HABERLER>YAŞAM
8 Ocak 2017 Pazar - 09:21

CHP’li Bakan’dan 'Paris anlaşması' çıkışı: Neden hala...

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, TBMM’den onay almayan Paris Anlaşması’ hakkında Başbakan Binali Yıldırım’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP’li Bakan’dan  Paris anlaşması  çıkışı: Neden hala...

Önergede, anlaşmanın Türkiye tarafından imzalanmasına rağmen neden halen TBMM’ye gelmediğini soran Bakan, “İnsanlık iklim değişikliğine karşı ortak bir adım atmazsa üzerinde yaşayabileceğimiz bir dünya kalmayacak.  Ülkemize düşen sorumlulukları yerine getirmek için tereddüt etmemek gerek. Bu bakımdan Paris Anlaşması büyük önem arz ediyor. İklim değişikliğiyle mücadeleyi ve sera gazı salınımlarının kısıtlanmasını hedefleyen ve şu ana kadar iklim konusunda imzalanmış en kapsayıcı anlaşma olan ‘Paris Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi için meclisten geçirmemiz gerekiyor. Anlaşma neden bugüne kadar TBMM Genel Kurulu’na gelmemiştir? Anlaşmayı TBMM Genel Kuruluna ne zaman getireceksiniz? Anlaşmanın meclise getirilmemesi ve dolayısıyla yürürlüğe girmemesi durumunda sera gazı salınımını azaltma ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması konusunda hükümetin hazırlığı var mıdır?” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN BEKLENTİSİ NEDİR?
Anlaşmanın onaylanmadığı gibi konuyla ilgili resmi bir açıklamanın da yapılmadığına dikkat çeken Bakan, “Geçen yıl Paris’te yapılan müzakerelerde, ülkemizin onayının, anlaşmadaki özel tanımı ve finans başlığına bağlı olacağı açıklanmıştı. Ülkemizin, ‘ülkelerin farklı ulusal koşulları çerçevesinde ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar’ esasına dayalı esnek bir anlaşmayı desteklediği ifade edilmişti. Bu bilgiden hareketle; ülkemizin anlaşmadaki ‘özel tanımı ve finansal başlığı’ndan beklentisi nedir?” diye sordu.

‘İKLİM MESELESİ’
Öte yandan iklim değişikliğinin Türkiye’deki izlerini inceleyen ‘İklim Meselesi’ adlı belgesel, 8 Ocak’ta (bugün) National Geographic’de başlayacak. Ezgi Mola, Halit Ergenç, Ozan Güven ve Serenay Sarıkaya’nın sunacağı 3 bölümlük özel belgesel seride, yirmi birinci yüzyılın sonlarına doğru Avrupa ve Orta Asya bölgesinde küresel iklim değişikliğinin etkilerine en çok maruz kalacak ülkelerden biri olan Türkiye’nin meseleyle olan yakın ilişkisi ekranlara taşınacak.

ANLAŞMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİYLE...
Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle uluslararası anlamda hukuki bağlayıcılığı olan anlaşmayı imzalayan ve parlamentolarında onaylayan ülkelerin sera gazı salınımını azaltma ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması konusunda planlarını uygulamaya koyması gerekecek. Anlaşma, 2020’de Kyoto Protokolü’nün yerine geçecek. 2023’ten itibaren ise, ülkelerin ulusal beyanları (INDC) her beş yılda bir gözden geçirilecek. Gelişmiş ülkeler, emisyon azaltımında sorumluluk sahibi ve gerekli olanakları karşılama yükümlülüğünde olacak. Gelişmekte olan ülkeler ise, iklim mücadelesindeki çabalarını artırıcı tedbirler alacak. Anlaşmada; sürdürülebilir kalkınma temeline dayalı, esnek, yerel yönetimler, şehirler, ormanlar, özel sektör ve karbonsuzlaşma gibi konular ön plandayken; Anlaşma gereğince, IPCC’nin 2018 yılında bir değerlendirme raporu yayımlanacak. AB’nin anlaşma için sunduğu emisyon azaltım miktarı taahhüttü 2030 yılında 1990 yılına göre yüzde 40; 2050 yılında 1990 yılına göre yüzde 80 ila 95 arasında. AB’nin küresel emisyonlardaki payı yüzde 12, ABD ve Çin’in toplam yüzde 40’dır. AB’de 2014 yılında yakıtlardan kaynaklanan kaçak emisyonlar (ulaştırma hariç) yüzde 55.1, ulaştırma yüzde 23.2 (havacılık dahil), tarımsal faaliyetler yüzde 9.9, sanayi ve ürün kullanımı yüzde 8.5’dir. Türkiye’de ise, küresel emisyonlardaki payı yüzde 1,24’tür. Ancak TÜİK’e göre, 2014’te toplam 467,6 milyon ton (Mt) emisyon havaya bırakıldı. Bu oran 2013’te 459,1 milyon ton (Mt) idi. Emisyonlardaki en büyük payı yüzde 72,5 ile enerji, yüzde 13,4 ile sanayi ve ürün kullanımı ve yüzde 10,6 ile tarımsal faaliyetler oluşturuyor. 

 
Ekrem Kahraman İzmir’e geliyor
 
‘Uğur Dündar ile Halk Arenası’ Karşıyaka’da
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İçimizdeki kahraman
Otobüste yan tarafımda oturan iki adam konuşuyordu. Kalbimizi dağlayan ...
Kim bu Tuzcuoğlu?
15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY bağlantılı dernek ve vakıflar ...
Para adres sormaz!
İZSİAD Başkanı Küçükkurt gazeteciler Fahrettin Dokak, Fatih Yapar, Gönül ...
 
Fatih Yapar yazdı: Güvenlik!
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ...
Yerli tohumun sonuna mı geldik?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptığı konuşmada, “2018’de ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’dan Kiraz sürprizi!
‘Devletin zirvesi’ İzmir programının son bölümünde bir sürprize imza atarak ...
 
Dardanel Ton'la pilavı tonla!
Dardanel, pilavın lezzetini Dardanel Ton'la buluşturma davet ediyor.
Anayasa ve referandum
Darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY ile yoğun mücadele döneminde bir süre ...
İzmirliler'in zor seçimi
İzmir’e Avrupa’nın en yüksek gökdeleni inşa edilecek.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva