HABERLER>EKONOMİ
14 Şubat 2018 Çarşamba - 16:24

Çeşmeli üretici solucan gübresinden memnun

Dünyada 70 yılı aşkın bir süredir gelişmiş tarım ülkelerinde kullanılan solucan gübresi, İzmir'in Çeşme ilçesinde de yaygın üretilmeye başladı.

Çeşmeli üretici solucan gübresinden memnun

ABD başta olmak üzere, Avrupa'da ve dünyanın birçok gelişmiş tarım ülkesinde, her türlü sebze, meyve, ağaç ve bitki türlerinin yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılan solucan gübresi, Çeşmeli üreticiler tarafından da kullanılmaya başlandı. Besleyici, köklendirici, güçlendirici, verim artırıcı ve erkencilik sağlayan özellikleri ile giderek daha fazla tercih edilmeye başlayan solucan gübresi, ayrıca sinek ve böcek gibi zararlıları da tarımsal ilaç kullanmadan bitkilerden uzak tutuyor.

'BİR YILDA 8 TON GÜBRE ELDE ETTİK'
Çeşmeli üreticilerden Kemal Keklik de yaklaşık 1 yıl önce 250 bin kırmızı Kaliforniya solucanı ile gübre üretimine başladığını belirterek, şu anda 7 milyon solucan sayısına ulaştığını söyledi. Solucanların doğru bakımla hızla çoğaldığını anlatan Keklik, "Bir yıl içinde 8 ton solucan gübresi elde ettik. Büyük verim sağlayan solucan gübresini, Çeşme pazarındaki tezgâhımda satıyorum" dedi. Solucan gübresinin Çeşmeli üreticiler arasında hızla yaygınlaşmasını arzu ettiğini ifade eden Kemal Keklik, "Solucan nüfusu, doğru bakımla hızla artırılabiliyor. Üreticilerimiz, yapacakları basit seralarda solucan gübrelerini kendileri rahatlıkla üretebilirler. Kendi tarlalarının gübre ihtiyaçlarını karşılayacakları gibi, organik bir gübreyle verimde de ciddi artış yaşayacaklar. Yıllarca suni gübrelerle zehirlenmiş olan topraklarımız, doğanın mucizesi olan solucan gübresi ile 3 yıl gibi kısa bir sürede temizlenecek. Solucan gübresi ile toprağa doğal ihtiyaçlarını kazandırmak mümkün. Sadece tarla bitkilerine değil, saksıdaki çiçeğe, bahçenizdeki çime, meyve ağaçlarına, kısaca toprakta saçağı olan her çeşit bitki ve ağaca verim sağlayan solucan gübresi, tek başına mucizeler yaratıyor" diyerek solucan gübresinin faydaları hakkında bilgi verdi.



'YEDİĞİNİN YÜZDE 95'İNİ GÜBRE OLARAK VERİYOR'
Kırmızı Kaliforniya solucanının obur bir hayvan olduğunu belirten Çeşmeli üretici Kemal Keklik, "Kaliforniya solucanı, 7 gün 24 saat yer ve yediğinin yüzde 95'ini, kendi vücudunun kattığı enzimlerle dışkılayarak, kendi vücudunda bulunan sölom sıvısı sayesinde güçlü bir gübre elde edilmesine yol açar. Patates, pancar, turp, havuç gibi ürünlerde yüzde 77'ye varan verim artışı sağlamaktadır. Ayrıca diğer bitkilerde de yüzde 20 ile yüzde 40 civarında verim artışı mümkün. Solucan gübresi, toprakta 3 yıl etkili. Sulamada da tasarruf sağlıyor. Ayrıca, solucan gübresinin yapısı sayesinde sinek, böcek gibi bitki zararlıları da uzak duruyor. Bu da tarım ilaçları ile toprağın ve bitkinin zarar görmesini engelliyor" diye konuştu.

'ÜRETİRSEM KİME SATARIM DİYE DÜŞÜNMEYİN'
Organik tarım için solucan gübresinin kullanımın yaygınlaşması gerektiğini söyleyen Keklik, "Solucan gübresi üretimi Türkiye'de çok yeni. Daha işin başındayız. Türkiye'nin yıllık gübre ihtiyacı 13 milyon ton. Solucan gübresi bu ihtiyacın sadece yüzde 5'ini karşılayabiliyor. Solucan gübresi üretenlerin bir bölümü yurt dışına satış yapınca ihtiyaç daha da artıyor. Çeşmeli üreticiler olarak, 'Üretirsem kime satarım' diye düşünmesin ve korkmasın. Solucan gübresi, dünyada oldukça rağbet görüyor. Üretilecek solucan gübresi, hem Çeşmeli üreticinin ihtiyacını karşılayacak hem de rahatlıkla satılabilecek bir gübre. Solucan gübresi üretmek isteyen Çeşmeli üreticilerimize, her türlü konuda yardımcı olmaya hazırım" dedi. (DHA)

 
AK Parti İzmir'de gündem İl Başkanlığı: O isim Ankara'da görüşme odasında!
 
'Moskova Panteri' mezarı başında anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yunan Adaları’na bu rağbet neden? Kıdemli turizmciden müthiş iddia!
Sezona büyük bir umutla hazırlanan turizm sektörüne ilişkin konuşan ETİK ...
Akın akın Türkiye'ye geldiler! Zirve değişti
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen ...
DİSK’ten bakanlığa 'hükümlü işçi' mektubu
Çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile kamu şirketlerinde ...
 
Ekonomi için kritik rakam açıklandı!
Türkiye'nin cari işlemler hesabı, 2017'de 47 milyar 100 milyon dolar açık verdi.
EGEV Yönetim Kurulu üyesi İduğ’dan İZTO seçimleri için net çıkış: Kanın tazelenmesi gerekir!
EGEV Yönetim Kurulu Üyesi ve iş insanı Mustafa İduğ, “26 yıldır görev ...
Taşeron başvuru sonuçları açıklanıyor!
Taşeron işçilerin kadro yolundaki serüveninde sona yaklaşıldı. Yüz binlerce ...
 
Doğalgaz faturaları yüzde 35 düşecek!
Nisan'da yürürlüğe girecek Avrupa Birliği Enerji Verimliliği Direktifi ...
Dolar sakin, Euro'nun ateşi yükseliyor!
Dolar yeni güne sakin bir seyirle başlarken, euro biraz daha hareketli.
İZTO'da seçim tarihi belli oldu!
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meslek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva