HABERLER>POLİTİKA
18 Ocak 2019 Cuma - 11:57

CHP'li Beko'dan 'İZBAN' açıklaması: Grev hakkının gasp edilmesi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 'tek adam' eleştirisinde bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İZBAN'da grev hakkının gasbedilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

CHP li Beko dan  İZBAN  açıklaması: Grev hakkının gasp edilmesi...

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, merkezî yönetim bütçesinden yerel yönetimler için yapılan metro ve raylı sistemlerin devri sonrasında, bu bedellerin belediye paylarından mahsup edilerek tahsiline ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenmesinin doğru olmadığını vurguladı.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İZBAN'da grev hakkının gaspedildiğini bildirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi. Beko,  “En başından bu yana takip ettiğim süreçte, işçilerin çok da afaki taleplerinin olmadığını biliyorduk. İZBAN'da çalışan işçi kardeşlerimin yarısının yoksulluk yarısının da açlık sınırında çalıştığını bir kez daha sizlere ifade etmiştim. Ankara'da İzmir milletvekilleriyle bir değerlendirme yaptık. Ulaştırma Bakanıyla görüşüp İzmir'in on ilçesinden geçen en büyük toplu taşım aracı olan İZBAN'ın günde 500 bine yakın yolcu taşıdığını, eğer grev başlarsa ulaşımın sekteye uğrayacağını buradan sizlerle paylaşmıştım. İşçi kardeşlerimin sosyal ve sendikal hakları derhâl verilmeli diye kendisine de söylemiştim. ‘Hemen toplu iş sözleşmesiyle sorunu çözelim’ demişti ancak sonrasında Sayın Bakandan bir daha ses seda çıkmadı. Bu sorunun asıl sorumlusu Ulaştırma Bakanlığıdır, AKP iktidarıdır.

Yeni teklifler gündeme geldi, biz de bu konuyla ilgili pek çok çalışma yaptık ancak mesele bir türlü çözülmedi. Aksi bir durum yansıtılmaya çalışıldıysa... İşçi kardeşlerimin sosyal ve sendikal haklarını kazanması tabii ki en büyük isteğimiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu süreçte yapılması gereken, 25'inci gününde işçilerin grev hakkını gasbetmek değil, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı bir araya gelip iş barışını da sağlayarak, işçilerin, ekonomik, demokratik, siyasi, sosyal haklarını vererek bu toplu iş sözleşmesini yapmalarını sağlamaktı. Ama maalesef işçi arkadaşlarımızın 25'inci gününde grev hakları gasbedildi. Bu konuyla ilgili, bu yapılan grev hakkının gasbedilmesini buradan bir kez daha kınıyorum” açıklamalarını yaptı.

BELEDİYELERE BASKI ARACI OLARAK KULLANILACAK!
Beko, merkezî yönetim bütçesinden yerel yönetimler için yapılan metro ve raylı sistemlerin devri sonrasında bu bedellerin belediye paylarından mahsup edilerek tahsiline ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenmesini içeren teklifin partili Cumhurbaşkanı kontrolünde, muhalefet belediyelerine kontrol ve baskı aracı olarak kullanılabileceğini açıkladı. Beko, konuşmasında şunları dile getirdi: “Belediyeler arasında ayrımcılık ve kayırmacılık uygulamalarının olduğu bu dönemde, üstelik 2019 mahallî seçimlerine bu kadar kısa bir süre kala böylesi bir yetkinin Cumhurbaşkanına verilmesi anayasal açıdan bazı sakıncalar içermektedir. Bu düzenlemeyle, partili olan Cumhurbaşkanına herhangi bir kritere tabi olmaksızın belediyeler açısından kesinti tutarlarını belirleme yetkisi verilmektedir. Düzenlemede, Cumhurbaşkanı tarafından karar verilecek kesinti oranının hangi kriterler ölçüt alınarak tespit edileceği ortaya konulmamıştır. Bu durum, Cumhurbaşkanının mensubu olduğu partinin yönettiği belediyeler ile diğer partilerin yönettiği belediyeler arasında ayrımcı bir durum ortaya koymuştur. O nedenle bu düzenleme, Anayasa'nın eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağını düzenleyen madde 10'a aykırı uygulamalara da neden olabilecektir. Muhalefet partilerinin bu kapsamdaki belediyelerin seçimleri kazanması durumunda gelir paylarının yüksek tutulması suretiyle çalıştırılmamasına ve başarısız yapılmasına neden olabilecek bu düzenlemeyi kabul etmek kesinlikle mümkün değildir. Bu, belediyeleri vesayet altına almak demektir. Diğer partilere mensup belediyeleri kontrol ve baskı aracı olarak kullanabilecek bir düzenlemedir.”

 
CHP'li Kılıç: İzmir'de belediyeler değil TOKİ sorgulanmalıdır
 
'Terörist bataklığını kurutana kadar durmayacağız'
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ilginç 18 Ocak 2019 Cuma 13:26

Kani Beko düne kadar grev kötüye kullanıyor demediniz mi ? Ayrıca 2 no'Lu şubenin yapmış olduğu olaylı basın açıklamasında neden işçilerin 'yanında' duruyorsunuz? Çözmeniz gereken yer Aziz Kocaoğlu'nun odasıdır.

Yorumu oyla      10      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Kılıç: İzmir'de belediyeler değil TOKİ sorgulanmalıdır
CHP İzmir Milletvekili Kılıç, TOKİ’nin bugüne kadar Türkiye genelinde ...
Kemalpaşa'da Cumhur İttifakı tek yürek
AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi Kemalpaşa İlçe Başkanlığı tarafından ...
İzmir'in seçmen röntgeni: Tüm ilçelerde şaşırtan oranlar!
CHP Parti Okulu İzmir Koordinatörü Abdullah Aydemir, kentteki toplam seçmen ...
 
Zeybekci güzergahı açıkladı: Turist yağacak!
Projeleri arasındaki İzmir-Antalya Otoyolu ve Hızlı Treni ile ilgili konuşan ...
İzmir’in Cumhur İttifakı’nda şok: O aday geri çekildi!
Çeşme’nin MHP’li Belediye Başkan Adayı Sema Aydın’ın adaylık kararını ...
İzmir'de AK Partili kadınlardan çevreci proje
İsrafın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması ve çevre hassasiyeti ...
 
Kocaoğlu'ndan bomba açıklamalar: İzmir'i terk etmek zorunda kalırım!
Yeniden adaylığını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... 72 gün kala hala tombala
Hanzade ÜNUZ yazdı... 72 gün kala hala tombala
AK Parti’den Erdoğan'lı paylaşım
AK Parti'nin Instagram hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva