HABERLER>POLİTİKA
7 Ağustos 2015 Cuma - 11:40

CHP’li Akkaya facia yerinde: AK Parti’ya salvo ve örgütlenme vurgusu

CHP’nin İşçi Sendikalarından ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Akkaya İzmir’de 4 işçinin yaşamını yitirdiği yol inşaatı alanında incelemelerde bulundu. İş kazalarında yitirilen canlar hakkında çarpıcı istatistikler veren Akkaya AK Parti hükümetini topa tuttu.

CHP’li Akkaya facia yerinde: AK Parti’ya salvo ve örgütlenme vurgusu

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ – İzmir hafta başında büyük bir faciayla sarsıldı.

İzmir-Çanakkale otoyolunun Koyundere bölgesinde yapımı süren viyadük inşaatında kullanılan iskele çöktü. Yaklaşık 150 tonluk ağırlığın altında kalan 4 işçi yaşamını yitirdi.

CHP’nin İşçi Sendikalarından ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya facianın yaşandığı şantiyeye gelerek çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Alanda yaptığı açıklamada ülke genelinde yaşanan iş kazaları hakkında bilgi vererek AK Parti hükümetini hedef alan Akkaya’ya İl Başkanı Bedri Serter, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ile Menemen İlçe Başkanı Hürol Taklak da eşlik etti.



Akkaya, “Ben bugün buraya Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle geldim. İhmal olup olmadığı bakanlık müfettişlerince soruşturuluyor. Biz o değerlendirmenin takipçisi olacağız. Türkiye’de acı bir gerçek var; her gün yeni ölümlerle karşılaşıyoruz” dedi.
 
TERÖRDEN BETER: 7 AYDA 971 KİŞİ
Sadece Temmuz’da 165 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Akkaya,  iş kazalarının önlenmesi için örgütlenmenin gerekliliğine vurgu yaptı.



Akkaya, “Ocak’tan itibaren 7 ayda 971 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu şaka gibi bir şeydir. Her gün 3,4 işçi Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ölüyor. Ancak toplam ölümlerde gündeme geliyor. Her gün 2-3 şehit haberi alıyoruz, insanlar haklı olarak isyan ediyor. Bir haftalık ya da 10 günlük periyotta 65 işçinin öldüğünü görüyoruz. İncelendiğinde çarpık bir tablo çıkıyor. Bu iş kazalarının yüzde 97’si tedbir alınsaydı önlenebilirdi. Tedbirsizlik sonucu her gün canımız yanıyor, ocaklar sönüyor. Ailelerin hayatları yardımlarla sürüyor. Bu çözülmeyecek bir sorun değil. Maliyet olarak görmeden insana değer veren bir anlayışla bakarsak çözülür. Türkiye’de örgütlü olan iş yerlerinde iş kazalarının yüzde 10 bile olmadığını görüyoruz. Avrupa standartlarında olduğunu görüyoruz. İş kazalarının yüzde 97’sinin nedeni tedbirsizlik, bunun da yüzde 95’inin sendikasız, örgütsüz iş yerlerinde meydana geldiğini görüyoruz. Sendikalı olan yerlerde denetleme, sağlıklı iş ortamı oluyor. İş kazalarını önleme sendikaların önündeki örgütlenme sorunlarını ortadan kaldırılmasıyla olur” diye konuştu. 
 
ÖNERGELER SÜMENALTI EDİLİYOR
CHP olarak 24’üncü dönemde defalarca önerge verdiklerini söyleyen Akkaya, “Soma kazasından sonra verdik. Yalvaç ve Ermenek de aynı şekilde… Verdiğimiz önergeler çoğunluk iktidarının tutumu nedeniyle sümenaltı ediliyor. 2014 Aralık’ta iş kazalarında verdiğimiz önerge için komisyon kuruldu. Mart’ta değerlendirmeler meclise geldi. Seçimin azizliğine uğradı, laflarda kaldı. Seçim mi önemli bu vatandaşların canı, malı mı önemli? 25’inci dönemde CHP olarak en çok üstünde durduğumuz olay insan hayatıdır. Bu kazaların önüne geçici tedbirlerin alınması için alanlarda çalışmalara devam edeceğiz” dedi.


 
DEMOKRASİDEN NASİBİNİ ALMAMIŞ İNSANLAR YÖNETİYOR
Akkaya ayrıca yaşanan kazalardan ötürü hükümeti hedef aldı ve şunları söyledi: Demokrasiden nasibini almamış insanlar bu ülkeyi yönetiyor. İnsanlar madende göçük altında kalıyor, ‘ne güzel öldüler’ diyorlar. Demokrasiye inanan insanlar olmuş olsa bu iş kazaları sonucunda üstüne düşeni yapar. Özellikle madenler denetlenmiyor. Madenler kamu malıdır. 2002 yılında bu ülkede polis sayısı 145 bindi şu an 300 bine yaklaşmış durumdadır. Bir işçi memur hakkını aramak için alanlara çıktığında karşısına copla TOMA ve biber gazıyla çıkmak için yapıyorlar bunu. 2002’de 975 iş denetim müfettişi varken şimdi 300 bile değil. 430 bin iş yeri var bir müfettiş bir iş yerine tekrar gitmesi için aradan 7 yıl geçmesi gerekiyor. Çarpık bir düzen var. Bir yerde alanlara, insanlara şiddet uyguluyorsunuz, bir yerde iş sağlığı için hiçbir şey yapmıyorsunuz. Bu düzen değişmelidir. Değişmedikçe inşaat alanlarında acıların arkasından dert paylaşırız. İddia ediyorum şu an ülkenin çeşitli yerlerinde 4,5 kişi daha hayatını kaybetmiştir. 8 buçuk milyon engellimiz var. Her yıl 3 bin kişi bu sınıfa katılıyor.

 
Büyükşehir’de 'Komutan'ın vedası: Kalbim burada!
 
Manisa’da korkutan artış: Suça karışan çocuk oranı…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti’de başkanlar zirvesi: Gündem o karar!
AK Partili başkanlar bu kez Kiraz’da bir araya geldi. İl Başkanı Delican’ın ...
Sürekli: Koalisyona da erken seçime de hazırız
AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, koalisyona da erken seçime ...
Deniz Baykal memleketinde soyuldu!
CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile eşi Olcay ...
 
Demirtaş: KCK, 'Önce Öcalan ile görüşelim’ dedi
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son günlerde artan olaylar nedeniyle ...
AK Parti'nin Kasım planı: Eğer koalisyon olmazsa...
AK Parti kurmayları, koalisyon olmazsa diğer seçenekler için Kasım'a kadar ...
CHP'li vekillerden Denizli cezaevinde inceleme
Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu Üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin ...
 
HDP'den Birleşmiş Milletler'e başvuru
Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, "hukuk dışı, keyfi ve yargısız ...
AK Parti İzmir'de önemli zirve: Delican Baloğlu’nu ağırladı
AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili ...
Çiğli’deki krizde Başkan konuştu: 2019 planları var!
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan partisinin grup toplantısında yaşananlarla ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva