HABERLER>POLİTİKA
13 Aralık 2017 Çarşamba - 11:55

CHP'li Balbay: Gediz Deltası 'dünya mirası' olsun

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Kültür Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay İzmir Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası olması için ortaya konan raporu TBMM gündemine taşıdı.

CHP li Balbay: Gediz Deltası  dünya mirası  olsun

Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş’tan çalışmalara destek olmasını isteyen Balbay, “Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri Gediz Deltası. 158 yıldır bilimsel çalışmalar araştırmalar yapılıyor. Ülkemizde henüz UNESCO Dünya Mirası statüsüne sahip bir alan yok. Ülkemizin en büyük yüzölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından ve flamingoların yuvası olan İzmir’in Gediz Deltası bu mirası edinmeyi hakediyor. Bakanlık ve hükümet buna koşulsuz destek vermeli" dedi.

1998 yılından bu yana Ramsar Sözleşmesi kapsamında Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan olan Deltanın, Yaban Hayatı Koruma Sahası ve Doğal Sit Alanları Koruma statülerine sahip olduğunu da hatırlatan Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

“UNESCO Dünya Mirası olacak alanların beşi kültürel, dördü ise doğal özellikleri kapsayan dokuz kriteri bulunmakta. Akademisyenler ve doğa dernekleri tarafından yürütülen çalışmalar ve ortaya konan rapora göre Gediz Deltası Dünya Doğa Mirası kriterlerinin tamamını sağlamakta. Gediz Deltası tatlısu, acısu, kara ve kıyı zenginlikleri, dünya flora ve faunasının doğal seleksiyon, izolasyon, mutasyon gibi mekanizmalar sonucu canlılardaki farklılaşmaları ve değişimlerin izlenebildiği bir ekosistem bütünü. Burada dünyanın en büyük flamingo kuluçka alanları bulunmakta. Öyleki dünyadaki on flamingodan biri bu alanda yaşamakta. Gediz Deltası kendisini oluşturan tatlı su gölleri, lagünler, tuzlu çayırlıklar, çamur düzlükleri, sazlıklar ve diğer doğal yaşam ortamları ile binlerce canlının yaşam döngülerinin üreme, beslenme, barınma, kışlama gibi aşamalarının devam ettiği bir alan. Bu alanı İzmir’e, Türkiye’ye ve dünyaya miras bırakmalıyız.”

Bu sürecin siyaseten ve iktidar mensupları tarafından da desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle Kültür Bakanlığı çalışmaya destek vermeli ve gerekli girişimlerde bulunmalı. Ülkemizin evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak yaşatmak ve tanıtmak, toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve ülkemizin dünya turizminden alacağı payı artırmak olan misyonunu da yerine getirmiş olur. Ayrıca Bakanlık alana en büyük zararı verecek, tüm canlıları katledecek olan Körfez Geçiş Otoban projesinden de vazgeçmesi için hükümet nezdinde girişimlerde bulunmalı.”

Balbay, Gediz Deltası’nın Türkiye’nin ilk Dünya Doğa Mirası ünvanına ulaşması ve UNESCO Dünya Doğa Mirası statüsünü alması sürecine ilişkin Bakan Kurtulmuş’tan şu sorularına yanıt istedi:

1.         Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası statüsü almasını bakanlık ve hükümet olarak destekliyor musunuz? Bunun için hangi çalışmaları yürütüyor, neler yapıyorsunuz?

2.         İzmir’e ve Türkiye’ye çok büyük değer katacak Delta’nın ilk Dünya Doğa Mirası ünvanına ulaşması için Sivil Toplum Kuruluşları ve Belediye ile ortak bir çalışmanız olacak mı?

3.         158 yıldır bilimsel olarak araştırılan ve 1998 yılından bu yana Ramsar Sözeşmesi kapsamında Uluslararası Sulak Alan Statüsüne sahip ve doğal sit alanı alarak korunan Gediz Deltasının büyük zarar göreceği Körfez Geçiş Otobanı projesinin iptali için hükümetiniz nezdinde bir girişimde bulunacak mısınız?

 
Dünyanın gözü bu zirvede... Erdoğan flaş çağrı!
 
Bornova'da Çocuk Kulübü üyeleri tiyatroda buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyanın gözü bu zirvede... Erdoğan flaş çağrı!
İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kudüs gündemli toplantısı Dışişleri Bakanları ...
Rektör Budak’tan Ankara'da üçlü ziyaret
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak Ankara’ya giderek bakanlarla ...
S-400'lerin satışı için son viraja girildi
Rusya ve Türkiye arasındaki S-400 anlaşmasının detayları belli oldu. Buna ...
 
CHP İzmir’de gözler kaybedilen ilçelerde: Talimat onları kapsamıyor mu?
Kentte 22 ilçe başkanı görevine devam ederken 8’i ise bayrağı devretti. ...
Ortalık bir anda karıştı! Meclis işte bu halde...
Mecliste devam eden bütçe görüşmeleri kavga, arbede ve sert tartışmalarla sürüyor.
Flaş iddia... O belediye AK Parti'ye mi geçiyor?
Ataşehir Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin İçişleri ...
 
Meclis'te "ne mal olduğunu biliyorum" gerginliği!
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, CHP Grup ...
CHP Dikili, Algır'la "devam" dedi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dikili İlçe Gençlik Kolları Başkanı yeniden ...
Selçuk Belediyesi eski Başkanı Ülgür: New York valisi gibi…
Ülgür, yeni seçilen ilçe yönetim kurulunda yer alması hakkında, “New York ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva