HABERLER>POLİTİKA
8 Aralık 2017 Cuma - 10:44

CHP İzmir’in kongre sınavı: İstikrar mı, ilgisizlik mi?

Kentte şu ana kadar 14 ilçede sandık kuruldu. Çıkan seçim sonuçlarına göre sadece Urla ve Ödemiş’te başkanlar değişti. Diğer ilçelerde tek ve çok adaylı gerçekleşen seçimlerde mevcut başkanlar görevlerine devam etti.

CHP İzmir’in kongre sınavı: İstikrar mı, ilgisizlik mi?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- (Kulis Haber) Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) olağan kurultay takvimi tüm hızıyla işliyor. Mahalle delege seçimlerinin ardından kurultay tarihi 3-4 Şubat 2018 olarak belirlendi. İzmir il kongresi de 7 Ocak’ta gerçekleşecek.

Kentte şu ana kadar Konak, Urla, Karaburun, Seferihisar, Bayındır, Bornova, Ödemiş, Kınık, Tire, Torbalı, Dikili, Güzelbahçe, Çeşme ve Menderes’te örgüt tercihini yaptı. Delegenin önüne konulan sandıklardan çıkan sonuçlarda sadece Urla ve Ödemiş’te görevdeki başkanlar değişti.  

Partinin içinde bulunduğu bu kongre dönemi geçmiş süreçlerle kıyaslandığında heyecansızlık eleştirisi gündeme geldi. Kongrelerdeki kalabalığın tepkisiz kalmasının, çoğu ilçelerde tek adaylı seçimlerin gerçekleşmesinin, salonlara giden ve konuşma hakkı olan partililerin kürsüye çıkmamasının kafalarda soru işareti yarattığı öğrenildi.

İlçelerin çoğunluğunda aynı başkanların görevlerine devam etmesinin bazı kesimlerce istikrar olarak görüldüğü öne sürüldü. Fakat diğer yandan ise yeni isimlerin sorumluluktan kaçtıklarını ve partide bir ilgisizlik yaşandığını düşünenlerin sayısının bir hayli fazla olduğu belirtildi.

SADECE URLA VE ÖDEMİŞ’TE FARKLI İSİMLERLE YOLA DEVAM EDİLDİ
Şu ana kadar 14 ilçede sadece 2 tane örgüt ilçe başkanını değiştirdi. Urla ve Ödemiş’te her ne kadar başkanlar yeni seçilmiş olsa da bu iki ilçede muhalif bir yapının zaferinden söz etmek gerçekçi değil. İlçelerde yine mevcut yapılar iktidarını sürdürüyor. Başkanlara yakın isimlerin görevi devralması sonrasında oluşan tabloya bakıldığında tüm ilçelerde iktidar yapısı konumunu koruyor.

Urla’da Ahmet Bahri Yalaz ‘tamam’ diyerek kendi yönetimi içinde yer alan Hakan Özbadur’u işaret etti. Tek listeyle gidilen seçimde Özbadur ilçenin yeni başkanı oldu.

Ödemiş’te ise çift adaylı bir kongre gerçekleşti. Kentteki 4 kadın başkan arasında yer alan Nazan Dönmez, ‘artık torunlarıma zaman ayırmak istiyorum’ diyerek sürecin başından itibaren göreve devam etmeyeceğini kararlı bir şekilde ifade ediyordu. Bu gelişme ardından Dönmez’in yönetim kurulunda yer alan Erdem Boyacı aday çıktı. Boyacı’nın karşısında İlçe eski Başkanı ve Ödemiş’in etkili siyasetçisi Mehmet Birlik yer aldı. Seçimi Birlik kazandı ve yeniden ilçe başkanlığı koltuğuna oturdu.

12 İLÇEDE BAŞKANLAR KOLTUKLARINI KORUDU
Diğer ilçeler göz önüne alındığında ise kimi yerde tek liste ile seçim gerçekleşirken bazı ilçeler ise çoklu yarışa sahne oldu.

İzmir metropolünün kalbi konumunda olan Konak’ta İlçe Başkanı Şakir Başak 3’üncü dönemine girdi. Mahalle delege seçimleri sürecinde ilçede hakimiyeti elinde tuttuğu ifade edilen Başak’ın kongredeki rakibi Özgür Kaplan oldu. Kaplan son dakikada listesini divana ulaştıramayınca seçim tek adaylı gerçekleşti. Çift adaylı olası bir yarışta Başak’ın ezici bir üstünlüğü elde etmesi beklenirken, tek listeli seçimde sandığa katılım şaşırttı. Salonda kalabalık ve doğallarla birlikte ilçede 418 delegenin bulunmasına rağmen seçimde 280 oy kullanıldı. Sandıktan 33 geçersiz, 25 boş oy çıktı. Geçerli 222 oyun ise 214'ünü alan Başak, seçimden galip çıktı. Geçersiz oylarda ise üstü çizilen ve adalet yazan pusulalar dikkat çekti. Ayrıca Başak’ın oluşturduğu yönetim ve delege listelerine tepkiler de oldu.

İzmir siyasetinin belirleyicisi konumunda olan ve bünyesinde çok etkili isimleri barındıran Bornova’daki kongreye tüm örgüt dikkat kesilmişti. Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır’ın geçmiş dönemde belediye başkanlığı yaptığı ve doğal ağırlığının hissedildiği ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ‘evi’ olarak nitelendirilen Bornova’da gerçekleşen seçimde İlçe Başkanı Nevzat Kavalar rakibi Adnan Hocaoğlu’nu sandıkta mağlup etti. Osman Koçanalı’nın kürsüde yaptığı adaylık konuşması sırasında yarıştan çekileceğini açıklamasının sonuçta ne kadar etkili olduğu tartışılır. Çünkü Koçanalı adaylardan birinin lehine yarıştan çekildiğini açıklamadı. Fakat Hocaoğlu’nun Sındır’ın adayı olduğu ve Kavalar’ın da Kocaoğlu tarafından desteklendiği biliniyordu.

Seferihisar’da diğer ilçelere örnek teşkil edecek bir gelişme yaşandı. Seçim çarşaf liste yöntemiyle gerçekleşti. Mahalle delege seçimlerini çarşaf liste yöntemiyle atlatan Foça bu konuda kente öncülük yapmıştı.

Tire ve Dikili’de birbirinin hemen hemen aynısı kongreler yaşandı. İki ilçede yerel yönetimler ve örgüt adeta kanlı bıçaklı… Hem Tire’de hem Dikili’de aynı gün yaşanan seçimlerde belediye başkanlarının desteklediği iki isim de seçim kaybetti. Mevcut başkanlar yollarına devam etti. İki belediye başkanı da delege listesinin dışında kaldı. Dikili’de mevcut İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener’in karşısına çıkan Selami Demirel’in cılız kalacağı kongre öncesinde konuşuluyordu. Ortaya çıkan sonuç sürpriz olarak değerlendirilmedi. Fakat Tire’deki durum biraz farklıydı. İlçede geçmiş dönemde başkanlık görevini yürütmüş olan Mustafa Güngör’ün İlçe Başkanı Hakan Şenoyarı’ın karşısına çıkacağı adaylık açıklaması adeta gövde gösterisi şeklinde gerçekleşmişti. Güngör listesine Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’i yazdı. İddiaya göre bu hamle Güngör’ün seçim kaybetmesine sebep oldu.

Karaburun, Torbalı, Menderes, Çeşme, Güzelbahçe, Bayındır, Kınık mevcut başkanların tek aday olarak seçim kazandıkları ilçeler arasındaki yerlerini aldı. 

 
Başkan Pekdaş'tan Basmane Çukuru çıkışı: Ruhsat vermedik!
 
Karşıyaka’nın ‘Köylü Pazarı’ yenileniyor
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 9 Aralık 2017 Cumartesi 00:20

sebep istikrar falan değil. Chpde partililerin yarısı küstürüldü. yarısının hakkı gasp edildi delege seçimlerinde. İzmirde seçimlerde büyük oy kaybına uğrayacaklar. ilginçtir ki izmirde iktidar olanlar, delege seçimlerinde muhalefet hile yaptı diyorlar.

Yorumu oyla      11      5  
kirpi 9 Aralık 2017 Cumartesi 00:15

Tek sebep ilgisizliktir. chp Bayraklı ilçe başkanı onur mahallesinde ikamet ediyor. Kendi mahallesinde kendi listesi seçimi kazanamadığı için o seçimi iptal ettirdi. sonra muhalifler ikinci seçimi boykot etti. Bayraklı ilçe yönetimi kendi çaldı kendi oynadı deyim yerinde ise.

Yorumu oyla      11      5  
Ali Rifat Koç 8 Aralık 2017 Cuma 23:01

Sosyal demokrat kitle partilerdeki seçimlerde tek liste anlayışı sağcı kadro ve proje partilerin lidere iteat kültüründen esinlenmiş bir davranıştır. Hemen terkedilmeli. Bütün seçimler demokrasi ahlakı ve kültürü içerisinde bütün görüş ve önerilere açık olmalı. Ülkede demokrasi umutları yerellerde yeşerip gelişir. Demokrasi aşağıdan yukarıya ve kenarlardan merkeze doğru gelişir. Toplumun siyasallaşması siyasetinde toplumsallaşması yerellerden başlar.

Yorumu oyla      11      5  
yeşim çay 8 Aralık 2017 Cuma 11:45

seferihisar chp ilçe başkanı Tunç soyeri Aziz kocaoğlu ile yakınlaşmakla tehdit edip istediği başkanlığı tekrar aldı. yoksa kendi yönetimindekiler bile bu görevin ağırlığını kaldıramayacağını açık açık söylemekte

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Sındır: Bütün çiftçilerimizin yanındayız
CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır üzüm üreticilerinin ...
Putin'den Erdoğan'a Kudüs yanıtı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğab, Putin ile Kudüs'ü ele aldıkları bir ...
Erdoğan, Papa ile Kudüs'ü görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs'teki son gelişmelerle ilgili olarak Katoliklerin ...
 
Bakan Kurtulmuş'tan AK Parti İzmir'e ziyaret: Trump'ın imzası Hollywood şovu!
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, AK Parti İzmir İl Başkanlığını ...
Tarihi restleşme: Erdoğan yüzüne bakarak söyledi!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihi Yunanistan ziyareti kapsamında ...
Ümit YALDIZ yazdı...İç ve dış politika açısından Kudüs!
Ümit YALDIZ yazdı...İç ve dış politika açısından Kudüs!
 
Roman vekil Purçu'dan bütçe protestosu
TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüşecek!
Kremlin'den yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet ...
Kılıçdaroğlu'ndan ABD'nin Kudüs kararına tepki
Kılıçdaroğlu, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva