HABERLER>EKONOMİ
19 Ağustos 2019 Pazartesi - 11:30

ÇEŞTOB Başkanı Demir: Çeşme'de pahalılık algısını kıracağız!

Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, “Adınız çıkacağına canınız çıksın denir ya, bizim de pahalılık konusunda adımız çıkmış ama bu algıyı yıkacağız. Çeşme’de suyun 2-2.5 lira olduğu yerler var, bu çok ucuz yani" dedi.

ÇEŞTOB Başkanı Demir: Çeşme de pahalılık algısını kıracağız!

EGEDESONSÖZ-Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, SonsözTV’ye konuk olarak Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Demir, Çeşme ve turizm hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İzmir’de meydana gelen büyük yangınlarla ilgili üzüntüsünü ifade eden Yakup Demir, “Kaz Dağları meselesine bakınca yangınlarda kaybedilen yerlerin çok gerisinde bir alan. İnsanlarımız oraya iyi bir reaksiyon verdi ancak bu yangınlar için de reaksiyon verilerek yangınların önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.

YURT DIŞINDA HALA TÜRKİYE’YE GELMEYEN ÇEKİNİLİYOR
Geride bıraktığımız bayram tatili döneminde Çeşme’de otellerin iyi bir doluluk seviyesi yakaladığını belirten Demir, “Kurban Bayramında her zaman tatil 2. günü başlıyor çünkü ilk gün dini vecibeler yerine getiriliyor. Biz bayramı bu sebeple 3 gün gibi gördük ama doluluk oranımız gayet iyiydi. Memurlar evet Perşembe ve Cuma günleri çalıştı ancak iş insanları tatil yaptı bu sebeple doluluk oranımız yüzde 100’lere yakındı. Geçen yıllara oranla hafta içi sakinlik var, oteller yüzde 70-80’i zor buluyor ancak hafta sonları yüzde 100’lere yaklaşıyoruz. Yurt dışında hala bir algı var, Türkiye’ye gelmeye korkuyorlar. Bakanlıklar, elçilikler bu sorunu çözmeli, iyi tanıtım yapmalı toplantılarla ülkemizi anlatmalıyız. Gurbetçilerimiz gerçekten Türkiye’deki otellere ve turizme ciddi destek veriyor. Gurbetçilerimizi bir ara turistten kabul etmiyorduk, galiba o zamanlar toktuk. Şimdi gurbetçilerimizin iç yapıları Birleşmiş Milletler gibi olmuş, çok çeşitli milletlerden gelen gurbetçilerimiz var. Avrupa’da 6 milyonun üzerinde Türk var, Türkiye’ye yaz döneminde 12 milyon turist geliyor. İşte bu 6 milyon kişi 6 milyon turist getirse 12 milyon yapıyor zaten” diye konuştu.

GÜNÜBİRLİK DEĞİL YILLIK TATİL PLANLARI YAPILMALI
Ülkemizde vatandaşların erken rezervasyon yaparak planlı tatil yapmadığını belirten Demir, “Rezervasyonlarda çok ciddi bir olay var, rezervasyonlar erken yapılmıyor, erken planlama yapılmıyor ülkemizde. Son haftaya kadar yüzde 25-30 bandında olan doluluk son günde yüzde 60-70’lere çıkıyor. Ülkemizdeki ekonomik durumun bunda çok büyük etkisi var, fiyatları yüzde 10 bile indirdiğimizde rezervasyonlarda çok ciddi hareket yaşanıyor. Türkiye turizmini günübirlik hareketlerden kurtarıp yıllık planlara dönüştürmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’YE TURİST İLGİSİ DÖVİZE BAĞLI
Ülkemize gelen turist sayısının döviz hareketlerine endeksli olduğunu vurgulayan Demir, “Bakanımız motivasyon veriyor, ben herkesle konuşurken gerçekleri konuşmak isterim. Türkiye’ye bu yıl şu kadar turist gelecek demek imkansız. Bu yıl şu kadar önümüzdeki yıl bu kadar olacak demek ümit etmektir, tahmin bile denemez. Gelecek yıl 50 milyonu yakalar mıyız bilemiyorum. Gurbetçilerin Türkiye ilgisi artıyor ancak bu dövizdeki harekete bağlı olarak gelişiyor. Mesela Euro 5 seviyesine gerilerse gurbetçilerin Türkiye’ye olan talebi azalır, diğer ülkelere giderler. Yani Türkiye’deki yabancı turist ilgisi tamamen dövize endeksli, döviz yükselince turist sayısı artıyor, stabil bir şey değil bu” açıklamasını yaptı.

EGE’DE GASTRONOMİ TURİZMİ ÇOK ÖNEMLİ
Sağlık turizmi ile gastronomi turizminin önemine dikkat çeken Demir, “Ben bu sağlık turizmini gerçekten anlamadım Turizmciyim ama bunu nasıl açıklayacağımı bilmiyorum. Bizim turizm fakültelerinde okuduğumuz dönemde böyle bir şey yoktu. Turizmin özünde gezip görmek, yemek içmek var ancak sağlık turizmine bakınca farklı oluyor. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da bir otelin lobisine bir indim herkesin başı sarılı, ne oluyor diye sordum, saç ektirmeye gelenlermiş. İşte bu da sağlık turizmi oluyor. Bizim Çeşme’deki turizmle farklı bir durum bu. Termal çok güzel bir duygu ancak bunu bir ilaç olarak satabilir miyiz bilmiyorum. Sağlık denildiği zaman hep medikal tedavi geliyor aklımıza ancak sağlıklı besinler, egzersizler de sağlığın bir parçasıdır. Gastronomi turizmini çok önemsiyorum, Ege’nin ürettiği her şey sağlıklı. Meyveleri, sebzeleri, zeytini çok önemli. Ege mutfağını çok iyi incelememiz gerekiyor, yıllar boyu nasıl geliştiğini iyi keşfetmemiz gerekiyor. Gastronomi denilince zaten Ege aklımıza geliyor” dedi.

İZMİR’E DİREKT UÇUŞLAR HAYATİ ÖNEME SAHİP
Her yıl yabancı turist artışının küçük de olsa büyüdüğünü ifade eden Demir,“Şu an otellerimizde Kore, Hindistan, Azerbaycan, Avrupa gibi çok farklı yerler var. İzmir’den direkt uçuşlar çok önemli, ne olur Çeşme Havalimanı’nı sorma. Geçtiğimiz gün Asya’dan gelen turistlere nasıl geldiklerini sordum, Katar’dan İzmir’e uçarak gelmişler. Sunexpress’in Avrupa’dan İzmir’e direkt uçuşları çok önemli. İstanbul’a inen yolcuları İzmir’e çekmek çok zor. Adnan Menderes’e yurt dışından inen uçak sayısını her yıl arttırmamız gerekiyor, kurtuluşumuz bu şekilde olur” diye konuştu.

YUNANİSTAN’DAN GELEN SAYISI ARTTI
Yunanistan ile iyi ilişkiler kurmamız gerektiğini söyleyen Demir, “Biz Sakız Adası’na 20 dakika mesafedeyiz, 3-4 feribot çalışıyor günlük. Şu anda yine dövizin avantajlı olması, Yunanistan’dan Türkiye’ye talebi arttırmış durumda. Oradan gelenler iki yıl önceki gibi değil. 40-50 bin gidiyorsa 10 bin gelen oluyordu ama şimdi 30 bin gidiyorsa 15 bin geliyor karşıdan. Yunanistan’a gidip Türkiye’ye ne sıklıkta gidildiğini sorduğumda her hafta gelenleri bile gördük. Komşumuzla iyi geçinmek için her şeyi yapmamız gerekiyor. Kıbrıs’ta Maraş açılacak deniyor, umarım açılır gerçekten. Orası açıldığında Kıbrıs’ın tatil değeri kumarhanelerden resorta doğru kayar” ifadelerini kullandı.

ÇEŞME’DE ALTYAPI PROBLEMİ YOK
Çeşme’de yapılan çalışmaların ardından ciddi bir altyapı sorunu kalmadığının altını çizen Demir, “Çeşme üzerine konuşmak istiyorum tabii İzmir’de önemli ama Çeşme olarak geçen yıl çok altyapı sorunu görmedik. Kanalizasyon problemi pek yaşamadık. Altyapı 40 bine göre yapılmış 1 milyon gelince patlıyor deniliyordu, artık patlamıyor. Plajlarımızda sorun yok. Biraz fiyat algısı söz konusu Çeşme’de, Büyükşehir Belediye Başkanımız ile konuşuyoruz bu konuyu. Adınız çıkacağına canınız çıksın denir ya, bizim de pahalılık konusunda adımız çıkmış ama bu algıyı yıkacağız. Çeşme’de suyun 2-2.5 lira olduğu yerler var, bu çok ucuz yani. Bizim Çeşme olarak çok büyük sıkıntılarımız yok, otopark ve ulaşım, taksi sorunumuz var biraz ama başkanımıza ilettik çözülecek yakın zamanda. Bizim rekabet ettiğimiz ülkelerdeki hizmetler Çeşme’de var. Sokaklarda dolaşıyorum bir tane sigara izmariti görmedim yerde, belediye ekiplerimiz çalışıyor, esnafımız dükkanlarının önünü sürekli temizliyor. Bir festival de yapacağız önümüzdeki günlerde” dedi.

 
Maç izledikleri için tutuklandılar!
 
Başkan Oğuz yangın bölgesinde: Yeniden ağaçlandıracağız
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Karşıyakalı 19 Ağustos 2019 Pazartesi 18:33

1990'lı yılların sonlarına kadar özgünlüğünü, kültürünü, mimarisini, demografik yapısını görece koruyabilen Çeşme, Alaçatı'daki bir kaç naif dükkan, kafe, restoran ile başlayan süreçte zaman içerisinde dönüşerek gitgide avamlaştı, vahşileşti ve görgüsüzleşti. Hem işletme ve/veya ev sahibi hem de tüketici olarak başka bir güruhun hegemonyasına girdi. Eğer Belediye Başkanı kartları yeniden dağıtmayı ve doğru kurgulamayı başarabilirse az da olsa bir ümit var. Yoksa hep birlikte Çeşme'nin yozlaşmasını izlemeye ve kapı dışarı çık(a)mamaya devam ederiz. Buradan dertleşir dururuz.

Yorumu oyla      4      5  
izmirli 19 Ağustos 2019 Pazartesi 17:05

en az 20 yıllık izmirli dışında herkes bu bölgeye pasaportla girmeli...

Yorumu oyla      4      5  
SD 19 Ağustos 2019 Pazartesi 14:29

çeşmede pahalılık algısı diye bir şey yok, bildiğin dolandırıcılık, soygun, adam düdükleme, sahillerin mafya tarafında işgal edilmiş olma algısı var, ayrıca 2-3 tl ucuz dediğin su, yurt dışında bir çok yerde ikram olarak ücretsiz geliyor, bizde bayiler esnafa belli adetli kola fanta alımı yapana satsın diye ücretsiz veriyor. Ayrıca alt yapı sorunu yok dediğin çeşmenin bir çok yerinde su yok, kanalizasyon yok.

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memur-Sen zam teklifini kabul etmedi
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Yeni teklif tepkilerimizin anlaşılmadığının gösteriyor" dedi.
Dolar ve euro haftaya nasıl başladı?
Erken işlemlerde, geçen haftanın kapanış düzeylerine yakın hareket eden ...
Hükümetten memura yeni zam teklifi
Hükümet, memur ve memur emeklisine 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 ...
 
Hükümetin memurlara zam teklifi belli oldu
Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, hükumetin 2020-2021 yılları için memurlara ...
Dövizde son durum: Dolar ne kadar oldu?
Bayram tatilinin ardından haftanın son işlem gününde döviz piyasası alt seviyelerde işlem görüyor.
Bankaların kredi işlemlerine ilişkin yeni düzenleme
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankacılık sektöründe ...
 
Hükümet ile Türk-İş zamda uzlaştı!
Hükümet ile Türk-İş, kamu işçisinin 2019-2020'deki mali ve sosyal haklarını ...
Milli Piyango ihalesinde en iyi teklif belli oldu
Milli Piyango ihalesinde en iyi teklifi, 9 milyar 320 milyon lira ile ...
TCMB'de çok sayıda müdür görevden alındı!
Merkez Bankası’nda eski Başkan Murat Çetinkaya döneminde göreve getirilen ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva