HABERLER>EKONOMİ
1 Ağustos 2021 Pazar - 09:41

ÇEŞTOB Başkanı Demir’den 100 TL’ye cacık yorumu: Merhamet dışı bir şey!

Deniz kıyısına yaklaştıkça fiyatların arttığını belirten Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, “5 yıldızlı otellerde, maliyetin 3 katına kadar çıkılabilir, denilir. O restoranlarda da böyle olmalı. Bir cacığa 100 lira yazmak, merhamete sığmaz. Cacığın maliyeti 10 lira olsa, ki olmaz; 30 liraya satarsan kimse bu kadar tepki göstermez. Biz otellerimize gelen müşterilerimize, Çeşme’nin hangi bölgesi ucuz, neresi pahalı, anlatıyoruz. Birkaç kişinin fahiş fiyattan yeme içme ürünü satması, genele mal edilmemeli” dedi.

ÇEŞTOB Başkanı Demir’den 100 TL’ye cacık yorumu: Merhamet dışı bir şey!

EGEDESONSÖZ- Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, SonSöz TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in programına konuk oldu. Turizmdeki son gelişmeleri değerlendiren Başkan Demir, önemli açıklamalarda bulundu.

ORMANLARI YANAN BİR ÜLKEYE TURİST GELMEZ, NİTEKİM İPTALLER BAŞLADI
Manavgat’tan başlayan orman yangınlarının güney kıyılarından Ege kıyılarına kadar yayılmasından çok büyük üzüntü duyduğunu belirten Başkan Demir, “Bu yangınlar içimizi alev alev yaptı. Önceki gün gündem farklıydı, şu anda Türkiye’nin gündemi çok daha farklı. Dün akşam saatlerinde yangın kapasitesi çok büyüdü ve yangın terörizmi başladı gibi gözüküyor. Çok kötü, yangınla birlikte doğa, turizm büyük oranda etkileniyor. Yangınların, turizm destinasyonlarında çıkmış olması düşündürücü. Kim bilir o Manavgat ne yaşadı? Ciddi bir sıkıntı, ciddi bir bunalım içinde olduklarını tahmin ediyoruz. Siz orada tatilci olsanız, odanızdan her hangi bir noktadan o alevleri görseniz bu ülkeyi nasıl düşünürsünüz? Şu anda Türkiye’nin Güney destinasyonlarında doluluk yüzde 80 üzerinde. Böyle bir durumda bu yangınları yaşamamız çok üzücü. Türkiye bugünlerde zor zamanlar yaşıyor. Sürekli bu kötü günleri yaşamak psikolojimizi ve moralimizi bozdu, bununla beraber de işlerimizi bozmaya başladı” dedi. Uzaktan bakıldığında Türkiye’nin yandığı düşüncesinin hakim olduğuna vurgu yapan Başkan Demir, “Biz şehir olarak görüyoruz ama dünya ajansları her taraf yanıyor diyor. Yanan bir ülkeye turist gelmez. Dün özellikle Avrupa’dan aramalar ‘orada yangın var mı?’ şeklinde oldu. Hangi bölgede yangın olduğunu değil, tüm Türkiye’nin yanıyor olduğunu biliyorlar. Online kanallarda iptaller başladı, acenta bazında henüz yok. Baktığımızda yangın hepimizin içini yaktı, hem de işimizle ilgili de şu anda ciddi bir tesir söz konusu. Keşke yanmasaydı. Dileğimiz, dualarımız yangının yarına uzamaması yönünde” diye konuştu.

PEK ÇOK REZERVASYON TALEBİNİ ÜZÜLEREK GERİ ÇEVİRDİK
Normalleşme ve bayram tatili ile birlikte Çeşme’de olağanüstü bir insan yoğunluğu yaşandığını belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, şu bilgileri aktardı:

“Normalleşme bir ümit oldu. Ülkemizde 1 Haziran’dan itibaren verilen bu ödül; insanlara normalsiniz çıkın dendi gibi oldu ve izin çıktı. Bu izin, beklentilerimizin üzerinde etki yaptı. Hafta sonlarında Haziran da çok dolu geçti. Bayrama 3 hafta kala otellerimizin yüzde 90’ı dolmuştu. Çok sayıda rezervasyon talebini geri üzülerek geri çevirmek zorunda kaldık. Çeşme olarak 30 binlerde yatak kapasitemiz var. Çeşme yazlık konut cenneti ve her evde 2-3 aile konakladı. Otoyollar kilitlendi, su, elektrik yetmedi. Çok beach clup öğleden kapısını kapattı. Biz bu bayramda son yıllarda görmediğimiz bir kalabalık, ilgi gördük Çeşme’de. Cirolarımız çok iyiydi. Keşke bu mutluluk şu anda devam etse, doluluklar yine çok iyi ama maalesef ülkenin yaşadığı olumsuzluklar turizmi direkt olarak etkiliyor.”

BAYRAMDAKİ OTEL FİYATLARI, ESKİ RAKAMLARA DÖNDÜ
Bayram tatili nedeniyle otellerde yüzde 20’lik fazladan fiyat artışı olduğunu anlatan Başkan Demir, şunları söyledi:

“Maalesef, fiyatlardaki artışı üzülerek yaşadık. Bayramda tüm destinasyonlarda fiyat artışına gidildi. Keşke stabil kalabilseydi. Bu fiyat artışları afaki değildi. Özel fiyatlar uygulayan oteller söz konusuydu. Yüzde 20 artış yapanları gördük. Bu bayramdaydı, şu anda fiyatlar bayram öncesine döndü. 12 aylık bir sezon söz konusu olmadığı için fiyatlar biraz yüksek olabiliyor. Bir de girdiler çok önemli. Buralardaki fiyatlara baktığımızda, eskiden, 1 kişinin yarım pansiyon maliyeti 7-8 Euro’ydu, bu şu anda 15 euro’ya çıktı. Buradaki girdiler, fiyat artışlarını getirdi. Bu fiyatlar bayrama özeldi, şu anda Çeşme’de 250 liraya oda bulmak mümkün. Deniz kenarı otellerimizin geceliği 2 bin 500 lira;  butik, kaliteli otellerimiz 800-900’lerde. Daha düşük kalitede otellerde ise 400 liraya oda bulmak mümkün. Erken rezervasyon yapanlar bu sezon rahat etti.”

BAYRAMDA İNTERNETTEN İÇME SUYUNA KADAR ALTYAPININ YETMEDİĞİNİ GÖRDÜK
Bayramda 48 bin kış nüfusu olan Çeşme’nin 1 milyondan fazla insanı barındırması nedeniyle su ve elektrik kesintilerinin sıkça yaşandığını, başka sorunların da görüldüğünü belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Altyapıdan başlayacak olursak, ben geliyorum, demişti zaten geçen yıl. Bu yoğunluğun olacağı pandemiyle birlikte ortaya çıkmıştı. Deniz kenarına bir akım vardı. Bu böyle devam edecek gibi de. Biz bunu kaymakamımızla, belediye başkanımızla hatta Tunç (Soyer) Bey’le de görüştük; sıkıntılar var dedi kendisi de. Üzülerek söylüyorum, kilometrelerce su kanalı yapıldı ama Çeşme zaten çok büyük bir destinasyon alanı değil. Hla daha tadilat, tamirat var, günlerdir sürüyor. Tunç Bey kilometrelerce kanal yaptık diyor ama Çeşme gibi bir yerin daha erken hazır olması gerekiyordu turizm sezonuna. Şu anda her yer toz duman. Çeşme artık dünyaya hitap ediyor. Çeşme bu yıl geç hazırlandı. Saatlerce elektrik kesiliyor, hat değişimi var deniyor ama neden ocak ayında yapılmadı? İnternet megabitleri yüklemede çok kötü. Ekran açılmıyor, uçak rezervasyonu 15 dakika sürüyor. Altyapıda maalesef Çeşme, çok çok kötü durumdayız. Milyon nüfusa ulaştık evet ama bu kadar nüfusa ulaşacağımız belliydi, hızlı bir aksiyon alınmalıydı. İnşallah bu bize ders olur, tertemiz bir Çeşme önümüzdeki Nisan’a kadar hazır olur.”

TURİZM SEKTÖRÜ, PANDEMİ KURALLARINA HARFİYEN UYDU
Pandemi kurallarına uymada Türkiye’nin, Avrupa ülkelerinin çok önünde olduğunu belirten Başkan Demir, Türk turizmcilerin kurallara harfiyen uyduğunu söyledi:

“Ben hep bir şeyi değerlendirirken önce çevreye, daha çok gelişmiş ülkelere bakıyorum. Oradan gelen konuklara bakarak kıyas yapıyorum. Tedbir anlamında Avrupa’dan çok öndeyiz, bunu kabul edelim. Yabancılar geldiklerinde bakıyoruz; pandemi konusunda maske, mesafe, hijyen konusunda bizden çok çok kötü durumdalar. Maskeyi açık alanlarda yüzde 50 dahi uygulamıyorlar. Avrupa açık alanda maske kullanımını bırakmış. Plajlarda maske kullanımı var mı, bilmiyorum. Biz bu konuda net değiliz, bilim kurulu da net değil. Genelde Türk insanı net olmak ister. Avrupa-Amerika bu konuda net. Bizim bilim kurulu da çekinmeden, net bir şekilde söylerse, yapılma imkanı hızlanır. Türkiye pandemiyle ilgili aldığı tedbirler gelişmiş ülkelerden çok çok önde. Otellerimizde denetim çok güçlü, biz bu konuda başarılıyız. Bayramı normalin çok daha üstünde geçirdik; sarılmalar, el sıkmalar başladı. Ben de bir düğüne gittim Anadolu’da, açık havada kalma uğraşı verdim. Belli bir süre öpüşmeyi, sarılmayı bırakmalı mıyız bilemiyorum yani. Şimdi el sıkışmalar başladı, bunlara dikkat etmeliyiz.”

TÜRKİYE TURİZMİNİ DÜNYA KISKANIYOR, ÇÜNKÜ ÜLKEMİZE HER YERDEN TURİST GELİYOR
Turizmcilerin en büyük hedefinin, Eylül ayını görmek, Ekim’i karşılamak olduğunu, yeniden kapanma riski nedeniyle endişeli de olduklarını belirten Başkan Yakup Demir’un, yeniden kapanma tehlikesiyle ilgili görüşleri şöyle:

“Vakalarda anormal bir artık var. Bu tırmanış dünyada da var. Çok hızlı ilerliyor sayı. Bizi titretiyor gerçekten, gözümüz her akşam vaka sayılarında.  Çok korkuyoruz. Şu anda çok iyi gidiyoruz, Türkiye turizmini dünya kıskanıyor, imreniyor. Buna yönelik engel de koyuyor ama Avrupa’dan gelmezse başka yerlerden geliyor. Biz her taraftan turist görür olduk. Güzel gidiyor aslında ama seyahat özgürlüğünü kimse kısıtlayamaz. İnsanların kültürlerine oturmuş bir şey bu. Vaka sayıları bizi tedirgin ediyor ama bir opsiyonumuz vardır diye tahmin ediyorum , vaka sayısında 50 binlere kadar. Bir hesap vardır mutlaka, bir sınır vardır. Gerilere ne zaman düşeriz bilemiyoruz. Bir ara 4 binlere düşmüştük. Turizmciler olarak Eylül’ün 15’ini yakalayalım istiyoruz, bu hedef uğruna turizmciler olarak biz elimizden geleni yaparız, yapıyoruz da.”

KAPANMA OLMAZSA, TURİZMDE 30 MİLYAR DOLAR HEDEFİNİ YAKALARIZ
Son bir aylık süreçte turizmcinin çok iyi iş yaptığına işaret eden Bakan Demir, “Biz Çeşme olarak, geçen yıl da çok kötü değildik. Belki çok karlı bir sezon kapatmamıştık ama fena değildi geçen yılki performansımız da. Bizim şu Temmuz ayındaki ciromuz, pandemi öncesinin neredeyse yüzde 20 üzerinde. Bir anda pat diye kapanma gelmez diye düşünüyoruz, en kötü ihtimal bu olur diye umuyoruz, beklentimiz yok. 2019 çok ciddi bir sezondu bizim için, 40 milyar dolarları bulmuştuk.  Türkiye genelinde bir kapatma olmazsa 30 milyar dolarları yakalarız bu yıl da diye düşünüyoruz” dedi

AŞI YAPTIRMAMA KONUSUNDA BU KADAR KEYFİYET OLMAMALI
Aşı karşıtlarına yaptırım uygulanması, aşı olmayanların lokanta gibi kapalı alanlara alınmaması düşüncesini desteklediklerini belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Aşı karşıtları, artık ailelere kadar indi” dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı.

”Aşı karşıtları maalesef evlerimize kadar girmiş durumda. 4 kişiyseniz 1 kişi karşı çıkabiliyor. Bizim ailede de var. İkna etmemiz lazım. Bunu sağlık bakanlığımız daha etkili sloganlarla vurgulamalı. Artık bu aşıyı kabul etmemek, suç olarak görülmeli, diye düşünüyorum. Başka bir alternatifin olmadığını görüyoruz. Bizlere, otel işletmecilere bir görev düşerse ki ,yerine getiririz. Şu an dünya konuşuyor bunu, aşısız; otobüs, uçak, belki restoranlara yasak getirebilirler, belirli zorunlu uygulamalar olabilir. Biz aşıyı etkili bir şekilde destekliyoruz, aşıya inanıyoruz. Bunu tartışmanın bile azalması lazım, hepimizin aşıya koşması lazım. Aşı, önümüze kadar gelmiş, aşı yaptırmama konusunda bu kadar keyfiyet olmamalı, diye düşünüyorum. Neticede devletimizin öngördüğü tüm kurallara uyuyoruz. Aşı da zorunlu hale gelirse bunun için hazırız zaten.”

MÜŞTERİLERİMİZE PAHALI YERLERİN NERELER OLDUĞUNU ANLATIYORUZ
Tatil beldelerinde bazı noktalarda fahiş fiyatlarla satılan yiyecek ve içeceklerle ilgili sorumuza Başkan Yakup Demir’den şu değerlendirme geldi:

“Bu tür şeylerle karşılaşıyoruz ama genel anlamda değil. Sosyal medya bu işi çok hızlı duyuruyor. Böyle bir şey yok, diyemem; vardır yani, yalan diyecek durumda değiliz. Fakat bunların dürüst çalışan esnafımızı gölgede bırakmaması lazım. Cacığa 100 lira yazmak merhamet dışı. Bunu yapmak, çok yanlış bir şey. 5 yıldızlı otellerde maliyetin en fazla 3 katını kullanın denilir, restoranlarda da böyle olması gerekir. Cacığın maliyeti diyelim ki 10 lira olsun, ki o kadar olmaz, onu 30 liradan verirsen, kimse tepki göstermez. Geçen sene pizza konuşuyorduk, 500 liraya bir pizza diye. Bunun içine deniz ürünleri konuyor dendi. Araştırmıştık. Bu afaki fiyatları entegre etmek iyi bir şey değil. Toplumun geneline yansımamalı. Biz otelciler rahatsız oluyoruz. Biz otel misafirlerimizle konuşurken, bölgeyle ilgili enformasyon ve oryantasyon veriyoruz. Alaçatı sokakları biraz pahalıdır diyoruz. Marka restoranlar var, belediyeye ait çok sayıda yeme içme alanları var. Belediye tesislerinde çay 3 lira mesela. Dünyayı dolaşan birisiyim; Bali’den, Jamaika’ya kadar gittim; deniz kenarına oturduğunuzda fiyatlar 3 kat artıyor. Bu İtalya’da da böyle. Bunu artık böyle kabul etmemiz lazım. Kiraların çok yüksek olduğu doğru. Her şeyin girdisi çok fazla. Geliyor, ama  gidiyor para. Şimdi gitmese kışın gidiyor. Artık para kazanmak çok zor. Eskiden çok daha iyi kazanıp biriktiriyorduk. Şu anda çok zor. Alınan paraların net kar olarak görüldüğünü düşünmüyorum. Maliyetler çok yüksek, evimizden biliyoruz.”

ÇEŞME TURİZM PROJESİ ÇOK ETKİLİ VE GÜÇLÜ BAŞLAMIŞTI AMA…
Son aylarda Çeşme Turizm Projesi’nin hiç konuşulmadığının hatırlatılması üzerine Başkan Yakup Demir, bu konuda şunları söyledi:

“Ben de merak içindeyim. Tunç Bey’e de sormuştum, bilgiler bize ulaşmıyor, size ulaşıyor mu dedim, benim de haberim yok dedi. Gündeme daha acil konular geldi belki. 3 aydır bu konuda toplantı yapılmadı. Aslında çok etkili ve güçlü başlamıştı ama şu anda bekleme dönemine girdi. Bilmediğim için söylüyorum, bize ulaşmış bir not yok. Bunu bakanımıza mutlaka bir gün soracağız. Mektupla olabilir, karşı karşıya gelince olabilir; bu kadar hızlı başlamıştı ne oldu diye soracağız.”

 
Bakanlık gramaj hilesine karşı harekete geçti
 
Rıza Kayaalp Tokyo'da finale çıkamadı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık gramaj hilesine karşı harekete geçti
Ticaret Bakanlığı, ambalajlı ürünlerde gramaj ve adet ölçülerinin azaltılmasına ...
Pazarcılar Odası Başkanı’ndan ilginç yorum: Meyve-Sebze Hali, borsa gibi!
Tüm sebze ve meyvelerin halden çıkış fiyatlarının anormal arttığına vurgu ...
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN sordu... Haluk TEZCAN yanıtladı... Türkiye’yi uçuracak '3 hedef'
İhsan ÖZBELGE ÖZDURAN sordu... Haluk TEZCAN yanıtladı... Türkiye’yi uçuracak '3 hedef'
 
Torbalı’nın trafik çilesi sona eriyor
İzmir’i Aydın ve Denizli’ye bağlayan; Ödemiş, Tire, Selçuk, Bayındır ve ...
Binance kullanıcıları dikkat! Tasfiye kararı alındı
Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance, Avrupa'da ...
'Aşı olmayan giremez' kampanyasına İzmir iş dünyasından destek
İzmir Ticaret Odası(İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi ...
 
BASİFED'ten 'mülteci' açıklaması: Hem ekonomi hem demografik yapı etkileniyor
Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASiFED) ...
Türk Lirası mevduatlarına stopaj desteği uzatıldı
Türk Lirası mevduatlarındaki stopaj oran indirimlerinin süresi Eylül ayı sonuna kadar uzatıldı.
KDV indirimleri iki ay daha uzuyor
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, salgından etkilenen sektörler için ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva