HABERLER>POLİTİKA
5 Ağustos 2019 Pazartesi - 15:24

CHP'den İstanbul-İzmir Otoyolu eleştirisi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "İstanbul-İzmir arasını kısaltacağı belirtilen otoyolu kullanan otomobillerin gidiş için ödeyeceği 256,3 TL bu otoyolun vatandaşlarımızın sırtına bindirdiği yüktür" dedi.

CHP den İstanbul-İzmir Otoyolu eleştirisi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bursa Şehir Hastanesi ve İstanbul-İzmir Otoyolu Ortak Açılış Töreni'nde kamu özel işbirliği projeleriyle ilgili sözlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bu projelerle ilgili "millete yalan söylendiğini" iddia eden Özel, Erdoğan'ın törende, "Biz zaten kendi cebimizden para vererek bunu yaptırmıyoruz. Biz buraya yıl, ay, gün koyuyoruz. Bu kadar gün, ay, yıl çalıştırmak suretiyle bu hastaneyi şu, şu, şu evsafta yapacaksın diyoruz. Buna yap-işlet-devret denir" açıklamasında bulunduğunu belirtti.

Özel, "Evet kendi cebinden vermiyor ama milletin cebinden alıp, müteahhitlere aktarıyor. Hem de bunu 'hane halkına transfer' adı altında yapıyorlar" dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün hane halkına transferler kalemine 2020 yılı için 6 milyar 210 milyon, 2021 bütçesine ise 6 milyar 496 milyon lira konulduğunu ifade eden Özel, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi ulaştırma projeleri için bugüne kadar yapılan ödemenin 4 milyar 530 milyon lira olduğunu vurguladı. Özel, 2019, 2020 ve 2021 ödenekleri dikkate alındığında ulaştırma projeleri için milletin cebinden çıkacak paranın 21,1 milyar lira olduğunu öne sürdü.

Özgür Özel, şehir hastaneleri projelerinin kiralama ve hizmet bedelinin bütçeye yükünün daha ağır olduğunu savundu.

Erdoğan'ın şehir hastanelerinin yapım modelini de yanlış bildiğini, bunların yap-işlet-devret değil yap-kirala-devret modeli olduğunu ifade eden Özel, şehir hastaneleri olarak bilinen ve yap-kirala-devret yöntemiyle yaptırılan hastaneler için 2019 bütçesinden kira bedeli olarak 3 milyar 680 milyon lira, hizmet bedeli olarak 2 milyar 470 milyon lira olmak üzere 6 milyar 150 milyon lira ödeneceğini belirtti. Özel, açıklamasında şunları kaydetti:

"2020 yılı için kira bedeli 7 milyar 750 milyon lira, hizmet alım bedeli 6 milyar 500 milyon lira olmak üzere 14 milyar 75 milyon lira, 2021 yılı için ise kira bedeli 9 milyar 290 milyon lira, hizmet alım bedeli 7 milyar 670 milyon lira olmak üzere 16 milyar 960 milyon lira ödenmesi öngörülüyor. Bu faturayı hasta olan olmayan tüm milletimiz ödeyecek. Kamu özel işbirliği projeleri için yapılacak ödemeler için bütçede 'hane halkına transfer' kalemi seçilmiştir. Bu başlı başına ayıplanacak bir tutumdur ancak AKP açısından şaşılacak bir durum değildir. Çünkü bu projelerin hiçbir aşamasında şeffaflık yoktur. İhalelerde şeffaflık yoktur. İhaleleri alan hep aynı firmalardır. İhale koşulları, ihalelerden sonra hem de birçok kez yandaş müteahhitler lehine değiştirilmiştir. Bu projeler için kullanılan kredilerin büyük bölümünde devletin kefil yapıldığı da unutulmamalıdır.

Merkez Bankasından alınan yedek akçe bile bu projeler için müteahhitlere aktarılmıştır. Ayrıca ulaştırma projeleri milletimiz için, ulaşım sektörü için bir ucuzlama değil daha fazla maliyet çıkarmıştır. Köprü ve otoyollardaki yüksek maliyet nedeniyle nakliyeciler ve otobüs firmaları bu güzergahları polis ve ceza baskısıyla kullanmak zorunda bırakılmıştır. İstanbul-İzmir arasını kısaltacağı belirtilen İstanbul-İzmir Otoyolu'nu kullanan otomobillerin sadece gidiş için 256,3 lira ödeyeceği dikkate alındığında, bu otoyolun vatandaşlarımızın sırtına bindirdiği yük de ortadadır. Kamu özel işbirliği projelerini 'cebimizden para vererek yaptırmıyoruz' diye savunan Erdoğan’a düşen, bugün için görünen 60 milyar lira fatura için milletimizden af dilemektir."

 
Binali Yıldırım'dan Bayındır'da mesajlar: Artık seçimler geride kaldı
 
AK Partili gençler 'internetin denetlenmesini' konuştular
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Parasız 5 Ağustos 2019 Pazartesi 16:42

Bu yolu sürekli gidiyorum saatin hesabını yapacağınıza fiyata bakın burası Türkiye ve Ak parti sayesinde cebimiz bomboş. Onların tuzu kuru. Onlar bu ülkede gerçekten yaşıyorlar mı?

Yorumu oyla      4      5  
sezarın hakkı sezara 5 Ağustos 2019 Pazartesi 15:58

Git gel 500TL ama sıkıntı yok biz hep 50 TL lik kullanıyoruz.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Binali Yıldırım'dan Bayındır'da mesajlar: Artık seçimler geride kaldı
TBMM eski Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, yerel ...
ABD ile 'Güvenli Bölge' görüşmeleri başladı
Milli Savunma Bakanlığı'nca Suriye'nin kuzeyinde tesis edilmesi planlanan ...
CHP’de kurultaya doğru: Genel merkezin adayı Yücel mi?
İzmir’de ilçe danışma kurulu toplantıları sona erdi ve gözler il danışma ...
 
Bakan Çavuşoğlu'dan Doğu Akdeniz mesajı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Doğu Akdeniz'e ilgi gösteren herkese ...
AK Parti İzmir Milletvekili Bekle'den Makedonya ziyareti
Ülkemizin her bölgesinde Makedonya kökenli ve Balkan coğrafyasıyla gönül ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu açılışında konuştu: Tarih yazıyoruz!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Bursa Şehir Hastanesi ...
 
Rumlar Türkiye’yi BM’ye şikayet etti
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz ...
CHP’li Sertel kentsel dönüşüm mağduriyetini Meclis’e taşıdı
Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından 2017 yılında temeli atılan ...
Yıldırım'dan iki hafta arayla bir İzmir mesaisi daha!
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, yerel seçimden sonra ilk ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva