HABERLER>GÜNCEL
14 Aralık 2019 Cumartesi - 15:19

CHP'li Arslan'dan elektrik fabrikası çıkışı: İhale derhal onaylanmalı!

İzmir Milletvekili Ednan Arslan 2020 yılı bütçe görüşmelerinde hükümete yüklendi, İzmir Elektrik Fabrikası’nı tekrar meclis gündemine taşıdı.

CHP li Arslan dan elektrik fabrikası çıkışı: İhale derhal onaylanmalı!

TBMM Genel Kurulu’nda İzmir Elektrik Fabrikası’nın fotoğrafını göstererek konuşan Arslan’a, AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan’ın sık sık sataştığı görüldü. Bunun üzerine Ednan Arslan’ın “Bura nere Alpay, burası İzmir’deki Elektrik Fabrikası. Alpay, yeri bilmiyorsun, konuşuyorsun” şeklindeki yanıtı CHP sıralarından büyük alkış aldı.

İzmir’in Tarihi Elektrik Fabrikası'nın kimseye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Arslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ülkemizin ender sanayi miraslarından biri olan bu tarihi fabrikayı müze olarak gelecek kuşaklara aktaracağını ifade etti.

Milletvekili Arslan'ın konuşması şu şekilde:

İzmir Elektrik Fabrikası ihalesi derhal onaylanmalıdır
“İzmir’deki Tarihî Elektrik Fabrikası 1924 yılında faaliyete geçmiş, altmış bir yıl İzmir’e kesintisiz hizmet etmiş. Bugün ise faaliyeti sona ermiş olan bir kent binasıdır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Nisan ayında bu bina ve arazisi ihaleye çıkarıldı, İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu ihaleye girdi ve 35 milyon bedelle en yüksek teklifi verdi ama bir türlü bu ihale onaylanmadı. Neden onaylamıyorsunuz bu ihaleyi? Bu arazinin üzerinden helikopterlerle mi gezdiniz, birine söz mü verdiniz bu arazi için? İzmir Büyükşehir Belediyesi bu araziyi ve binayı kente kazandırmak istiyor, müze yapmak istiyor. O yüzden bu ihalenin derhâl onaylanması gerekiyor.

Özelleştirme İdaresi ne diyor: “Siz bu ihaleye giremezsiniz. Neden giremezsiniz? Bu ihaleye sadece özel şirketler katılabilir, kamu şirketleri katılamaz, o yüzden en büyük teklifi vermiş olsanız da burayı size vermem diyor. Ama İzmir ve İzmir halkı şunu çok iyi biliyor ki kent binası olan bu alanı yandaşa peşkeş çektirmeyeceğiz!

Memleketin durumu sizin anlattığınız kadar iyiyse neden son iki yılda elektriğe yüzde 73, doğalgaza yüzde 57 zam yaptınız?
“Son beş gündür bütçe üzerine söz alan bakanlar ve gerekse iktidar milletvekilleri sürekli aynı şeyleri anlattılar: Gelişen Türkiye’yi, artan refahı, tek adam rejiminin faydalarını, iyi eğitim alan gençleri, geçim sıkıntısı olmayan vatandaşları, teknoloji ve bilimde nasıl ileriye gittiğimizi anlatıp durdular. Keşke gerçekler böyle olsa. Siz buraya çıkıp böyle söylediniz diye maalesef gerçek değişmiyor. Peki, durum sizin anlattığınız kadar iyiyse neden son iki yılda elektriğe yüzde 73, doğalgaza yüzde 57 zam yaptınız? Neden her üç gencimizden biri işsiz? Neden geçtiğimiz yıl 408 bin üniversite öğrencisi kaydını sildirmek zorunda kaldı? Neden Borçlanma Genel Müdürlüğü kurdunuz? Kısacası, ülkeyi yönetemiyor, savruluyorsunuz.

Yaşanan bu tablo, ülkedeki her kuruma maalesef olumsuz olarak yansıyor. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Türkiye Uzay Ajansı bütçeleri üzerine değerlendirmelerde bulunacağım.  Avrupa’da bilim akademilerinin tarihi 1700’lü yıllara dayanıyor, ülkemizdeyse TÜBA 1993 yılında kurulmuş. Gelişmiş ülkelerdeki bu akademilerin bizde olmayan bazı ortak özellikleri vardır. Bunlar kurumsal özerklik, güçlü mali yapı, bilimsel bağımsızlık.

Bugün, dünyanın gelişmiş ülkelerinde akademiler devlet bütçelerinden destek alırlar ama üye seçimlerinde ve bilimle ilgili çalışmalarında tamamen bağımsız hareket ederler. Bilimsel bağımsızlık ve yönetsel özerkliği birilerini rahatsız etmiş olacak ki 2011 yılında çıkarılan bir kanun hükmünde kararnameyle TÜBA’ya müdahale edilmiştir. Kurul üyelerinin üçte 2’sini seçme yetkisi YÖK ve TÜBİTAK’a verilmiştir. O tarihte yaşanan bu deprem sonucunda maalesef çok sayıda kurul üyesi istifa etmek zorunda kalmıştır.

TÜBA’nın yaptığı ankete, üyelerinin ve akademisyenlerin yüzde 91’inin verdiği yanıt: “TÜBA siyasetin etkisi altındadır”
TÜBA’nın içinde bulunduğu durumu sizlere yine kurumun hazırladığı 2014-2018 Stratejik Plan’da yer alan bir veri üzerinden aktarmak istiyorum. Bakın, kurum bir anket yaptırıyor, kendi üyeleri ve üniversitelerden akademisyenlere şu soruyu soruyor: “Akademi faaliyetlerini etkileyen olumsuz unsurlar nelerdir?” diye. TÜBA’nın internet sitesine girerseniz anketi görürsünüz. Ankete katılan bilim insanlarının yüzde 91’i “Kurum siyasetin etkisi altındadır.” diyor, yüzde 83’ü atama yoluyla üye olunmasının sakıncalı olduğunu söylüyor, yüzde 82’si son değişikliklerle kurumun uluslararası imajının olumsuz etkilendiğini, yüzde 74’ü ise başarılı akademisyenlerin üye olmaması ya da olamamasının kurumu olumsuz etkilediklerini söylüyor. Benim size tavsiyem hükümetin bu anketi dikkate alması ve bu anketin yol göstericiliğinde kuruma müdahale etmesidir.

Kurumla ilgili sıkıntılar bunlarla sınırlı değil. Öncelikle şu 4 soruyu sormak gerekiyor. TÜBA’nın uluslararası alanda ödül kazanan kaç projesi var? TÜBA Başkanının görevli olduğu üniversitelerdeki işe alımları araştırılmış mıdır? Liyakat esaslarını göz önünde bulundurmadığı iddiası doğru mudur? TÜBA ödülleri kapsamında adayların siyasi kimliklerine göre hareket edildiği iddiası doğru mudur?

Türkiye Uzay Ajansının Yönetim Kuruluna verilen harcama yetkisi neden Sayıştay denetiminden çıkarıldı
Bir başka konu ise Türkiye Uzay Ajansı. İlk tespit, kurulması geç kalınmış olan bir kurum olmasıdır. İkinci tespit ise kurumun kuruluş temelinin yanlış hukuksal zemin üzerine oturtulmuş olmasıdır. Çünkü Türkiye Uzay Ajansı bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuştur. Keşke kuruluş kanunu meclis çatısı altına getirilmiş olsaydı. Kamu görevlilerinin atamaları, görev ve yetkileri, diğer özlük hakları kanunla düzenlenir. Meclisin yetkisinde olan bu konuları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenmiştir, meclis yok sayılmıştır.

Bir diğer saptama ise bütçeyle ilgili. Türkiye Uzay Ajansının Yönetim Kuruluna verilen harcama yetkisini neden Sayıştay denetiminden çıkarıldı? Sayıştay raporlarına geçmesini istenmeyen bir harcamalar mı yapılacaktır. Yandaşa kadro kapısı, yüksek huzur hakları vererek Uzay Ajansı kurduk denilemez.”

 
Hediye paketlerinden uyuşturucu çıktı
 
Demir çelik fabrikasında patlama!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hediye paketlerinden uyuşturucu çıktı
Yılbaşı öncesi dikkat çekmemek için müşterilerine hediye paketi içinde ...
Kız kardeşlerin katil zanlısı hakim karşısında
Çiğli'de öldürülen Habibe Çevik ve kız kardeşi Fatma Akta'nın duruşmasının ...
'Sessiz olun' diyen doktora saldırı!
Trabzon'da bir devlet hastanesinde iddiaya göre sessiz olmalarını yönünde ...
 
Satın aldığı otomobil kâbusu oldu: Uyuyamıyorum!
Antalya'da site görevlisi Osman Erdoğan'ın (31) satın aldığı otomobile, ...
Yolcu otobüsü kaza yaptı: Aynı aileden 3 ölü
Kırşehir'de yolcu otobüsüyle çarpışan otomobilin çarpışması sonucu Akçakent ...
'Sosyal Konut Projesi'nin detayları belli oldu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı '100 bin sosyal konut ...
 
TESK'ten "sahte Milli Piyango bileti" uyarısı!
TESK Başkanı sahte yılbaşı Milli Piyango bileti konusunda vatandaşları ...
İzmir İtfaiyesi 11 ayda 40 bin ihbara cevap verdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerinin başı, ...
'Şırınga Çikolata'da 10 kuruşluk ihmal
Ankara ve Diyarbakır'da okul kantininde satılan şırınga çikolatanın neden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva