HABERLER>GÜNCEL
26 Mart 2017 Pazar - 15:55

Çeşme TOKİ'de fiyat farkı krizi yargıya taşınıyor

İzmir'in Çeşme ilçesinin Reisdere Mahallesi'nde yapılan TOKİ konutlarında, başvuru fiyatı ile teslim fiyatı arasındaki yüksek fiyat farkı yargıya taşınıyor.

Çeşme TOKİ de fiyat farkı krizi yargıya taşınıyor

TOKİ Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği'nin girişimleri ile başlatılan hukuk mücadelesinin ilk adımında hak sahipleri avukatlarla buluştu. Çakabey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen buluşmada hak sahipleri merak ettikleri soruları avukatlara yönelterek yanıt aradı.

Çevre davaları ile tanınan Avukat Şehrazat Mercan ve Hadi Genç, TOKİ konutlarındaki başvuru fiyatı ile teslim fiyatı arasındaki fiyat farkının fahiş olduğunu vurgulayarak izlenecek hukuksal yol hakkında hak sahiplerine açıklama yaptı. 2013 yılında TOKİ konutları için yapılan başvuru sırasında belirtilen fiyatla geçtiğimiz ay açıklanan teslim fiyatı arasında çok yüksek fark olması nedeniyle hak sahiplerinin dava açma haklarının doğduğunu ifade eden Avukat Şehrazat Mercan, şunları söyledi: 

"Bunun iki yönden sakat bir işlem olduğunu düşünüyoruz. Birincisi, devletin TOKİ'deki görevi ve buradaki yapılan işin amacı, Çeşme'de gayrimenkul değerlerinin çok yüksek olması sebebiyle, konut sıkıntısı olan çalışan, dar gelirli kesimin konut sahibi olmasını sağlamak. TOKİ'nin de işlevi budur. İkincisi ise bu yüksek fiyat farkı ile dar gelirliyi konut sahibi yapma amacından uzaklaşılmış olunuyor. Verilen sözde durulmalı. Söz, sözleşmeyi getirir. Yani başvurunuzu aldıklarında açıklanan bir rakam var. Bu rakamın, sözleşme aşamasına gelindiğinde çok fahiş bir miktara çekilmesinin, bize göre mantığı yok. Bir kere, maliyet artışları inandırıcı değil. Ayrıca bu fiyat artışı, TOKİ'nin dar gelirliyi ev sahibi yapma amacını karşılamıyor. Yani sizlerin karşılayabileceği bir miktar değil. Bunlardan yola çıkarak, dernek yöneticileri geldiklerinde biz de dedik ki; 'Size İdare Mahkemesi'nde bir iptal davası açmak için bir dilekçe hazırlarız. O dilekçeye rağmen gerekli düzeltmeyi yapmazlarsa ve ya 'yapmıyorum' diye cevap verirlerse, zımni ret işleminin iptalini dava edebiliriz ve kazandığımız takdirde de fiyatları indirmeleri gerekir. Hakkınıza sahip çıkın, hukuğa güvenin. Hukuk istemekten vazgeçmeyin." 

"TOKİ'NİN KURULUŞ AMACINA AYKIRI"
Avukat Hadi Genç de yaptığı açıklamada, dernek yöneticilerinin kendilerine konuyu aktardıklarında, mevzuatı inceleme gereği duyduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Toplu konut, gerçekten yararlı bir müessese. 1985'lerden beri uygulanan ama sürekli değişen, değiştikçe de kurumların çeşitli mevzuat değişiklikleri çerçevesinde, vatandaşın külfetinde de farklılıklar yaratan bir mevzuat. Devletin Toplu Konut İdaresi'ni kurmaktaki amacı, gerçekten evsiz, peşin para vererek veya kısa vadelerle konut edinmesi zor olan vatandaşlara, devletin de imkanlarını kullanarak, özellikle hazine arazilerini kullanarak arsa bedelini ucuza maledip, ev sahibi yapmak. Dernek yöneticilerinin bize getirdikleri başvuru belgesini ve internet ortamında, TOKİ'nin açıkladığı fiyatları karşılaştırdığımızda, gerçekten çok fahiş fiyat farklarının olduğunu tespit ettik. Ayrıca yapılacağı açıklanan konut sayısından 127'si eksiltilerek 1027 konut yapılmış. Vatandaşların şifahi olarak fiyat farklarını öğrenmeye çalışması sırasında, belediyenin 4 kat yerine 3 kat istemiş olması, arsa bedellerinin artması gibi baştan savıcı cevaplar verildiğini öğrendik. Bu çerçevede savcılığa ve Kaymakamlığa yapılan başvurular olduğu da açıklandı. Bunun mevzuata aykırı oluşunun yanında en önemli unsur, TOKİ Kanunu'nun amacına aykırı olduğudur. TOKİ'nin kuruluş amacı, evsiz vatandaşı ucuza ev sahibi yapmak. Biz, yeni fiyatlandırmanın bu amaca aykırı olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede de dava açma hakkınızın olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. 

Avukatların, hak sahiplerinin Kaymakamlığa verdikleri itiraz dilekçelerinin cevaplarını aldıkları tarihten itibaren 60 gün içinde dava açma hakları olduğunu açıklamalarının ardından toplantı sona erdi. (DHA)

 
El Kaide liderlerinden Qari Yasin öldürüldü
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İzmir'den acı haber!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki o gölde kayık alabora oldu: 1 kişi kayıp!
İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki Gölcük Gölü'nde balık tutmak için açıldıkları ...
İzmir'de korkunç infaz: Taksiyi taradılar, 2 kardeş...
Torbalı’da otomatik silahlarla taranan taksideki 4 kişiden 2'si yaşamını ...
FETÖ'nün medya ayağı hakim karşısına çıkıyor
FETÖ'nün medya yapılanmasına yönelik, aralarında "fuatavni" hesabının ...
 
Tunceli'de operasyon: 1 asker yaralı
Tunceli'de terör örgütüne yönelik başlatılan hava destekli operasyonda bir asker yaralandı.
İzmir’in fethini anlatacak logo belirlendi
İzmir Valiliği tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen İzmir’in Fethi kutlamalarında, ...
Bulgaristan seçimleri için İzmir'de uzun kuyruklar oluştu
Bulgaristan'daki genel seçimler için İzmir'de kurulan sandıklarda seçmenler, ...
 
Güneydoğu Avrupa güvenliğinin nabzı İzmir'de atacak
Balkanlardaki "güvenlik diyaloğu"nun sembolü Güneydoğu Avrupa Savunma ...
Yüksekova'da terör operasyonu: 19 terörist etkisiz hale getirildi
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen operasyonlarda 19 terörist etkisiz hale getirildi.
Meclis duvarlarında memleket hasreti
TBMM'de kulisleri , şeref salonunu ve Meclis Başkanlığı’nı kapsayan yenileme ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva