HABERLER>POLİTİKA
5 Aralık 2018 Çarşamba - 11:20

CHP İl Başkanı Yücel'den 5 Aralık mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. 5 Aralık 1934'ten bugüne, 84 yıl sonunda Türkiye'nin kadın haklarının uygulanması konusunda geldiği noktanın yürek sızlatacak boyutta olduğuna vurgu yapan Yücel, mesajında şunlara yer verdi.

CHP İl Başkanı Yücel den 5 Aralık mesajı

5 Aralık 1934 tarihi sadece Türk kadını için değil,  dünyadaki bir çok ülkenin kadını için dönüm noktası olmuştur. Ülkemizin kurtarıcısı ve cumhuriyetimizin kurucusu, bugünkü özgür ve çağdaş hayatımızı borçlu olduğumuz en büyük devrimci Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Kadınlarımıza kazandırdığı seçme ve seçilme hakkıyla kadına ve onun fikrine olan inancını dünyaya göstermiştir.    

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların, milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanınarak, Türk kadınına hakkı teslim edilmiş ve dünya kadınları arasında büyük bir ayrıcalık tanınmıştır.

Zamanın en medeni ülkeleri diye bilinen Fransa, Belçika, İtalya ve İsviçre gibi birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmasına rağmen 84 yıl içinde kadınımızın aktif siyaset içinde yeterince temsil edilmediği; bu konuda Anayasa’da, CHP dışındaki diğer siyasi partilerin tüzüğünde ve seçim yasalarında , kadınların seçilme hakkı konusunda pozitif düzenlemelerin yapılmadığı açık bir gerçektir.

KALKINMA ADINA YAPILACAK EN BÜYÜK HATA..
Her geçen gün gelişen dünyada, bu gelişime ayak uydurmak ve çağdaşlaşma yolunda ilerlemek için kadınların ön saflarda yer almasının olmazsa olmaz olduğunu ifade eden CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü.

Kendimize dürüst davranmalı ve kadınlara haklarının teslim edilmesinin, yasalarda bu hakların yer almasının pratikte hayata geçirilmediği sürece bir anlam ifade etmediğini kabul etmeliyiz. Bundan 88 yıl önce ilk kadın muhtarı, ilk kadın şehir meclisi üyelerini seçmiş olan Türkiye'nin, kadın temsili konusunda geldiği nokta yürek sızlatacak boyuttadır. Kadınlarımızın fikrinin, emeğinin ve  yetkisinin olmadığı hiçbir iş  tam anlamıyla başarıya ulaşamamaktadır. Kadının statüsünün  çalışma, siyaset ve sosyal hayatta tam anlamıyla eşitlenmesi, her geçen gün gelişen dünyanın olmazsa olmazıdır. Bu gelişimin karşısında durmak, kadına hak ettiği yeri türlü bahanelerle vermemek için diretmek, çağdaşlaşma ve kalkınma adına yapılacak en büyük hata olacaktır.

Bizler, kadınlarımızın siyasette, ekonomide ve toplumun her alanında en ön saflarda yer almaları, seçilme haklarını sonuna kadar kullanmaları için, yollarındaki engelleri samimiyetle kaldıran ve kadınlarımıza var olan haklarından çok daha fazlasını vermek için çabalayan, kadınların en çok söz hakkının olduğu, en fazla temsil imkanı buldukları bir partinin, CHP'nin birer üyesi olmaktan gurur duyuyoruz.

Türkiye’de ve dünyada kadınların erkeklerle eşit koşullarda ve insanca yaşama isteğinin giderek güçlendiği bir dönemde,  günümüz iktidarının 16 yıldır kadınları ötekileştiren, çalışma hayatından uzaklaştıran, kadınları eve kapatmaya çalışan söylem ve uygulamalarından kaynaklanan, tehditler ve kadınların haklarına yönelik saldırılar da maalesef giderek artmaktadır. AKP iktidarı kadını sadece seçmen olarak görmekte, kadının seçilme ve yasal hakları söz konusu olduğunda Türkiye'ye yakışmayan icraatlar ve söylemler içine girmektedir.  CHP olarak,Bu icraatların ve söylemlerin karşısında, kadınlarımızın yanında yer almaya ve birlikte  mücadele etmeye devam edeceğiz.

KADINLARIMIZA BORCUMUZ VAR
Türk kadının haklarına sahip çıkmak, kadınlarımızı Atamızın yolundan giderek daha da yüceltmek için, Cumhuriyetimizin ilk yıllarından aldığımız feyiz ile çalışıyoruz. Çağdaşlaşma, kalkınma, demokratikleşme ve eşitlik hakkında kadınlarımızdan öğreneceğimiz çok şey  ve yıllardır engellenen hakları için onlara çok  borcumuz var. Kadının adı, gücü ve fikri olmadan Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin ışığını yaymamız, büyük hedeflere ulaşmamız mümkün değildir. Bu yolda tüm kadınlarımıza ihtiyacımız var.

5 Aralık 1934 yılında seçilme haklarına kavuşan kadınlarımızla birlikte, Atatürk'ün çizdiği yolda, cumhuriyetimizi korumak ve yüceltmek için yürümeye devam edeceğiz. Kadınlarımızın öncülüğünde bugünün Türkiye'sinde yaşadıkları tüm sıkıntıları çözmeye, kadınımızı hak ettiği yere taşımaya hazırız. Tüm kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Gününü  kutlarken, bu hakların kazanılmasına ve kadının toplumdaki yerini  almasına hayatını adamış olan, kaybettiğimiz tüm kadınlarımızı da minnet ve rahmetle anıyoruz.

 
Konak'ta Dario Moreno’ya 50’nci yıla özel anma
 
Başkan Bakıcı’dan parti içi rakiplerine: Bel altına vurmasınlar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'in kadınlarından ‘5 Aralık’ mesajı
AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ, Türk kadınına ...
CHP İzmir'de sürpriz başvuru: O isim hangi ilçeyi istedi?
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi,  CHP eski İzmir İl Başkan ...
İYİ Parti İzmir’de yol haritasını netleştirdi mi?
GİK Üyesi Taylan Yıldız, isminin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... İkinci heybedeki İzmir adayı kim?
Mehmet KARABEL yazdı... İkinci heybedeki İzmir adayı kim?
CHP İzmir'den İYİ Parti'ye flaş ziyaret
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral ...
Demirtaş ve Önder'in cezaları onandı!
Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ile eski HDP Ankara Milletvekili Önder ...
 
AK Parti İzmir’de revizyon! İşte yeni görevlendirmeler
Aday adaylığı noktasında refleks gösteren ve istifa eden bazı yönetim ...
Bahçeli'ye tepki: Şimdi kimin gölgesindesin?
CHP lideri Kılıçdaroğlu, ''Maden kazalarında Türkiye Avrupa birincisi. ...
Kulisler hareketlendi: İYİ Parti'nin kırmızı çizgisi...
31 Mart yerel seçimleri öncesinde CHP ile İYİ Parti arasında sürdürülen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva