HABERLER>POLİTİKA
28 Nisan 2017 Cuma - 17:08

CHP'den YSK'ya 'gerekçeli karar' tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) referandumun iptaline yönelik başvuruları reddetmesine ilişkin gerekçeli kararına tepki gösterdi: ''Bu gerekçeli karar laf kalabalığıdır, bir hukuk metni değildir.''

CHP den YSK ya  gerekçeli karar  tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, YSK'nın, 16 Nisan'daki halk oylamasının iptal başvurularını reddetmesine ilişkin açıkladığı gerekçeli kararını değerlendirdi.

YSK'nın, sayfalarca gerekçe uydurmaya çalıştığını belirten Tezcan, kurulun, "Mühürsüz seçimin bahanesini nasıl yazarız" diye düşünüp bulamadığını, gerekçe uydurmaya çalıştığını, kanun maddelerini tekrarladığını ifade etti.

Gerekçenin ilk 8 sayfasına bakıldığında, YSK'nın seçimin iptaline karar vereceğinin sanıldığını anlatan Bülent Tezcan, "Yasa koyucu, TBMM bir bütün halinde seçimlerin nasıl güvenli yapılacağını düzenlemiş. O maddelerin içinden bir maddesini çekerseniz, duvarın içinden bir tuğlayı çekmiş gibi olursunuz ve duvar yıkılır. Yani seçim güvenliği yıkılır. Ne yazık ki 98 ve 101. maddelerdeki mühürsüz zarfların ve mühürsüz oy pusulalarının geçersiz olacağına ilişkin hükmü yok sayarak, aslında TBMM'nin, milletin iradesini yok sayarak, duvarın temelinden iki tuğlayı çekmiş, duvarın yıkılmasına neden olmuştur. Yani seçim güvenliğini ortadan kaldırmış ve seçimin meşruiyetini yok etmiştir" diye konuştu.

''LAF KALABALIĞI''

Gerekçeli karar hakkında "Laf kalabalığı" değerlendirmesinde bulunan Tezcan, YSK üyesi Cengiz Topaktaş'ın karşı oy yazısını ayrı tutarak, bunun bir hukuk metni olmadığını öne sürdü. 

Tarihe hukuk dersi olarak geçecek bir karşı oy yazısının ortada olduğunu vurgulayan Tezcan, bir siyasetçi olarak değil, bir hukukçu olarak Topaktaş'a teşekkürlerini iletti ve bu üyenin, tarihin kara sayfasının içine "Ak leke" olarak muhalefet şerhini düşürdüğünü kaydetti.

Bülent Tezcan, YSK Başkanı Sadi Güven'in, "Seçimleri partiler yapıyor, biz yapmıyoruz, sandık kurulları yapıyor" dediğini aktararak, seçimleri partiler yaparken, YSK'nın bozduğunu belirtti.

Mühürsüz zarf ve oy pusulalarını geçerli saymanın, sandık kurulundaki parti temsilcilerini, sandık kurulunu işlevsiz hale getirmek, sandık kurulu denetimini yok etmek anlamına geldiğini ve YSK'nın bunu yaptığını savunan Tezcan, YSK'nın seçimin meşruiyetini ortadan kaldırdığını, kendi pozisyonunu da tartışılır hale getirdiğini bildirdi.

"TASDİKNAMEYİ HAK ETTİLER"

Karşı oy kullanan Topaktaş'ın hakkını teslim etmek gerektiğine işaret eden Tezcan, "Bu mühürsüz seçimde YSK, sadece sınıfta kalmamıştır. Birtane üyesi hariç, diğer üyeleri tasdiknameyi de hak etmiştir. Bu kararla, hukuk mektebinden çıkarılmayı içerecek tasdiknameyi hak etmişlerdir" diye konuştu.

Tezcan, sadece hayır oyu verenlerin değil, evet oyu verenlerin de hakkını koruma mücadelesi ve çabası içinde bulunduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu mühürsüz oy skandalı, evet oyu verenlerin oylarını da mundar etmiş, lekelemiştir. Çabamız 49 milyonun hukukunu, hakkını koruma çabasıdır. Bu çabayı birileri anlamayabilir, Sayın YSK Başkanı da anlamayabilir. Bu mesele çay toplama meselesi değildir. Çay toplama, oy toplamayla aynı şey değildir. Oy toplama, çay toplamaya benzemez. Sayın Başkan'ın bunu bir kez daha hatırlamasında yarar var. Yargısal niteliği olan bir kurum olan YSK, çay bahçesi değil. Herkes görevini yaparken nerede, nasıl ve kim adına bulunduğunu bilecektir."

"YSK millet adına görev yapar, kendilerini elinden tutup çay toplamaya götürenler adına görev yapmazlar" ifadesini kullanan Bülent Tezcan, "Muhalif üye hariç, YSK'nın, kanunu bilmediği için tam kanunsuzluğun anlamını da bilmediğini görüyoruz. Hukuk yollarının tümünü deneyeceğiz, gidebileceğimiz bütün alanlara gideceğiz. BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi çerçevesinde de başvuru imkanımızın olduğu düşünceleri var. Bunları da değerlendiriyoruz. Bu meseleyi bütün meşru hukuk alanlarında takip edeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

 
Şok karar: İzmir'in ve bölgenin medya devi kepenk indiriyor
 
En acı tesadüf: Abisiyle çarpıştı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan ile Putin hangi konuları görüşecek?
Erdoğan ve Putin'in Soçi'de ikili ilişkiler, Suriye krizi ve terörle mücadelede ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik Rusya ziyareti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in davetlisi olarak ...
Mehmet Metiner'den Arınç'ın o sözlerine yanıt
AK Parti kurucularından olan eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bu ...
 
Erdoğan'ın AK Parti'ye dönüş tarihİ belli oldu
Başbakan Yıldırım, cuma namazı çıkışı soruları yanıtladı. Başbakan, "2 ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Barzani ile görüşecek
Cumhurbaşkanlığı kaynakları kabulün saat 16.00'da Yıldız Mabeyn Köşkü'nde gerçekleşeceğini belirtti.
Erdoğan'dan Avrupa'ya mesaj: Kaybettiniz...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'ya seslenerek, "Tamam, 'hayır' kampanyasına ...
 
Balbay'dan korkutan rapor sonrası Bakanlığa 'Çeşme' çağrısı!
Balbay İzmir’in ve Çeşme’nin daha fazla kan kaybetmemesi için Bakanlığı ...
Bülent Arınç: Başbakan'a yalvarıyorum...
Bülent Arınç, canlı yayında yeni parti kuracağı iddialarına yanıt verdi. ...
TBMM'den HSYK üyeliği için duyuru
Meclis tarafından Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSYK) seçilecek 7 üyelik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva