HABERLER>POLİTİKA
30 Nisan 2016 Cumartesi - 10:44

CHP’de eşzamanlı ‘Kahraman’ tepkisi!

TBMM Başkanı Kahraman’ın ‘Yeni anayasada laik yer almamalı’ sözlerine tepkiler sürüyor. CHP Genel Merkezi’nin tüm örgütlere gönderdiği basın açıklaması İzmir’de İl Başkanı Yüksel tarafından okundu.

CHP’de eşzamanlı ‘Kahraman’ tepkisi!

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ – Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik çıkışına karşı tepkiler sürüyor.

“Yeni anayasada laiklik yer almamalı” sözlerini ülke genelinde çeşitli eylemlerle protesto eden CHP’de, Genel Merkez tarafından tüm örgütlere gönderilen metin İzmir’de de İl Başkanı Alaattin Yüksel tarafından okundu.

Karşıyaka'da düzenlenen toplantıya CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, İzmir Milletvekili Musa Çam, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, ilçe başkanları, parti yöneticileri ve partililer katıldı.

Yüksel’in okuduğu metinde şu ifadeler yer aldı:

“TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik ilkesinin anayasadan çıkartılması gerektiği yönündeki ifadesi yalnızca kendi görüşleri değil, AKP’nin demokrasiye, eşitliğe ve bir arada yaşama kültürüne nasıl baktığının göstergesidir. Bu sözlerle amaçlanan hedef, bu ülkede yaşayan bütün vatandaşların hak ve özgürlüklerine müdahale, yaşama biçimlerine baskı girişimidir.

Laiklik ilkesi yalnızca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, bu yolla din ve vicdan özgürlüğünün sağlanması değildir.

Laiklik milli egemenlik ilkesinin de temelidir. Laiklik ilkesiyle millet zamanın değişen şartlarına göre kendini kaderini belirleyecek, hukuk kurallarını kendi egemenlik gücüyle koyma hakkını eline almıştır. Bu hak meclis tarafından kullanılır, hükümet tarafından uygulanır, yargı tarafından korunur. Anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddesi olan laiklik ilkesini kaldırmaya yönelik her teşebbüs, milli egemenliği kaldırmaya ve anayasayı zorla ilga etmeye yönelik bir suç girişimidir.

Laiklik ilkesiyle kendi kaderini eline alan milletimiz egemenlik yetkisini anayasada belirtilen kurallar çerçevesinde kullanır. İktidar seçimle iş başına gelir, TBMM görevini milletten aldığı yetkiyle yerine getirir. Çok partili hayatımız demokrasimiz ve demokrasimizin bir parçası olan bütün haklarımızın temel laiklik ilkesidir. Laiklik ilkesini kaldırmak, demokrasiyi yok etmek demektir.

Laiklik, aynı zamanda cinsiyet ayrımı gözetmeksizin hangi mezhepten, hangi inanıştan, hangi düşünceden olursa olsun, bütün vatandaşların eşit haklara sahip olmasının garantisidir. Bu ülkede hiç kimse cinsiyeti, mezhebi, inancı veya düşüncesi sebebiyle bir diğerinden üstün değildir. Bütün vatandaşlar kanun önünde eşit haklara sahiptir. Laiklik ilkesiyle devlet bütün inanışlara, bütün mezheplere eşit mesafede olur. Bu anlamda laiklik, bu ülkede ki bütün vatandaşların eşit vatandaş olmasının, devleti yönetme ve idaresinde görev alma hakkının teminatıdır. Laiklik ilkesi sayesinde bu ülkenin bütün vatandaşları kendi yetenek ve çalışmalarıyla bu ülkede her makama gelebilir. Her işi yapabilir toplumsal barışımız birlik ve bütünlüğümüz bu temel üzerine kuruludur. Laiklik ilkesini ortadan kaldırmaya yönelik her çaba aynı zamanda birlik ve bütünlüğümüzü yok etmeye yönelik bölücü bir girişimdir.

Bütün bunlarla birlikte laiklik, Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlıkla mücadele kapısını açtığı için, gerçek dindarlığın gelişme imkanını temin etmiştir. Laikliği dinsizlikle karıştırmak isteyenler, ilerleme ve canlılığın düşmanları ile gözlerinden perde kalkmamış fanatiklerden başka kimse olamaz.

CHP kurucu değerlerimizi, milli egemenliğin, demokrasinin, toplumsal barışın, insan eşitliğinin ve Türkiye’nin temeli olan laiklik ilkesini koruma iradesine sahiptir. Laiklik imgesinin yok edilmesine ya da laiklik ilkesinin sulandırılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bilinmelidir ki bu yolla cumhuriyeti ve demokrasiyi yok ederek, gayri meşru bir baskı rejimi kurmaya çalışanlar asla amacına ulaşamayacaktır. Ülkemizin temel değerlerine yürekten inanmış milyonlarca vatandaşımız ve cumhuriyet halk partisi, cumhuriyetimizin temel        değerlerine, demokrasiye, özgülüklerimize ve toplumsal barışımıza yönelen her saldırganı hüsrana uğratacak güce sahiptir.

İsmail kahraman yaptığı açıklamalarla milli egemenliğin, demokrasinin ve cumhuriyet değerlerinin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni temsil etme yeteneğini kaybetmiştir. Oturduğu yüksek makam, kendisine büyük gelmektedir. Görevi bir an önce bırakmalı ve istifa etmelidir.

CHP, çağdaş uygarlık seviyesinin bile üstüne çıkma hedefiyle özgürlükçü demokrasiyi kurmak için çalışmalarını büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürmektedir. Bu ülkede demokrasiyi yok etmek ve bir baskı rejimi kurmak isteyenler mutlaka yenilecek,  türkiye tarihi yolculuğuna devam edecektir.”

ERDOĞAN ENİNDE SONUNDA ÖĞRENECEK
Basın açıklamasının ardından kısa bir değerlendirme yapan Yüksel, “Ne zaman Türkiye’de Cumhuriyet değerleriyle ilgili, laiklikle ilgili, özgürlüklerle ilgili sıkıntı yaşansa gözler CHP’ye çevrilir. Önce CHP’den tepki beklenir. Çünkü CHP bu ülkenin kurucu partisidir. Demokrasiyi bu ülkeye getiren, hilafeti ve saltanatı kaldıran partidir. Tarihten gelen misyonumuzla bütün yurttaşlarımız CHP’den tepki beklerler. İsmail Kahraman tarafından dillendirilen sözler daha önce de AKP tarafından dillendirilmiştir. AKP’nin Cumhuriyet, laiklik, Atatürk devrimleri ile ilgili sorunu vardır. Yok etmeye çalışmaktadır! En başta ise Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Recep Tayyip Erdoğan ve onun seçtiği Meclis Başkanlığı koltuğunda oturan İsmail Kahraman benzer açıklamaları yapmışlardır. Genç, laik demokratik cumhuriyetin tarihi 1919’da başlar. Bunu Recep Tayyip Erdoğan eninde sonunda öğrenecek” ifadelerini kullandı.

Yüksel son olarak laiklikle ilgili İzmir genelinde yapacağı eylemler hakkında bilgi vererek, tüm İzmirlilere destek daveti yaptı.

- CHP’DEN LAİKLİK HAREKATI: SES GETİRECEK İKİ EYLEM!..

LAİKLİĞE DİL UZATANLARIN HESAP VERMESİ GEREKİR
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır ise, “Laiklik devletin bütün inanç gruplarına eşit mesafede olmasıdır. Bütün inanan gruplarının yaşam güvencesidir. Özgürlüktür, kadının yaşamda var olma güvencesidir. Laikliğe dil uzatanların hesap vermesi gerekir. Meclis Başkanı İsmail Kahraman laikliği ayaklar altına almıştır. TBMM başkanlığı koltuğunu işgal eden İsmail Kahraman’ın koltuğu kendi rızasıyla terk etmemesi halinde halk demokratik haklarını kullanarak alaşağı etmesi bilir” dedi.

 
Olivtech’te ortak akıl mesaisi!
 
Rezalet: 14 yaşında istismarcısıyla evlenecek!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ozzy 30 Nisan 2016 Cumartesi 20:56

Akp yi söylemlerle yikamazsiniz.politika uretin,hazira konmayin

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sürekli’den Bergama’ya lojistik müjde!
AK Parti İzmir Milletvekili, Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfekçi ile yapılan ...
Kalkan: İzmir’i gelişim merkezi yapmak istiyoruz
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, İzmir'i üretimin ve gelişimin ...
Erdoğan: 1919 başlayan tarih anlayışını…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin, medeniyetimizin binlerce yıllık ...
 
Flaş: AK Parti’de yetki MKYK’ya geçti
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik MKYK toplantısının ardından açıklama yaptı.
Oğan’dan o karara sert tepki: Hukuksuz!
Mahkemenin MHP'de kurultay sürecini tedbiren durdurmasına başkan adaylarından ...
Yargıdan MHP Kurultayı için kritik karar
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, mahkemenin kurultay sürecini tedbiren durduğunu açıkladı.
 
MHP'li Aydın İzmirlilerle buluşuyor!
Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı ve Milliyetçi Hareket Partisi Trabzon ...
Sındır’ın hedefinde Kahraman ve başkanlık sistemi
CHP Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır Balıkesir İl ...
CHP İzmir laiklik için alana iniyor!
TBMM Başkanı Karaman’ı protesto için harekete geçen CHP İzmir önce ışık ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva