HABERLER>POLİTİKA
15 Haziran 2012 Cuma - 18:25

CHP'den '7 yıl'a tepki: Hukuk yine katledildi

Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğu yönündeki kararına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kararın tutarsız olduğunu söyledi. Diğer Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise “Hukuk, bir kez daha katledildi. Anayasa ihlal edildi” dedi.

CHP den  7 yıl a tepki: Hukuk yine katledildi

ANKARA - Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğuna dair kararına CHP’den ilk yorumu Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi yaptı.
 
Anayasa Mahkemesi'nin, bu kararıyla, yasayla anayasa değiştirilebilmesine onay verdiğini belirten Hamzaçebi, ''Bu Anayasa Mahkemesi'ne yakışmamıştır. Mahkeme, doğru karar vermemiştir. Mahkeme prestiji, güvenirliğini tartışılır hale gelmiştir'' diye konuştu.
 
Kamu hukukunda kazanılmış hak kavramı olmayacağını söyleyen Hamzaçebi, şöyle konuştu. “Asli kurucu iradenin değiştirdiği anayasa kuralıyla, artık cumhurbaşkanı kim olursa olsun yeni kural işler, seçilen cumhurbaşkanı da yeni kurala tabi olur. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nin bu kararını doğru bir karar olarak görmüyoruz.
 
Kararın tutarlı olmadığını dile getiren Hamzaçebi, “Karar bir bölümüyle doğrudur; Sayın Gül'ün bir kez daha aday olabilmesi yönünde hiçbir tereddüt yoktur. Ancak Sayın Gül'ün görev süresinin 5 yıl olması koşuluyla bu yapılabilir. Sayın Gül'ün görev süresine 7 yıl diyeceksiniz hem de bir kez daha seçilir derseniz tutarlı hareket etmiş olmazsınız. Karar hayırlı olsun.''
 
‘AK PARTİ’DE ÖYLE KİMSE YOK’
Hamzaçebi, kimsenin, şimdiden kendisine 12. Cumhurbaşkanlığı'nı yakıştırmamasını isteyerek, ''12. Cumhurbaşkanı ne Sayın Erdoğan ne de Sayın Gül olacaktır. AKP'nin, Sayın Erdoğan'ın ülkeyi, toplumu bu kadar kamplara ayıran, kutuplaştıran politikaları karşısında toplumu bütün kesimleriyle kucaklayacak, barışı mesaj olarak verecek bir kişi cumhurbaşkanı olacaktır. Bu profile sahip kişiyi, AKP içinde görmüyorum'' diye konuştu.
 
TARHAN: HUKUK KATLEDİLDİ
Yazılı bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da, Anayasa'nın ihlal edildiğini ifade etti.
 
Kararın gerekçesinin henüz bilinmediğini belirten Tarhan, şu görüşlere yer verdi:
 
''Davaya konu ana sorun, öncelikle anayasanın yasayla değiştirilip değiştirilemeyeceğine ilişkin olup, bu kararla mahkeme anayasanın artık yasayla değiştirilebilmesinin yolunu açmıştır. Bu da anayasa hükümlerini, buna değiştirilemez hükümleri de dahil, değiştiren bir yasanın dahi Anayasa Mahkemesi tarafından onay göreceği yolundaki endişelerimizi arttırmıştır. Yargının alabildiğince siyasallaştığı ve hukuksal değil başka tür hesapların yapıldığı bir dönemde karar sürpriz değildir. Ancak bazı konularda anayasa değişikliğine dahi gerek bırakmayan fiili bir yol oluşturduğu ve bu yolla anayasanın bizzat onu koruması gereken mahkemesi eliyle ihlal edildiği açıktır.''
 
İkinci sorunun cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin olduğunu kaydeden Tarhan, ''Bu sorunun statü hukukuna göre çözülmesi gerekirken, bir bütün olarak eski ya da yeni statü hukukunun geçerli olması yolunda iki olasılık söz konusuyken bu yola hiç girilmemiştir'' ifadesini kullandı.
 
Tarhan, ''karma ve siyasi bir bakış açısıyla yine hukukun dışında başka faktörlerle ve kişiler üzerinden değerlendirme yapıldığını'' öne sürerek, ''Bu arada hukuk bir kez daha katledilmiştir'' görüşünü savundu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu ve başkanlardan Ali Engin’e destek
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin'i ilçe başkanlarını yanına alarak ziyaret ...
Çankaya 2014’ün şifreleri: Nasıl gelindi/neler olacak?
Gül'ün görev süresinin, 2014'e kadar olduğu kesinleşti. Ancak şimdi de ...
Vekil Güven’den Afyon çıkarması
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Afyon'un Bolvadin ilçesinde ...
 
Anayasa Mahkemesi: Gül'ün görev süresi 7 yıl
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğuna ...
Erdoğan’ın çağrısına Gülen cephesi ne yanıt verdi?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış töreninde ...
Başkan Durak'tan, Ali Engin'e ziyaret
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak CHP İl Başkanı Ali Engin’i ziyaret ...
 
Özel yetkili mahkemeler sonbahara kaldı
Özel yetkili mahkemelerle ilgili kendisi ve Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları ...
Yargıtay CHP’li Cihaner için ‘yargılanabilir’ dedi
Yargıtay, milletvekili dokunulmazlığının eski Erzincan Başsavcısı İlhan ...
CHP Gaziemir'den Balbay'a özgürlük haykırışı
CHP Gaziemir İlçe Kadın ve Gençlik Kolları Mustafa Balbay'ın için Milli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva