HABERLER>POLİTİKA
22 Ağustos 2019 Perşembe - 10:11

CHP’li Beko, Bakan’a THK yangın uçaklarını sordu

İzmir tarihine bir başka yangın felaketi olarak geçecek olan büyük yangının ardından yangının söndürülmesine yönelik ihmaller nedeniyle gözlerin çevrildiği Tarım ve Orman Bakanı’na Türk Hava Kurumu uçaklarına neden izin verilmediğini soran CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Sorumlular hesap vermeli, veremiyorsa istifa etmeli” dedi.

CHP’li Beko, Bakan’a THK yangın uçaklarını sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir’deki yangının söndürülme çalışmalarında ihmali olduğu iddia edilen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. “Avrupa’nın en büyük özel uçak yangın hava söndürme filosuna sahip olduğu kendi internet sitesinde ifade edilen Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından Türk Hava Kurumu (THK) Bakanlığınız ve Orman Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak 36 yıldır yaklaşık 26 bin saat yangın söndürme uçuşu gerçekleştirmiş, başta Antalya, Bodrum, Çanakkale, İstanbul ve İzmir olmak üzere 2 binin üzerinde orman yangınına müdahale ettiğini ifade etmektedir. Hem yurt içinde hem de yurt dışında deneyim sahibi böyle bir kurumla bu dönemde işbirliğinizin devam etmiyor oluşunun sebebi nedir?” sorusunu yönelten CHP’li Beko, siyaset ve rant uğruna binlerce hektar orman ve canlının heba edilebilme ihtimalinin bile gerçek bir vatan hainliği olacağını dile getirdi. Beko, “İzmir’in ciğerleri yanarken bu ihlalleri yapan sorumlular halkın yüreğinde devam eden yangını söndürmek için hesap vermeli, veremiyorsa istifa etmeli” diye konuştu. 

THK’YA İHTİYAÇ YOK YAZISI GÖNDERİLDİ Mİ?
Kamuoyunda iddia edildiği üzere Bakanlığınız yangın söndürme işini THK ile sözleşme yenilemeyerek onun yerine çok daha yüksek bir bedelle bir mimarlık firmasına verildiğine dair haberlere ilişkin açıklama yapılıp yapılmayacağını da soran CHP’li Beko’nun diğer can alıcı soruları ise şunları kapsadı: “Ülkemizde son günlerde bir felakete dönüşen yangınlarla ilgili olarak ve özellikle Muğla merkezli THK uçaklarının beş tanesinin yangına müdahale etmek için hazırlanmasına ve Bakanlığınızdan izin istenmesine rağmen THK’ya Bakanlığınızca ihtiyaç olmadığına ilişkin yazı yazıldığı ifade edilmektedir. Ortaya çıkan büyük zarardan ötürü böyle bir yazı söz konusu ise sorumlular hakkında işlem yapılmış mıdır? THK’ya ait CL-215 tipi iki adet yangın söndürme uçağı, biri Ankara Etimesgut’ta diğeri İzmir Adnan Menderes Havalimanında olmak üzere operasyona hazır halde beklemekteyken, Bakanlığınızca yangının kontrol altında olduğu bilgisiyle uçaklara gerek olmadığına dair bildirimde bulunulmuş mudur? Böyle bir bildirimde bulunuldu ise oluşan zarardan ötürü sorumlular hakkında işlem yapılmış mıdır? THK’nın yangın operasyonuna dahil edilmemesinden ötürü Bakanlığınızca herhangi bir üçünü tarafa iktisadi menfaat temin edilmiş midir?

İŞÇİ SAYISI YETERLİ OLMADIĞI İÇİN MÜDAHALE GECİKİYOR!
Yangınlara yeterli müdahalenin yapılamayışında insan gücünün azaltılması yani orman işçi sayısının giderek azaltılmış olmasının da etkisi olduğunu savunan CHP Milletvekili Kani Beko, “İzmir’de yeterli personelin olmadığı da anlaşıldı” dedi. Beko, “Otomatik sistemler, kameralı helikopterler, son model arazi araçları elbette lazım ancak bunlarla yangınların azalmadığı ortada. Yangını söndürmede hava araçları artmış, haberleşme araçları da artmış ama insan gücünü azaltıyorlar. Bu iş, savaşı piyadenin kazanması gibi… İşçi sayısı az ve yetersiz olduğu için yangınlara gereken müdahale yapılamıyor. Arazözlerde eskiden 5 personel olurdu şimdi 2 kişi. İzmir’deki yangına başka illerden personel geliyor. Neden İzmir’de yeterli personel yok. İzmir’de 2014 yılında 1250 civarı orman işçisi var 2017’de ise bu rakam 950’ye düşmüş, işçi sayısı azalıyor yerine eleman koyamıyorlar. Bu yüzden vardiyalı çalışma sistemi yok bu da performansı etkiliyor. Yangını bilen mühendis sayısı da az. Liyakat yok. Sektör sorunu gibi görünen bu problemler yangına müdahaleyi de erken söndürmeyi de fazlasıyla etkiliyor. Önce bunların sorgulanması ve sistemin oturtulması lazım. Öte yandan orman köylülerinin devre dışı bırakılması da yangına erken müdahaleyi etkiliyor. Eskiden orman muhafaza memurları o orman köylülerinden seçilirdi. Şimdi bölgeyi bilmeyen, coğrafyasını tanımayan personel çalıştırılıyor. Eskiden orman köylüsüne tahsis edilen orman arazileri artık rant uğruna peşkeş çekiliyor. Devletin koruması gereken ormanları artık köylü devletten koruyor” açıklamalarında bulundu.

 
Balıkçı ağına 1 tonluk köpek balığı takıldı
 
CHP'li Kılıç'tan Bakan Turhan'a 'THY' salvosu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Disiplin kurulundan flaş kararlar: Karabağ ve Karataş için kritik Eylül!
İl eski Başkanı Karataş ile Bayraklı Belediyesi eski Başkanı Karabağ’ın ...
HDP İzmir dosya hazırladı, tura çıktı: Büyükşehir’den cevap gelmedi!
Demokratik anayasa ve yargı reformu konularında dosya hazırlayan HDP İzmir ...
ABD ile birinci anlaşma başlatıldı
Milli Savunma Bakanı Akar, ABD'li mevkidaşı Mark Esper ile telefonda görüştü. ...
 
Çıray: Yetersizlik ört bas edilmeye çalışıldı!
İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İzmir'de meydana gelen orman ...
'Üç belediyedeki uzaklaştırmalar keyfi değil'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ...
HDP İzmir'den CHP'ye ziyaret
HDP İzmir İl Eş Başkanları Abdülkadir Baydur, Besriye Tekgür ve HDP İstanbul ...
 
'Suç işleyen sonuçlarına katlanmak durumunda'
MHP lideri Devlet Bahçeli, "Suç sayılan fiili kasten işleyen sonuçlarına ...
AK Parti'den üç isme 18.yıl daveti vetosu!
AK Parti’nin 18. kuruluş yıldönümü törenine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah ...
Menderes yangın yeri: AK Parti: Su bile vermediler... Kayalar: Çay parasını bile ben verdim!
Siyasi partiler arasında tartışmalara neden olan İzmir yangını ile ilgili ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva