HABERLER>POLİTİKA
24 Aralık 2015 Perşembe - 08:35

CHP İstanbul kongre öncesi cadı kazanı gibi!

CHP İstanbul İl Başkanlığı yarışı, partinin önemli isimlerinin güç savaşına dönüştü. 15 farklı isim konuşuluyor, şu ana kadar 7 isim adaylığını açıkladı. Parti yöneticileri, belediye başkanları ve vekiller desteklediği adayı kazandırmak için güç savaşına girişti. Başkanı ise delege yapısı ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun işareti belirleyecek.

CHP İstanbul kongre öncesi cadı kazanı gibi!

CHP, hafta sonu Bostancı Gösteri Merkezi’nde düzenlenecek kurultayda yeni İstanbul İl Başkanı’nı belirleyecek. Görevi bırakacak olan Murat Karayalçın’ın aday olmadığı kongre için şu ana kadar Ali Fatinoğlu, Necdet Saraç, Kenan Sönmez, gazeteci Koza Yardımcı, Cemal Canpolat ve Kadir Gökmen Öğüt resmi olarak adaylıklarını açıkladı. Eski vekil Çetin Soysal’ın ekibiyle yapacağı toplantı sonrası kararını vereceği öğrenilirken, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek ise bugün adaylığını açıklayacak. Aralarında Oğuz Soydan, Karayalçın yönetiminin basın sorumlusu olarak görev yapan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Nimet Elif Uluğ ve Berhan Şimşek'in bulunduğu 15’e yakın ismin ise adaylığı konuşuluyor.

ADAYLIK İÇİN 64 İMZA GEREKİYOR 
Kongrede 640 delege oy kullanacak. İstanbul’da il başkanlığı için oy kullanacak 640 delegenin 65’i, 30 yaş altı gençlerden oluşuyor. Kadın delege sayısı 172. Bir ismin başkan adayı olabilmesi için delegenin yüzde 10’u olan 64 imzayı toplaması gerekiyor. İstanbul’da 47 delege ile Kadıköy ilk sırayı alırken, onu 31 delegeyle Küçükçekmece, 29 delegeyle Maltepe ve 26 delegeyle Üsküdar takip ediyor. İlçelere göre delege sayısı ise şöyle sıralanıyor: Adalar: 5, Arnavutköy: 5, Ataşehir: 22, Avcılar: 21, Bağcılar: 16, Bahçelievler: 22, Bakırköy: 17, Başakşehir: 10, Bayrampaşa: 11, Beşiktaş: 17, Beykoz: 10, Beylikdüzü: 14, Beyoğlu: 8, Büyükçekmece: 11, Çatalca: 5, Çekmeköy: 8, Esenler: 9, Esenyurt: 22, Eyüp: 17, Fatih: 15, Gaziosmanpaşa: 15, Güngören: 10, Kağıthane: 15, Kartal: 24, Pendik: 22, Sancaktepe: 11, Sarıyer: 18, Silivri: 8, Sultanbeyli: 5, Sultangazi: 12, Şile: 5, Şişli: 18, Tuzla: 8, Ümraniye: 23 ve Zeytinburnu: 8.

BAŞKANLAR VE YÖNETİCİLER GÜÇ DENEMESİ YAPIYORLAR
Adaylar parti yönetiminden ve delegelerden destek arıyorlar. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bir ismi işaret etmediği için kongre güç deneme alanına dönüştü. Neredeyse her adayın parti yönetiminden bir destekçisi bulunuyor. İstanbul’dan Ocak’ta yapılacak Kurultay’a gidecek 170 delege olduğu için de parti yöneticileri, belediye başkanları ve vekiller destekledikleri adayın kazanması için güç savaşı veriyor. "İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır" kuralı CHP içinde de işliyor. Başkanlık yarışının yanı sıra kurultay delegesi olmak için de partililer büyük kulis yapıyor.

KILIÇDAROĞLU VE DELEGE YAPISI BELİRLEYECEK 
Çok adayın bulunduğu kongrede il başkanının belirlenmesinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun işareti ve delege yapısı belirleyici olacak. İlçe başkanlarının aday sayısının azalması için görüşmeler yaptığı dile getiriliyor. Başkanların CHP liderinden gelecek işarete göre de hareket edeceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu'nun ise genç ve dinamik bir başkan istediği biliniyor ama parti kulislerinde son anda birleştirici olması için Murat Karayalçın formülüne dönülebileceği de ifade ediliyor. Peki  belirleyici unsurlardan ikincisi olan delege yapısı nasıl?
Parti kayıtlara göre 640 delege oy kullanacak. Bunların 135’i İstanbul, 76’sı Sivas, 35’i Tunceli, 29’u Malatya, 27’si ise Tokat nüfusuna kayıtlı geri kalan kısmı ise diğer illerin nüfusuna kayıtlı partililerden oluşuyor.

BAZI İSİMLER ÖNE ÇIKIYOR
Parti kulislerinde il başkanlığı adı geçenlerden bazı isimler ön plana çıkıyor. CHP'nin yüzünü sağ yerine sola çevirmesi gerektiğini söyleyen ve Alevi kimliği ile ön plana çıkan Cemal Canpolat ve Necdet Saraç bu isimler arasında. İki gün önce Kılıçdaroğlu ile 45 dakika görüşen ve bugün adaylığını açıklayacak olan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek ile Oğuz Soydan ve Kadir Gökmen Öğüt isimleri de ön plana çıkıyor.(radikal)

 
PKK'lı teröristler Dargeçit'te ev taradı: 2 ölü 2 yaralı
 
Suudi Arabistan'daki hastanede felaket: 25 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ümit Yaldız'ın kaleminden: Rakamlarla il kongresi...
Ümit Yaldız'ın kaleminden: Rakamlarla il kongresi...
Sındır'dan Kocaoğlu'na yanıt: Hakkımda soruşturma istedi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nın Ege TV’de katıldığı ...
Flaş! CHP’de liste resmileşti: İşte yönetim, disiplin kurulu ve kurultay delegeleri
Seçim kurulu kota gözetilerek ve itirazlar karara bağlanılarak hazırlanan ...
 
Lavrov’la görüşen Demirtaş: Moskova ziyareti…
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey ...
Davutoğlu tura çıkıyor: Bütün partiler ‘evet’ dedi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa, bütçe, reformlar ve içtüzükle ...
Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na sert sözler!
Erdoğan, ''Bu zatın, eskiden beri şahsıma yönelik terbiyesizliğini de, ...
 
Bahçeli'ye son muhalefet: Beyaz çoraplar!
Kurultay isteyen muhaliflerin Facebook ve Twitter'dan başlattıkları "Beyaz ...
CHP İzmir’de gençlerin kongresi öncesi 2 kritik gelişme
Eski Başkan Sarıküse adaylığını açıklarken, mevcut Başkan Evsel seçimden ...
AK Partili Kalkan’dan enerji mesajları!
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ev sahipliğinde düzenlenen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva