HABERLER>POLİTİKA
13 Mayıs 2019 Pazartesi - 11:19

CHP'li Beko'dan Soma mesajı

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Soma’da 301 madencinin katledildiği olayın 5’inci yıldönümünde ülkede hiçbir şeyin değişmediğini ve ilk günden bu yana katliamın faillerinin belli olduğunu söyledi.

CHP li Beko dan Soma mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, 301 madencinin katledildiği Soma faciasının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen acının da katliamın faillerinin cezalandırılma isteğinin ilk günkü gibi olduğunu çünkü cinayetin faillerinin aynı düzeni koruduğunu ifade etti. 301 madencinin katledildiği 13 Mayıs 2014 gününü, ailelerin beklenti ve acılarını, bu toplu katliamın ardından bile ‘fıtrat’ diye açıklama yapanlara olan öfkeyi hiç unutmayacaklarını hatırlatan Beko, “Soma’da yaşanan bir doğal afet değil, fıtrat hiç değildir! Kaza dedikleri göz göre göre gelen bir katliamdır! 5 yıl önce dediğimiz gibi bugün de tekrarlıyorum; bu katliamın faili bugün de aynı düzeni koruyan; özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerdir” dedi.

AÇLIK DA ÖLÜM DE FITRAT DEĞİL, ÇÖZÜM VAR!
Türkiye'de maden işçilerinin ölüm ile açlık arasında bir tercihe zorlandığını ifade eden Beko, “İnsanları bu tercihe zorlamak için kotalarla, tarım politikalarıyla Soma'da pamuğu, tütünü bitirdiler. Sonra işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri almadan insanları madenlere sürdüler. 301 işçiyi ölüme sürükleyerek bir iş cinayeti işlediler. Yetmedi. Soma Yırca'da insanların zeytinlerini yok ederek sosyal cinayete devam ettiler. Katliam yaşanan madende çalışan 2821 işçi acımasızca işten atıldı. Soma'nın acısı dinmeden, yaraları sarılmadan, sorumlular hesap vermeden, verilen söz tutulmadan 'kalan sağlar' işsiz bırakıldı. Tüm Soma'ya karşı bir sosyal cinayet işlendi. Maden işçisini açlıkla, işsizlik ve ölümle terbiye etmeye çalışan bir mantık ile karşı karşıyayız. Açlık da ölüm de fıtrat değil, çözüm var! Çözüm madenleri TKİ'nin işletmesidir. Çözüm; taşeron, hizmet alımı ve rödovansın kaldırılmasıdır. Çözüm; işten atılan arkadaşlarımız da dahil tüm maden işçilerinin TKİ işçisi olmasıdır. Artık yeter! Bu rödovans, taşeron köleliğine bir son verin!"

BU KORKUNÇ DÜZEN DAHA KAÇ CAN ALACAK?
Beko, sözlerine şöyle devam etti: "Bu korkunç tabloya rağmen ülkeyi yönetenler çökmüş sistemin hiç bir işe yaramayan mevzuatında göstermelik düzenlemeler yaparak işi geçiştirmektedir. Kurdukları taşeron ve güvencesiz çalışma biçimlerini sürdürmekte ısrar edenler, bütün suçu işçilerin eğitimsizliğine ve güvensiz davranışlarına bağlamaktadır. Her türlü ahlaktan yoksun bu sermaye düzeni, bu ülkede daha kaç can alacaktır? O kadar ahlaktan yoksun bir düzenle karşı karşıyayız ki, burada Soma'da yaşanan büyük katliamın faturası da işçiye çıkarılmaktadır. 5 yılın sonunda göstermelik davalarla yetkililer cezalandırılmakta, kurulan düzen ve tezgah ise aynen devam etmektedir. Geçtiğimiz günlerde davanın tutuklu sanığı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan tahliye edildi. 301 canı katletti her işçi için sadece 6 gün yatıp çıktı! Dava sonunda verilen ceza bile 15 yıl hapisti ki bu bile kabul edilebilir bir ceza değilken en tepedeki yetkilinin sadece 5 yıl cezaevinde kalıp bu işten kurtulması kabul edilemez! Biz tüm bu haksızlıklara karşı tüm direnişimizi göstermeye, ranta karşı, sermaye gücüne karşı işçi haklarını savunmaya devam edeceğiz. AKP iktidarının hem hak hem de hukuk anlamında kurduğu bu çirkin düzeni yıkmak artık bizim tüm yüreği yanan annelerin, eşlerin, çocukların adına boynumuzun borcudur!”

 
Kuru üzüm ihracatında 'Uzak Doğu' bereketi
 
İzmirli öğrenciden acı haber!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Polat Türkiye'ye iade edilen tarihi eserleri açıkladı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP’li Mahir Polat’ın önergesine ...
AK Parti İzmir'de 'A Takımı' mesaisi: Son dönemeçte 'anket' hamlesi
AK Parti’yi, İzmir’de başarıya ulaştıracak yönetimi belirlemek için geniş ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... Sevsen, pek güzel olacak
Hanzade ÜNUZ yazdı... Sevsen, pek güzel olacak
 
İki liderden kritik seçim zirvesi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün İYİ Parti Genel Başkanı Meral ...
'Halkımız 23 Haziran'da gereken cevabı verecek'
Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da Geleneksel Beyoğlu İftarı'nda açıklamalarda ...
Kılıçdaroğlu'ndan Nişancı paylaşımı
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Mesleğini icra ederken geçirdiği bir ...
 
Diyanet Dijital Yayıncılık Daire Başkanlığı kuracak
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığında Dijital Yayıncılık ...
DSP'den flaş İstanbul seçimi kararı!
DSP'nin İBB başkan adayı Muammer Aydın adaylıktan çekildi
Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Şefkatin, merhametin ve fedakarlığın sembolü, her ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva