HABERLER>POLİTİKA
11 Temmuz 2020 Cumartesi - 11:27

CHP’ki Beko’dan TOKİ’ye tepki: Dertleri İzmir’i betona gömmek!

Dar gelirliyi ev sahibi yapmak için yola çıkan TOKİ’nin, yeşil ve yaşam alanlarının yanı sıra deniz alanını da sattığını vurgulayan CHP’li Beko, TOKİ’nin İzmir’de haksız ve hukuksuzluklara imza attığını söyledi.

CHP’ki Beko’dan TOKİ’ye tepki: Dertleri İzmir’i betona gömmek!

İzmir Karşıyaka’da bir bölümü denizin içinde kalan rekreasyon ve açık spor alanlarının satılmasına tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “İmar planına göre yeşil alan ve halkın olan yerler birilerine peşkeş çekilmek üzere satışa ve kiraya çıkarılıyor. Üstelik bu yerlerin bir bölümü, denizin içinde kalıyor. Oy için duvar açılışı yapan AKP iktidarı döneminde denizin de satıldığını gördük” dedi.

Konuyu değerlendiren Beko, imar planına göre yeşil alan olan yerlerin, bir bölümünün de denizin içinde kaldığına dikkat çekti. Denizin hiç kimsenin mülkiyetinde olmadığını satış kararının iptalini ve TOKİ’nin bundan sonra ranta bulaşmaması uyarısında bulunan Beko, nüfusu İzmir’den daha az olan Konya’da 102, Trabzon’da 78 toplu konut projesinin yapıldığı örneğini vererek, bu oranlar karşısında İzmir’e yapılan haksızlığın ortada olduğunu söyledi.

“AKP, İZMİR’E HAKSIZLIK YAPIYOR”
Anayasaya göre herkesin sağlıklı bir çevrede konut edinme hakkı olduğunu kaydeden ve bu iş için görevlendiren devlet kurumunun TOKİ olduğunu hatırlatan Beko, TOKİ’nin garibanın değil iktidar yandaşlarına çalıştığını ve İzmir’e karşı ayrımcılık yaptığını ileri sürerek, “Yani dar ve orta gelirlilere, garibanlara başlarını sokacak ev yapacak kurum olan TOKİ’nin, hangi kentte kaç projeyi hayata geçirdiğine bakıldığında, hiç de dar gelirliye destek verecek projelere imza atmadığını görüyoruz. Ankara’da 268, İstanbul’da 229 toplu konut projesi tamamlanmış. Oysa Ankara ile aşağı yukarı aynı nüfusa sahip İzmir’de yapılan proje sayısı sadece 56. İzmir’e yapılan haksızlık ortadadır. İzmir’de toplu konut yapma konusunda partizanca davranan TOKİ; arsa satma konusunda ise daha farklı bir yol izliyor” sözleriyle tepki gösterdi.

“AKP’NİN İZMİR’DEKİ RANT AŞKINI BORNOVA HACILARKIRI’NDAN BİLİYORUZ!”
TOKİ’nin İzmir’e karşı tutumunu Bornova Hacılarkırı örneği üzerinden de eleştiren Beko, TOKİ’nin arsa satma konusuna dikkat çekerek, yaşamsal alanların iş merkezlerine dönüştürüldüğünü belirterek, “Hacılarkırı’nda 136 bin metrekarelik alan Askeri Bölge’den çıkarılarak Maliye Bakanlığı’na devredildi. Maliye Bakanlığı da bu alanı TOKİ’ye devretti. TOKİ’de yine kendi yetkisini kullanarak yeşil alan olan ve içinde ağaçların bulunduğu bu arazinin imar planını değiştirdi. Yeni planlarda söz konusu arazi, konut dışı kentsel çalışma alanı olarak ilan edildi. 5 kata kadar imar hakkı verildi. Arazi içindeki yeşil alanlar, bisiklet yolları iptal edildi. Onların yerine akaryakıt istasyonu izni verildi ve Hacılarkırı’ndaki arazi bu yeni planla ne yazık ki satıldı” bilgisini paylaştı.

“YAŞANAN HUKUKSUZLUKLARINI GÜNÜ GELDİĞİNDE SORACAĞIZ”
Aliağa ve Narlıdere ilçelerinden de örnekler veren Beko, yasada, ‘Kamu hizmetlerine ayrılan yerler ile Maliye Bakanlığınca değişik ihtiyaçlarla talep edilen taşınmazların bedelsiz olarak Hazineye iade edilir.’ şerhi bulunduğunu hatırlatarak, “Yani, TOKİ diyor ki, kamu tarafından kullanılması ve bedelsiz olarak hazineye terk edilmesi zorunlu olan bir alanı, satışa çıkarıyorum’ demek istiyor ve satıyor. Bu kabul edilemez. İktidarın ayak oyuncusu olan TOKİ’yi yakından takip etmeye ve haksız, hukuksuz satışlarını deşifre etmeye devam edeceğiz. Bunların hesabını CHP iktidarında ve hukuk önünde bir bir soracağız.”

“AKP’NİN DERDİ İZMİR’İ DE İSTANBUL GİBİ BETONA GÖMMEK!”
İmar planına göre yeşil alan ve yurttaşın yaşam alanı olan  yerlerin TOKİ aracılığıyla birilerine peşkeş çekilmesini İstanbul’dan da çok iyi bildiklerini belirten Beko, “Karşıyaka’da da aynı durumun benzerini görüyoruz. Yurttaşın yaşam alanı yandaşa peşkeş çekiliyor. İstanbul’u uzun yıllardır yöneten siyasi iktidarın artık peşkeş çekecek yer bulamadığı için gözünü İzmir’e diktiğinin de farkındayız. Ancak buna izin vermeyeceğiz. Salgın döneminde yurttaşa hizmet odaklı çalışmalarıyla toplumun güvenini kazanan belediyelerimize yönelik iktidar ve ortağı tarafından üretilen algı çalışmasını da görüyoruz. İktidarın İstanbul’da kentsel dönüşüm adı altında bina dönüşümü yaptığını ve deprem toplanma alanlarına yapılan AVM’lerin etkisini yağan yağmurda çok iyi görüyoruz. Bu konuda konuşamayanların her fırsatta İzmir’i ve başkanımız Tunç Soyer’i hedef alması en basit ifadeyle ikiyüzlülüktür. Her alanı para olarak gören ve betona gömen iktidar yağmur yağdığında oluşan manzarayı doğal felaket olarak açıklarken İzmir’de yaşanan sel felaketini dahi siyasi malzeme olarak kullanmaya çalışıyor. Ancak yurttaşımız artık her şeyin farkında! İlk seçimde gideceğini gören iktidar; ülkenin havasını, suyunu, toprağını, doğasına olan saldırısını daha da arttırıyor. Ancak ne kadar çabalarsa çabalasın artık yolun sonu göründü. Tüm gücümüzle yaşam alanlarımıza olan saldırılara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. 

 
Başkan Tugay’dan fotoğraflı yanıt: TOKİ işte burayı sattı
 
Altınordu kurtuluş peşinde!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fikret ASLAN 13 Temmuz 2020 Pazartesi 09:10

AKP'yi günahım kadar sevmem hatta nefret ederim, ancak İstanbulun yeşil alanı İzmirden kat be kat daha fazla. İzmirdeki betonlaşma İstanbuldan kat be kat daha fazla, İzmir belediyesi bence bu konuda sınıfta kalmıştır.

Yorumu oyla      2      3  
altan koralttan 11 Temmuz 2020 Cumartesi 15:49

kani uzayda msın nerdesin?

Yorumu oyla      2      6  
Ercan 11 Temmuz 2020 Cumartesi 15:43

Nufusuna gore en az izmir değil Istanbul.Mezarlıklar çevre ormanlar kapsam dışı hesap yapilirken.Izmir son yillar da baya bir arttırdı. 2010 öncesi heseplamalarla alakası yok.

Yorumu oyla      2      6  
sezarın hakkı sezara 11 Temmuz 2020 Cumartesi 12:37

SAyın beko çok haklı ancak unutmamak gereken bir şey var oda izmir zaten beton ! büyük şehirler arasında nüfusuna göre en az yeşile sahip şehir izmir ! Bu sebeple sanki izmir çok harika bir şehir de işte betona boğacaklar gibi söylemleri de kabul etmemek lazım. kardeş teee ahmet piriştina dan beri izmir sizin yönetiminiz de e bu 20 senede ne yaptınız diye sorarlar adama. Ahmet piriştina haricinde zaten elle tutulur bir başkan da çıkaramadınız. DAğlar taşlar apartman olurken . Bugün karaburun da bile kamu kent faciasını önleyemezken . e şimdi gelmiş izmir beton olacak diyorsunuz. Efendim bu CHP nin de AKP nin de içi dışı bir ikisi de bir halta yaramaz rantçı partilerdir.

Yorumu oyla      3      3  
Farklı bir İzmir var da biz mi bilmiyoruz 11 Temmuz 2020 Cumartesi 12:07

Söylediklerinin neredeyse hepsi doğru ancak İzmir zaten beton. İstanbul gibi beton yapacaklar söylemini bir çok kişi kullanıyor ama sanırım farklı bir İzmir'den bahsediyorlar.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan: Baroları savunmak vatan savunmasıdır
CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, baroların yapısını değiştiren ...
AK Partili Nasır'dan İzmir için deprem uyarısı: Yarın çok geç olabilir
İzmir’deki deprem tehlikesine karşı tüm aktörlerin bir an önce topyekün ...
Ayasofya yorumu: Davet gelirse ilk namaza giderim
Eski CHP Milletvekili ve partisinin 2018'deki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem ...
 
Lidere Balçova raporu
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti.
AK Parti'de 5 ilçe başkanı istifa etti
Balıkesir'de AK Parti'nin Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Karesi ve İvrindi ...
Atatürk’ü taştan adama benzetti: O isim hakkında inceleme!
AK Parti Buca İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Kırdağ’ın Ayasofya Camii’nin ...
 
Jet kararname: Ayasofya, Diyanet'e devredildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na ...
Kılıçdaroğlu'dan Karşıyaka'daki satış için talimat: Mücadeleye devam edin!
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Karşıyaka'da ...
İki yıllık performans araştırması: Ege'nin en başarılı vekili CHP'li Sındır!
ORC Araştırma Şirketi tarafından yapılan performans çalışmasına göre, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva