HABERLER>EKONOMİ
18 Şubat 2020 Salı - 15:14

ÇEŞTOB Başkanı Demir: Çeşme Projesi olmazsa 30 yıl daha pahalılık konuşuruz!

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, “Öncelikle Çeşme’de pahalı algısını yıkmak lazım. Çeşme bana göre de pahalı ama neden pahalı. Çünkü esnaf 12 ay ihtiyacı olan parayı 3 ayda kazanmak zorunda olduğu için pahalı. Eğer bu projeler olmazsa, Çeşme’yi 12 ay turizmle buluşturacak projeler gelmezse biz bu pahalı algısını 20 yıldır konuşuyoruz, 30 yıl daha konuşuruz” dedi.

ÇEŞTOB Başkanı Demir: Çeşme Projesi olmazsa 30 yıl daha pahalılık konuşuruz!

EGEDESONSÖZ- Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, SonsözTV’de yayınlanan Günaydın Ege programına konuk olarak katıldı ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

ÇEŞTOB Başkanı Demir, Çeşme’de yapılması planlanan turizm projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

PROJE GERÇEKLEŞMEZSE ÇEŞME’DEKİ PAHALILIĞI 30 YIL DAHA KONUŞURUZ
Çeşme’de yıl boyu sürecek turizm sezonu ile pahalılık algısının yıkılabileceğini ifade eden Demir, “Öncelikle Çeşme’de pahalı algısını yıkmak lazım. Çeşme bana göre de pahalı ama neden pahalı. Çünkü esnaf 12 ay ihtiyacı olan parayı 3 ayda kazanmak zorunda olduğu için pahalı. Eğer bu projeler olmazsa, Çeşme’yi 12 ay turizmle buluşturacak projeler gelmezse biz bu pahalı algısını 20 yıldır konuşuyoruz, 30 yıl daha konuşuruz. Başkanımız burada bir çaba gösteriyor, kafeler açıyor ancak bu kez de esnafımız kızıyor. Buna da kızmamak lazım. Rekabetin olduğu yerde tüketiciler avantajlıdır, bu konuda başkanımızın yanındayız. Pahalı denen her şey için, belediye veya kurumsal firmalar aracılığıyla bu algıyı yıkmalıyız. Esnafımızdan da bu konuda destek almamız lazım. Çeşme’de plajlar çok pahalı, balık restoranları çok pahalı, ben de bunlardan rahatsızım. Turistik bir bölge burası, San Torini de pahalı, İbiza da pahalı. İzmir’deki domatesle Çeşme’deki domates fiyatı arasında tabii ki fark olacak. Halka yönelik çalışmalar yapıldıkça bu farkı küçültebiliriz. Farklı turizm ürünleri ile turizmi 12 aya yaymalıyız bunun için” diye konuştu.

PROJEYİ DEĞİL, PROJENİN İÇİNDEKİLERİ TARTIŞALIM
Çeşme’de turizmin son 3 yıldır iyi gitmediğini ve turizmcilerin zor durumda olduğunu söyleyen Demir, “Ekonomimizde azıcık bir oynama oldu mu Çeşme sokakları bomboş kalıyor. Çeşme’de hala turizm sezonu 3 ay sürüyor, bunu 12 aya yaymamız gerekiyor. Bakanımız da siz 12 ay turizm istiyorsunuz diyorsunuz, ben de size getireceğim diyor. Milyar dolarlık bir yatırım bu ve biz istemiyoruz. Bu projenin içinde neler var onları tartışalım, mesela 20 tane golf alanı varmış. Bu fazla olabilir, 10’a düşürülebilir. Mesela su yokmuş, golf alanları nasıl beslenecekmiş diye konuşuluyor. Bunlara çözümler konuşabiliriz. Kafamıza yatmayanları konuşabiliriz ama projeyi tamamen reddetmek doğru değil” açıklamasını yaptı.

ÇEŞME’DE KÜÇÜK OLAYLAR BÜYÜK ETKİ YARATIYOR
Çeşme’de bazı gelişmelerin büyütüldüğü ifade eden Demir, “Aslında Çeşme’de küçük bir şey oluyor ve bu bomba etkisi yapıyor. Geçen yıllarda da 300-500 liraya satılan pizza manşetlere taşındı. Çeşme’de küçük olaylar manşetlere taşınıyor. Bu turizm proje konusu da böyle bir nükleer etki yarattı. Ben böyle bir şey beklemiyordum. Bu bir algı, spekülasyon. Olayın içinde biz varız, turizmciler var, bakanlık var, STK’lar var, neler oluyor bakılıyor, izleniyor. Bir topluluk Çeşme’de bir şeyler estirmeye çalışıyor. Ben bu kadar spekülasyon üretilmesine inanamıyorum” dedi.

BAKANIMIZI RAHATISIZ EDERSEK PROJE YAPILMAZ
Projenin Çeşme’de gerçekleşmemesi halinde ilçenin uzun yıllar yerinde sayacağını belirten Demir, “Bakanımız bu projeyi çok seviyor ve böyle bir projeye imza atmak istiyor. Biz bu konuda bakanı rahatsız edersek ve motivasyonunu bozarsak bu proje yapılmaz. Çeşme’ye bu proje yapılmazsa, Çeşme yerinde saymaya devam eder. Bazı konularda egomuzu atmamız lazım. Çeşme’yi biz birkaç kişinin değil, dünyanın yapmamız lazım. Bu da böyle bir projeyle olur. Kış döneminde şu an Çeşme’de her yer kapalı. Çeşme dünyanın geldiği bir destinasyon olsun, buna evet diyelim. Projeyle köyler yok olacak deniyor, bu kadar olmaz, bu kadar spekülasyon yapılamaz. Yani burada bir deniz tarafında turizm faaliyetleri olacak, otoyolun arka tarafları personel köyleri olacak. Yani o köyler de ihya olacak. Orada köylerdeki ürünlerin değerleri artacak. Köyleri yok etmek, işgal etmek gibi bir şey olamaz” açıklamasını yaptı.

PROJEYE KİMLERİN HAYIR DEDİĞİNE BAKMAK LAZIM
Yapılacak projeye karşı çıkanların, her şeye karşı çıkan bir kesim olduğunu söyleyen Demir, “Kimler hayır diyor kimler evet diyor buna çok iyi bakmak lazım. Biz ÇEŞTOB olarak anket yaptırdık, yüzde 42’lik bir kesim hayır dedi. Ama bu hayır diyenler kimler, inanın hepsi emekli. Çeşme’de iki nesil yaşıyor. Biri Çeşme benim, kimseyi sokmam, keyfimi kimse bozmasın diyenler; bir de Çeşme’de mücadele eden, didinen bir kesim var. Gelmeyin Çeşme’ye diyenler, Çeşme’ye bir şey gelmemesi için çok çalışıyorlar. Her şeye karşı çıkıyorlar, hiçbir proje yapılmasını istemiyorlar. Taş ocaklarına da karşılardı, bazen çok haklılar, balık çiftliği mesela olmaması lazım. Ama bakın burada bakanımız turizm projesi yapılacağını, bir dünya projesi olacağını söylüyorlar ama istenmiyor. Çeşme’ye turizm projesi gelmesin, olmasın demek başka bir şey, bu projenin içinde şunlar olmasın demek başka bir şey. Turizm demek cennetin bir parçası demek. Marmaris, Antalya, Kaş, Bodrum böyle oldu. Bu turizm projesine karşı çıkılırken, neden karşı çıkıldığına bakılması lazım. Burada çok katlı bina olmasın diyorlar. Zaten burada çok katlı bina yok ki, bakanımız tek katlı mı iki katlı mı olsun diye soruyor. Üçüncü kat yok, konuşulmuyor. Biz neden orada buna karşıyız anlamıyorum, zaten şu an orada yeşil alan da yok” diye konuştu.

BAKANIMIZ PROJE İÇİN ÇOK HEYECANLI
Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Çeşme projesi için çok heyecanlı olduğunu belirten Demir, “Ben bakanımızı bu projeyi anlatırken çok heyecanlı gördüm ve bu projeye çok odaklanmış. Projeyi artık benimsemiş ve yapmak için çok heyecanlı. İyi niyet çerçevesi içinde bunu gördük. Ben 5 soru sordum kendisine. Bakan bu projeyi yapmak istiyor. Bu bölgemiz için çok önemli ve güzel bir şey. Proje şu an ham. O alanın şu an istimlak etmesi lazım. Önce oraların kamulaştırılması lazım. Çoğu hazine arazisi bölgenin zaten. O alanların nasıl kullanılacağı çok önemli. O arazilerde hiçbir şey yok, yol yok, su yok, ben bölgeyi denizden gördüm. Bölge bakir kalsın deniyor ama bir yer insanlığa hizmet etmiyorsa bir anlamı yok. Orada çadır kuran, trekking yapan birkaç grup varmış ama o bölge onlar için de çok fazla” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE TURİZMİ ARAPLAR AYAKTA TUTUYOR
Arap yatırımcıları bölgede istememenin doğru olmadığını belirten Demir, “Proje düzgün olduktan sonra, bölgeye uygun olduktan sonra bu projeye para nereden bulunacak demek saçma geliyor bana. Türkiye’deki zincir otellerin en az yüzde 50-60’ı zaten Arapların. Bugün İngiltere’nin bankalarındaki varlığın yüzde 50’si Arap yarım adasının. Amerika’yı ayakta tutan Arap yatırımcılar. Arapların dünyada oldukça fazla yatırımı var. Türkiye turizmini son 3 yıldır kurtaran Araplar. Para Araplarda yani dahası yok ki. Araplar gelince İzmir’in demokratik özgürlüğü kaybolacak diye bir şey yok ki. Bakanımız kendisini vermiş bu projeye gerçekten çalışıyor. Bizim de yerel olarak çalışmamız gerekiyor. Kendi isteklerimizi de sunmamız, katmamız lazım bu projeye. İzmirliler olarak çok şeye karşı çıkıyoruz. Turizmin milliyeti yoktur, evrenseldir. Bölgecilik de yapılmaz, İstanbulluları istememek olmaz. Biz İzmir’e yalnızca Avrupalı gelsin, İstanbullu gelmesin denilemez. Küresel olmak lazım, yoksa bir yere varamayız. Sen gel sen gelme demek gibi bir ayrımcılık olamaz” dedi.

PROJENİN İÇERİSİNDE NELER VAR?
Çeşme projesinin çok kapsamlı olduğunu söyleyen Demir, projenin içerisinde yer alacak tesisleri anlatırken şu ifadeleri kullandı:

“Bakanımız projeyi makro düşündüğünü söylüyor. Bakanlık olarak projenin içerisinde düşündükleri ürünleri bize sundu. Burada çok büyük bir müze yapacağını hatta Ege Bölgesi’nin en büyük müzesi olacağını söyledi. Proje bittiğinde burada hiç katı yakıtlı araç olmayacak hepsi elektrikli olacak dedi. 100 kilometre bisiklet yolu yapılacağını, yürüyüş rotaları, alışveriş sokakları olacağını söyledi. Çok büyük markaların bulunduğu sokaklar ve merkezler olacak. Termal merkezler, sörf merkezleri gelişecek. Yat limanları koyun içindeydi burada koyu kirletir diye dışına alınmasını teklif ettik, bakanımız evet hata yapmışız dedi ve hemen dışına alalım dedi ve projeye işlenmesi direktifini verdi. Çok şeyler var projenin içinde, hobi evleri ve tarımsal faaliyetleri destekleyici şeyler var. Dünya toplumunda popüler ne varsa biz buraya yerleştirebiliriz bunları. Mykonos ve San Torini’ye neden gidiliyor diye bakıp, buralardaki ürünleri de biz bu projenin içine yerleştirebiliriz. Neticede biz Ege’yiz, buranın tüm kimliklerini buraya yerleştirebiliriz. Proje çok açık, önemli olan insanlarımızın ben de varım deyip projeye bir şey katması. Bizim de gerekli araştırmayı yaprak 15-20 maddelik bir istek listesi yaparak sunmamız gerekiyor. Biz bu çalışmayı yapıyoruz, vatandaşlarımızın fikirlerini bekliyoruz.”

 
Yücel’den kongre sonrası ilk talimat: CHP, İzmir'in röntgenini çıkaracak
 
Körfezde dev köpekbalığı paniği!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nevzat kaya 19 Şubat 2020 Çarşamba 08:37

Konut olmasın yeterki

Yorumu oyla      3      3  
19 Şubat 2020 Çarşamba 08:28

çeşme'yi ibiza ile bir tutmak :)))))))) çeşme sadece izmirlinin haftasonu denize girdiği sayfiye kasabası. daha ötesi olmaz, olamaz.

Yorumu oyla      3      3  
ibrahim Yüncü 18 Şubat 2020 Salı 21:30

Böyle bir mantık görmedim, Hem de sektörün içindeki bir kişiden... Bodrum, Kuşadası da ders olmamış demek... Rant... Sen nelere kadirsin... Beton atılmadık bir denizler kalmıştı...

Yorumu oyla      9      4  
Barış AYKUL 18 Şubat 2020 Salı 21:06

Bakan uçmakla kalmamış aynı zamanda uçurmuş... Yakup Demiri bile inandırdığı bu projenin tek getirisi Çeşmenin Araplaşması olur, bu da kimine göre getiri kimine göreyse talandır...

Yorumu oyla      7      4  
Mümtaz Adaer 18 Şubat 2020 Salı 16:54

Daha ne altyapı ne üstyapı hiçbir sorunu tam anlamıyla çözümlenmemiş bir ilçedir Çeşme. Yaz kış elektrikler ikide bir kesilir, ne radyo ne TV yayınları net olarak alınabilir (Yunan Radyo/TV leri daha net çıkar.) Hastalar, kazazadeler İzmir'e nakledilir. Önce bunları halledin.

Yorumu oyla      8      5  
Okuyucu 18 Şubat 2020 Salı 16:49

Kanal istanbul defteri kapandı fakat verilen sözler kapanmadı. Çeşme birilerine can simidi. O proje adalardan birine yapılsın hedef zaten kıt bütçeli Türk vatandaşı değil. Vatandaşın hayrına yapılacak daha güzel projeler illaki yapılır.

Yorumu oyla      6      4  
acaba arap turist neden bizi avrupalı neden yunan adasına gider 18 Şubat 2020 Salı 16:42

bi düşün bakalım araplar bizi neden tercih ediyor avrupalı hatta bizim zengin neden yunan adasına gidiyor ..buna kafa yorun..

Yorumu oyla      6      4  
yorumcu 18 Şubat 2020 Salı 16:06

başkan haklı

Yorumu oyla      5      15  
Melis 18 Şubat 2020 Salı 15:49

Koyun can derdinde kasap et. Bu kadar çıkarcılık bize nasip oldu. Çevre, doğa,insan önemsiz. Cukkaları hepsinin üstünde. Yazın trafik sıkışıklığı,kargaşa yaşanan bir ilçenin nufüs yoğunluğunu arttırıp sorunlara sorun ekle. İnsanlara Çeşme'yi yaşanmaz kıl. Bunu mu istiyorsun

Yorumu oyla      19      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rusya sınırında bekliyor! 5 bin ton çöpe gidebilir
Rusya Federasyonu'nun 150 bin tonluk domates kotasının dolması üzerine, ...
İzmir'de 50 firma ticaretten men edildi!
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca 'Tarladan Sofraya, Çiftlikten Çatala' sloganıyla 81 ...
Pakdemirli: Hayvanların kulağına cep telefonu takacağız
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, fikri kendisine ait olan projeyi ...
 
İhracatçıya faiz indirimi müjdesi!
Eximbank ihracatçılara sağlanan döviz kredisi faiz oranlarını 60 ile 140 baz puan arasında indirdi.
Bakan Kurum: Riskli binada oturtmayız
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, özellikle İstanbul'da riskli binalarda ...
İzmir'de büyük tuzak! Bu mağazalara dikkat
Taksitle satış yapan mağazalarda ödenemeyen borçlara fahiş faiz uygulanıyor. ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 6,05 TL, Euro ise 6,56 TL'den işlem görüyor.
Rekabet Kurumu'ndan Google'a rekor ceza!
Rekabet Kurumu'nca, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google ...
TCMB Şubat ayı beklenti anketi açıklandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi'ne göre, yıl ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva