz
Bitlis Belediye Başkan Nesrullah Tanğlay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Bakan Selçuk, eğitimdeki yol haritasını İzmir'de anlattı
İzmir'de yaptığı konuşmada Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitimde 2040 yılına ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva