HABERLER>POLİTİKA
5 Ağustos 2019 Pazartesi - 14:05

CHP’de kurultaya doğru: Genel merkezin adayı Yücel mi?

İzmir’de ilçe danışma kurulu toplantıları sona erdi ve gözler il danışma kurulunun ne zaman yapılacağına çevrildi. İl yönetimi bayram sonrasında yer ve tarihi belirleyecek. Aynı zamanda genel merkezin de kurultay takvimini açıklaması bekleniyor. Her dönem parti içi yarışın hareketli geçtiği İzmir’de yeni süreçte neler yaşanacağı merak ediliyor. Geçtiğimiz günlerde kente gelen Genel Başkan Yardımcısı Salıcı’nın açıklamasının dikkat çektiği ve kulislerde ‘Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun adayı Yücel mi olacak?’ sorusunun dolaştığı belirtildi.

CHP’de kurultaya doğru: Genel merkezin adayı Yücel mi?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- (Kulis Haber)  Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) ilçe danışma kurulu toplantıları geride kaldı. Parti yöneticileri örgütün her kademesinde görev yapan kişileri dinlerken yer yer üyeler de görüşlerini dile getirerek talep ve şikayetlerini sıraladı.

İzmir’deki örgütte gözler şimdi il danışma kurulu toplantısına çevrildi. İlçe danışmalarından çıkan sonuçları değerlendiren İl Başkanı Deniz Yücel’in yönetim kuruluyla birlikte Kurban Bayramı sonrasında il danışma kurulu toplantısının yerini ve tarihini netleştireceği öğrenildi. Diğer yandan parti içi yarışın startını verecek olan genel merkezin de kongre takvimini en kısa sürede açıklaması bekleniyor. Şu ana kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve üst düzey yöneticiler olağan kurultayın iptal edilmeyeceği yönünde açıklamalar yaptı.

Tüm illerde olduğu gibi İzmir’de de süreç mahalle delege seçimleriyle başlayacak. Daha sonra ilçe kongreleri gerçekleşecek ve kent bazındaki yarışların finali olan il başkanlığı seçimiyle yerel süreç noktalanacak. Seçilen 52 kurultay delegesi de Ankara’da genel başkanı seçecek. Afyonkarahisar’daki yerel yönetimler zirvesinin basına kapalı bölümünde belediye başkanlarına, ‘Sürece müdahale etmeyin’ talimatını veren CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘İlçelerde ve illerde tek aday olsun, uzlaşı olsun’ isteği de dikkat çekmişti. Tek adaylı kongreler gerçekleşirse kurultayda seçilmeyi garanti altına alacak olan Kılıçdaroğlu’nun önceki senelerdeki gibi bir Muharrem İnce’nin ya da başka kuvvetli bir rakibin sahneye çıkmasını engellemek için bu hamleyi yaptığı öne sürüldü. Parti tabanında bu gelişmenin rahatsızlık yarattığı ve tek aday isteğinin dayatmaya yol açabileceğinin konuşulduğu aktarıldı.

ŞİRKET ATAMALARI KONGREYE HAZIRLIK MIYDI?
Partinin en güçlü, parti içi yarışında en hareketli olduğu illerin başında İzmir geliyor. Geçmiş süreçte kentte Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatını taşıyan ve yerel gücü elinde bulunduran bir Aziz Kocaoğlu unsuru bulunuyordu. Parti içi yarışların ana belirleyici dengesi Kocaoğlu oluyordu. Kocaoğlu’nun yanındakiler ve Kocaoğlu karşıtları kozlarını paylaşıyordu. Fakat gelinen süreçte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda Tunç Soyer oturuyor. Soyer, 10 yıllık Seferihisar Belediye Başkanlığı süresince örgütün işleyişine ve kongrelere müdahale etmeyen bir görüntü vermişti. Basına yansıyan demeçlerinde yeni dönemde de buna paralel bir tavır sergileyeceğini söyleyen Soyer’in il kongresinde direkt olarak müdahale etmesi beklenmiyor. Fakat İl eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu’nun Soyer adına kongre çalışmaları yapacağı kulislerde konuşuluyor. Diğer yandan belediye şirketlerinde yapılan görevlendirmelerin de örgüt içinde çok farklı şekilde okunduğu biliniyor. Milletvekillerine yakın isimlerin belediye şirketlerinde yönetici olarak görev almaları dikkat çekiyor ve ortaya çıkan parçalı yapının kongreye hazırlık şeklinde değerlendirildiği belirtildi. Vekiller Murat Bakan, Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır, Ednan Arslan, Mahir Polat, Sevda Erdan Kılıç’ın süreçte aktif rol almasının beklendiği aktarıldı.

ÖZKAN VE SOYER KARŞI KARŞIYA GELECEK Mİ?
Ayrı bir parantez açılması gereken isim ise Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan… En son genel seçimlerde İzmir listesi dışında İstanbul sıralarına yazılan fakat son dakika sürpriziyle geri gelen Özkan, 31 Mart yerel seçimleri sonrasında daha güçlü durumda. Fakat örgüt tarafından Özkan’ın bir türlü tam anlamıyla benimsenmediği ifade edilirken çok sayıda belediye başkanını belirlemiş olmasından dolayı ise kongrelerde etkili bir konumda bulunacağı öngörülüyor. Bugüne kadar Kocaoğlu muhalifliği yapan Özkan’ın yeni süreçte göstereceği refleks merak ediliyor. Soyer’in karşısında bir pozisyon alıp almayacağının ise zaman içinde netleşeceği öne sürüldü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı hayalinin hala bulunduğu bilinen Özkan’ın süreçte Soyer ile karşı karşıya gelmesinin ihtimal dahilinde olduğu ifade edildi.

GENEL MERKEZİN ADAYI YÜCEL Mİ OLACAK?
İsimler ve dengeler kongreler öncesinde ince hesaplarla değerlendirilirken bir yandan sürecin belirleyeni Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun tek aday isteği olacak. İzmir’de tek adaylı kongrenin çok düşük bir ihtimal olduğunu düşünenlerin sayısı bir hayli fazla… Bir önceki kongrede Kocaoğlu’nun açık desteğini alarak Utku Gümrükçü’yü farkla yenen Deniz Yücel yeni dönemde ne yapacak? Başkan Yücel her zaman ölçülü ve dikkatli açıklamalar yapmasıyla biliniyor. Bu süreçte de açık bir şekilde ‘tamam’ ya da ‘devam’ diye bir açıklama yapmadı. Fakat kulislere yansıyan bilgilere göre Yücel il başkanlığına devam etmek istiyor… İki tane seçim atlatan Yücel’in il kongresinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun tek adayı olabileceği çok sayıda partili tarafından savunuluyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelen ve il binasında açıklama yapan Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın satır aralarında kalan bir cümlesi dikkat çekti. Bir yanında İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da bulunan Salıcı konuşmasına başlarken, Yücel’i kast ederek, “Bugün iki başkanımızla birlikteyiz. Bir tanesi zaten İzmir’deydi, İzmir’de kalmaya da devam edecek” çıkışını yapmıştı. Örgütte farklı bloklarda hareket eden tüm kesimlerin dikkatini çektiği öğrenilen bu açıklamanın manidar bulunduğu aktarıldı.

KOCAOĞLU’NUN, ‘İLGİLENMİYORUM’ DEDİĞİ AKTARILDI
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yeni dönemde ne yapacağı da ayrı bir merak konusu... 15 yıl gibi bir süre sonrasında görevi bırakan ve tabiri caizse sivil hayata dönen Kocaoğlu her fırsatta, ‘Artık seçilecek bir yere aday olmam, siyaset yapmam’ diyor. Kocaoğlu’nun yakın çevresine, ‘kongrelerle ilgilenmiyorum’ dediği aktarıldı. Kocaoğlu’nun Çankaya’da misafirlerini ağırlamak için ofis tutmasının farklı yerlere çekildiği öne sürüldü. Tutulan ofisin il binasına yakın olmasının Kocaoğlu’nun karşıtı kesimlerce özellikle kullanıldığı ifade edildi. Kulislerdeki bilgiye göre; Kocaoğlu’nun yıllarca yakınında bulunan bazı kişiler kendisini müdahale için ikna etmeye çalışıyor. Bu ısrarlar sürerken Kocaoğlu’nun dışarıya hiçbir renk vermediği de aktarıldı.  

‘TEK ADAY’ İSTEĞİ HESAPLARI ALTÜST ETTİ, ÇOKLU YARIŞTA KARTLAR YENİDEN KARILIR!
Belediye başkanları da sürecin etkili aktörleri arasında… Özkan’ın yeni süreçteki en büyük gücü ve kozu belediye başkanları… Metropolde örgüt seçimlerinde belirleyiciliği olan büyük ilçelerde ve kırsaldaki ilçelerde etkili konumda bulunan Özkan’ın kimi il başkanı olarak görmek isteyeceğinin henüz net olmadığı aktarıldı. Mevcut ilçe başkanlarından il başkanlığına göz kırpanlar olsa da Genel Başkan’ın ‘tek aday’ isteği tüm hesapları altüst etti. Çoklu yarış olduğu takdirde anlaşmaların, dengelerin kurulabileceği ve kartların yeniden karılacağı iddia edildi. Tek, uzlaşı adayın çıkması çok düşük de görülse o ihtimalin bulunduğu belirtildi. Metropolde bulunan, Kocaoğlu’yla önceden yol yürümüş belediye başkanlarının göstereceği refleksin de belirleyici olması bekleniyor. 

 
İzinsiz reklam aramasına 75 bin lira ceza
 
Not bırakılmış 5 el bombası ve lav silahı bulundu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mükremin 6 Ağustos 2019 Salı 00:00

CHP kendini yeniliyor. Başkan sen olacaksın ama,biz bileceğiz dönemi başladı.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Çavuşoğlu'dan Doğu Akdeniz mesajı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Doğu Akdeniz'e ilgi gösteren herkese ...
AK Parti İzmir Milletvekili Bekle'den Makedonya ziyareti
Ülkemizin her bölgesinde Makedonya kökenli ve Balkan coğrafyasıyla gönül ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu açılışında konuştu: Tarih yazıyoruz!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Bursa Şehir Hastanesi ...
 
Rumlar Türkiye’yi BM’ye şikayet etti
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz ...
CHP’li Sertel kentsel dönüşüm mağduriyetini Meclis’e taşıdı
Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından 2017 yılında temeli atılan ...
Yıldırım'dan iki hafta arayla bir İzmir mesaisi daha!
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, yerel seçimden sonra ilk ...
 
AK Partili Çankırı'dan Büyükşehir komisyonuna TBMM daveti
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun toplantısına İzmirli kadın milletvekilleri ...
İYİ Parti'de GİK belli oldu: İzmir'den 2 isim!
İYİ Parti 4. Olağanüstü Kurultayı'nda yapılan seçimde GİK üyeleri belli ...
CHP'li Beko 'İzmir'in Çernobili'ni sordu
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir’in Çernobil’i olarak anılan Gaziemir’deki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva