HABERLER>POLİTİKA
10 Aralık 2020 Perşembe - 14:12

CHP’li Bayır: Bu bütçe açlığı ve mutsuzluğu getiriyor!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, mecliste devam eden bütçe görüşmeleri kapsamında açıklamalarda bulundu. Bütçeye yönelik eleştirilerini sıralayan Bayır, “bu bütçe halkın bütçesi değildir. Bu bütçe refahı değil; açlığı, mutsuzluğu getiren bir bütçedir” dedi.

CHP’li Bayır: Bu bütçe açlığı ve mutsuzluğu getiriyor!

Bütçe ile ilgili eleştirilerini sıralayan Bayır’ın hedefinde Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile EPDK vardı.

BOR DEZENFEKTANI NE YAZIK Kİ EVLERE ULAŞMADI
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’nün faaliyetleri hakkında konuşan Bayır, “bor, korona sürecinde faydalanamadığımız bir maden olarak karşımıza çıktı. Korona sürecinde Partili Cumhurbaşkanı’nın bor dezenfektanı hakkındaki reklam satış talimatı işe yaramamış olacak ki piyasada dezenfektan işletmeleri için hala yüksek sabit maliyetlerden fiyatlarla satılmaktadır. Bizim belediyelerimiz ücretsiz dağıtımını yapmasa evlere dezenfektan ulaşmayacaktır. İyi ki CHP’li belediyeler var. Maskeyi dağıtamayan, sokağa çıkma yasağını yönetemeyen, esnafın yükünü karşılayamayan bu iktidar; bor dezenfektanlarını da ne yazık ki evlere ulaştıramamıştır. Partili Cumhurbaşkanı, Sayın Bakan Fatih Dönmez’e 24 Mart 2020 tarihinde gerçekten söylediği ‘şu dezenfektan hakikaten bu işi gördüğüne göre çok ciddi bir reklam kampanyasına girip, şu dezenfektanı da şu dezenfektanla bu açığı kapayalım’ demiştir. ‘Bundan bize de bir tane gönderin ama elimizi mahvetmesin’ ifadelerini kullanmıştır. Sayın Bakanım, şimdi size soruyorum. Bakanlık bor dezenfektanı için herhangi bir reklam kampanyası yürütmüş müdür, bunun sonucunda ne kadar ihracat gerçekleştirmiştir, bu talimatlardan sonra ülkelere dezenfektan ve deterjan satışı olmuş mudur, yaklaşık 23 Milyon TL’lik kurumlar daha ne kadar işlevsiz biçimde çalıştırılacaktır? Bu sorularımın cevaplandırılmasını istiyorum” dedi.

Maden ve Beton İşleri Genel Müdürlüğü hakkında düzenlenen Sayıştay raporları üzerinden eleştirilerini sürdüren Bayır, “2019 başında 12,3 milyon ödenek tahsis edilmiş olan bu kurum diğer kalemlerde yılbaşında kıyasla düşük harcamaya giderken yıl sonu itibariyle mal hizmet alım giderlerinde yılbaşı ödeneği 2,5 katı kadar harcamayı yani 28 Milyon TL’yi niçin yapmıştır? 2019’da 28 Milyon TL mal ve hizmet alımı yapan MAPEK bugünkü statüsü değiştirildiği ve bağlı kuruluş haline getirildiği 2018’den beri taşınmazları için neden tahsis ve devir talebinde bulunmamıştır? Taşınmazlarını kaydı niçin yapılmamıştır? MAPEK kanunen iç kontrol ve denetim sistemi kurmak zorunda olduğu halde bunu niçin yapmamıştır? İç kontrol sistemini sadece dosyalarla işi olmadığı, bunun yönetim destek sisteminin temeli olduğu ve kurumun karşı karşıya kalacağı riskleri tespit etmeyle sağladığı belirten Sayıştay’ın uyarısına rağmen bu sistem neden faaliyete geçirilememiştir? Bu sistemin elektronik ortamda kurulmaması halindeki eski sorunların süreceğini belirten Sayıştay’ın uyarısından sonra bu işlem yapılmış mıdır? Yoksa sizler de birileri gibi ‘ben Sayıştay mayıştay tanımam, bildiğimi okurum’ anlayışında mısınız? Birileri Anayasa Mahkemesi’ni, birileri Sayıştay’ı tanımam diye başlarsa bu işlerin sonu bu ülkede nereye gider?” dedi.

VATANDAŞ KULLANMADIĞI ELEKTRİĞİN ÜCRETİNİ ÖDEMEYİ NE ZAMAN BIRAKACAK?
Elektrik dağıtım işletmelerine ait bazı harcamaların elektrik faturalarına yansıtılarak vatandaşa ödetilmesi konusu hakkında konuşan eleştirilerini EPDK’ye yöneltti. Bayır, “EPDK Sayıştay’ın resmen kara listesine girmiştir. Kendi kestiği cezaların peşine düşmeyen EPDK, yeni elektrik piyasası kanunu ile enerji alanında yeni etkiler aldı. Elektrikte kayıp-kaçak hedefi tutmadı. Yeni torbayla acı da olsa itiraf edilerek ne yazık ki faturalara bu bedeli 5+5 yıl daha yansıtılacağı madde eklenmiştir. Üstelik bu da yetmezmiş gibi 1 Ekim’de elektriğe sadece yüzde 5,7 zam yapılmıştır. Kayıp-kaçak bedellerinin alınmaması ilgili 2015 yılında top 2020’ye atılmış, bu bedelleri atılmayacak demiştiniz. 2020 yılına geldiğimizde ise şimdi 2025 yılını işaret ediyorsunuz ve diyorsunuz ki şimdi Partili Cumhurbaşkanı’na yetki vererek bu yetkiyi 2030 yılına kadar uzatıyoruz. Soruyorum; bu millet kullanmadığı elektriğin bedelini ne zaman ödemeyi bırakacak? Son olarak, bu bütçe halkın bütçesi değildir. Bu bütçe refahı değil; açlığı, mutsuzluğu getiren bir bütçedir” dedi.

 
NATO'dan AB'ye Türkiye tavsiyesi!
 
O kentte ateşi 38 derece olanlara 10 gün karantina!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’den İnsan Hakları Günü’nde hükümete eleştiri yağmuru!
İzmir’de açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ...
CHP'li Beko'dan işçiler için ikramiye önerisi
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, işçilerin insan olmaktan kaynaklanan ...
CHP’li Polat’tan 'su sorunu araştırılsın' önerisi
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Türkiye’nin ...
 
Türkiye'den Tunus'a 5 milyon dolarlık korona hibesi
Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında KKTC, Nijer, Kongo ve Nijerya'ya sağlık ...
Meclis’te gerilim: AK Partili Dağ CHP’li Tanrıkulu’nun üzerine yürüdü
TBMM'de bütçe görüşmeleri sırasında AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında ...
CHP’li Kılıç’tan hükümete bütçe eleştirisi
CHP İzmir Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
 
CHP’li Polat’ın başlattığı kampanyada hedef aşıldı
CHP'li Polat’ın İzmir depreminin ardından ev ihtiyacı olan depremzedeler ...
Bakan Soylu'ya İzmir'de sıcak karşılama
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 30 Ekim günü yaşanan İzmir depreminin ...
İzmir zirvesine damga vuran sözler... Kılıçdaroğlu'ndan belediye başkanlarına uyarı!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı ziyarette ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva