HABERLER>POLİTİKA
22 Eylül 2019 Pazar - 10:04

CHP'li Bakan o kanunda değişiklik istedi!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nda değişiklik istedi. TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifle, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nun yedinci maddesinin ikinci fıkrasının kanundan tamamen çıkarılması önerildi.

CHP li Bakan o kanunda değişiklik istedi!

Kanunun “Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler” şeklindeki yedinci maddesinin ikinci fıkrasının tamamen kaldırılması gerektiğini belirten CHP’li Bakan, “Milletvekili olarak TBMM Başkanlığı aracılığıyla sorduğumuz sorulara Bakanlar aylar sonra cevap veriyor ya da hiç vermiyor. Acıdır ki, aynı konuda CİMER üzerinden yaptığımız bilgi edinme başvurularına çok hızlı yanıt alıyoruz. ‘Yanıt’ dediysem, ‘sorulara yanıt verildiği’ anlamı çıkmasın. Bilgi edinme başvurularımıza gelen cevaplarda en çok karşımıza çıkan, kanunun yedinci maddesine atıf yapılarak sorularımıza cevap verilmemesi. Kanunun yedinci maddesinin ikinci fıkrası bilgi edinme hakkını sınırlandırıyor ve kanunun amacıyla çelişiyor. Bu nedenle kanunda bir düzenleme istedik” diye konuştu.

SORULARIMIZ KISA VE UKALA ÜSLUPLA YAZILAN CÜMLELERLE GEÇİŞTİRİLİYOR
Bakanların halka ve seçilmiş parlamentoya sorumluluğunun ortadan kalktığında dikkat çeken CHP’li Bakan, “Rejim değişikliğiyle, saraydaki tek kişinin dışarıdan atadığı Bakanların TBMM’ye yani seçilmiş milletvekillerine karşı sorumluluğu ortadan kalktı. Bakanlar, kendilerini atayan saraydaki tek kişi bir şey sorana/söylene kadar hesap vermezliğin ve sorumsuzluğun dayanılmaz rahatlığıyla görevlerine devam ediyor. Bizlerin halk adına sorduğumuz sorulara yanıt vermiyor, verse bile içeriği asla sorulara yanıt olmayan, kısa ve ukala üslupta yazılmış birkaç cümlelik ifadelerle geçiştiriyor. Ya da İçişleri Bakanı gibi hiç cevap vermiyor” değerlendirmesinde bulundu.

MİLLETVEKİLLERİ CİMER’İ YASAMANIN ÖNÜNE KOYMAK ZORUNDA BIRAKILDI!
CHP’li Bakan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Özellikle son 1 yılda önergelerimize yanıt alamıyoruz ama aynı konuda CİMER üzerinden yaptığımız bilgi edinme başvurularına çok hızlı yanıt alıyoruz. Örneğin, Hizbullah tahliyeleriyle ilgili verdiğimiz önergeden aylardır ses çıkmazken, CİMER başvurumuza birer hafta arayla iki kere cevap gönderildi, cevaplar üzerinden yaptığımız bir diğer başvuruya ise her ne kadar sorulara yanıt olmasa da 10 günde cevap verildi. Önergenin amacı sayısal rekor kırmak değildir, milletvekili halk adına denetim görevini yerine getirirken, temel amacı sorduğu sorulara yanıt almak ve sorunlara çözüm sunmaktır. Maalesef seçilmiş milletvekilleri, halka karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmek için CİMER’den yaptıkları bilgi edinme başvurularını TBMM’deki yasama faaliyetlerinin önüne koymak zorunda bırakıldı. Çünkü milletvekili her koşulda halkın sorunlarına çözüm bulmak zorundadır. Sarayın, sesi kısılan meclisi ve seçilmiş milletvekillerini sözden ve denetimden bertaraf etme pratikleri yeni rejimle meşru zemine oturtuldu. Totaliter bir rejime dönüşen AKP iktidarı, var gücüyle muhalefete tüm yolları kapatıyor. Ancak biz, her şeye rağmen bir şekilde kendimize alan yaratmaya, halkın bize verdiği görevi yapmaya ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin parlamentosunun millet iradesinin tecelli ettiği en meşru zemin olduğunu anlatmaya devam edeceğiz.”

 
Başkan Batur golü attı
 
Buca’nın en renkli festivali başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Maklube’ tartışmasına Akşener de katıldı: Kaşık sallayanları değil pişirenleri biliyorum!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ...
'Sınır boylarında hazırlıklarımız tamamlandı'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sınır boylarında bütün hazırlıklarımız tamamlanmış ...
AK Partili Yılmaz'dan İzmir'de 'Doğu Akdeniz' mesajı: Oldu bittiye müsaade etmeyiz
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de ...
 
'Katiller parlamentoya kadar sızmış olanlardır'
Teknofest'i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada "Teknolojinin ...
CHP'den belediyelere yakın takip!
CHP, mahalli idareler seçiminin ardından bütün belediyelerin 6 aylık performansını ...
Karamollaoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na ziyaret
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Türkiye’nin Geleceği ...
 
CHP'li Serter İzmir'deki taşımalı eğitim sorununu meclise taşıdı
CHP İzmir Milletvekili Serter, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması ...
AK Parti'li Dağ: 2023 ve 2024 seçimlerinde de başarılı olacağız
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Tire’deki ...
AK Parti, yargı paketi taslak metnini MHP'ye sundu
AK Parti Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş ve Cahit Özkan yargı paketini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva