HABERLER>GÜNCEL
25 Haziran 2020 Perşembe - 13:13

Çeşme Projesi raporu açıklandı: Kamu ve doğa yararına aykırı!

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmesi planlanan Yeni Çeşme Projesi hakkında açıklama yaptı.  Kurul, “Bilimsel dayanaktan yoksun olarak gördüğümüz söz konusu proje, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve yürürlükteki yasal mevzuata aykırı olması nedeniyle uygulanabilir olmadığı gibi kamu ve doğa yararına da aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Çeşme Projesi raporu açıklandı: Kamu ve doğa yararına aykırı!

EGEDESONSÖZ- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Yarımada Bölgesi’nde hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Projesi ile ilgili TMMOB’a bağlı odalardan ayrıntılı açıklama geldi. Daha önce bilimsel olarak çalışmalar yaptıklarını ifade eden odalar teknik raporu kamuoyuyla paylaştı.

Tam 64 sayfalık “Çeşme Turizm Projesi” Ön Değerlendirme Raporu’nda Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin imzaları yer aldı.

İŞTE TESPİTLER…
*Rapora konu olan “Çeşme Projesi” kentin üst ölçekli planlarında yer almayan, mevcut koruma statülerinin izin vermediği kullanımların tartışıldığı bir içeriğe sahiptir. Dahası,projenin hedeflerinde yer alan kimi kullanımlar, 100.000 kişilik bir nüfus öngörüsü ve beraberinde oluşacak rant ele alındığında kentin bütününde etkileri olacak bir projedir. Neoliberal kentleşmede önemli bir yer tutan büyük ölçekli kentsel projeler doğal, kültürel ve çevresel değerleri, kamusal faydayı değil, yaratılacak olan ekonomik değeri öncelemektedir.

*Genel olarak büyük ölçekli projelerde “Ekonomik büyüme”, “Yatırım”, “İstihdam”, “girişimcilik” gibi sözcüklere rastlamak mümkündür. Bu sihirli sözcükler Çeşme Projesi özelinde “yatırım”, “istihdam”, “12 ay turizm” olarak karşımıza çıkmaktadır.

*Siyasi irade, öncelikle yasal araçları (zor aygıtlarını) kullanarak acele kamulaştırma yoluyla projeyi gündeme getirse de konuyla ilgili yerel yönetimlerin de tamamen karşı olmamaları nedeniyle daha sonraki süreç farklı bir yöntemle ele alındı. Merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin ortaklaştığına ilişkin ortaya çıkan görüntü ve ardından proje kamuoyuna anlatılırken kullanılan kimi söylem ve kavramların üzerinde durulmasına ve bilimsel olarak çerçevesinin ortaya konmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Merkezi hükümetin yasal araçlar ile projeyi hayata geçirme yöntemi yerini geçici olarak toplumdan onay almaya bırakmıştır. Bu onay sürecinde tartışılan yatırım kavramını, planlama bilimi ve kenti merkeze alarak tartışmak gerekmektedir.

*Büyük ölçekli kentsel projelerde kamusal varlıklar, doğal, kültürel, çevresel ve kentsel değerler gözden çıkarılmakta, bu projelerin büyük kazananı ise yatırımın sahibi olmaktadır. Çeşme Projesi özelinde yatırımı kimin yapacağı, hangi kaynakları kullanacağı, ne kadar kazanacağı ve toplumun bunun karşısında hangi bedeli ödeyeceği sorulmalıdır.

*Kentin planlarında var olmayan ve 100.000 nüfus öngörüsü içeren projenin uygulanması halinde mevcut planların kabul ve kararları tamamen boşa düşecektir. Nüfus öngörüsü ve yaratacağı rant itibariyle bu ölçekteki projeler yer aldıkları bölgeden başlayarak çevrelerine doğru bir kentsel çekim yaratırlar. Bu çekim doğal olarak mevcut plan kararları üretilirken değerlendirilemez ve planın öngörülerinde yer alamaz. Dolayısıyla bu ölçekteki projeler öngörülen ve öngörülemeyen birçok kentsel sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu anlamda Çeşme Projesinin sunulan hedefleri ele alındığında bölgede bir soylulaştırmanın ve beraberinde yapılaşma baskısının geleceği yine bölgedeki başka bir örnek üzerinden görülebilir.

*Çeşme Projesi’nin hedef kitlesinin üst gelir grubu olduğu ve yüksek ekonomik getiriyi hedeflediği ifade edilmektedir. Hedeflediği nüfus ve rant itibariyle Çeşme’nin belirli bir ekonomik gruba hitap edeceği ve Alaçatı örneğinde de görüldüğü gibi bölgede alt gelir grubunun kendine yer bulamayacağı anlaşılmaktadır.

* İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” olarak ilan edilen alan kısa ömürlü bitkiler bakımdan zengin nemli mera toplulukları ve çeşitli sığ gölcükler nedeniyle olağanüstü önemlidir. Özellikle sığ gölcükler, Akdeniz Bölgesi’nde çok nadir görülen ve tehlike altında bulunan önemli habitatlar arasındadır. Alan özellikle, bitkiler açısından zengin mevsimsel su basar çayırlara ve sığ gölcüklere de ev sahipliği yapmaktadır.

*Alaçatı Sulak Alanı, pek çok canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Küçük kumsalları, tuzcul bataklıkları, sığ gölcükleri, sazlıkları, denizsel alanları ve bitki örtüsüyle kuşlar için kışlama, beslenme, üreme vb. işlevleri görmektedir. Bu kapsamda, 120 kuş türünün bu alanda gözlenebildiği belirtilmektedir.

*Yarımada bütününde değerlendirilmesi gerekmektedir. Doğal bitki örtüsü, soyu tükenme tehlikesi altında olan yaban hayvanlarına ve bitki türlerine ev sahipliği yapan önemli habitatları, zengin tarihsel dokusu ve arkeolojik özellikleri, geleneksel kent dokusu, yöreye özgü tarımsal ürün deseni ve kadim üretim kültürü gibi özellikleri ile Yarımada bir bütün olarak doğal ve kültürel bir miras niteliğindedir. Kendine özgün bir kimlik taşıyan Yarımada, İzmir Kent Merkezi’nin etkilenme bölgesinde olmasına rağmen, doğal ve kültürel değerlerini günümüze kadar büyük oranda korumuştur. Bu nedenle, sadece İzmir için değil, bölge ve hatta ülkemiz için önemli bir yaşamsal rezerv alanı olarak değerlendirilmelidir. Yarımada’nın turizm gelişimi için basında mega projeler olarak belirtilen ilave aktivitelere gereksinim duyulmamaktadır. Ayrıca bu müdahaleler mevcut turizm kaynaklarına da zarar verecektir.

*Yarımada’nın en temel sorunlarından birisi de içme-kullanma suyu teminidir. İçme suyunun önemli bir bölümü yeraltı sularından elde edilmektedir. Ancak, bu kaynaklarda su debileri oldukça düşüktür. Ayrıca, yeraltı kaynaklarında tuzlanma önemli bir sorundur. Mevcut göletler ve barajların ise projede önerilen faaliyetlerin ve nüfusun gereksinimlerini karşılamada yetersiz kalacağı düşünülmektedir. Proje önerilen golf tesisleri gibi faaliyetler suya son derece bağımlı faaliyetlerdir.

*Söz konusu etkiler planlanan oteller, golf sahaları, spor tesisleri vb tesislerin doğrudan tüketimi ile sınırlı kalmayacak, ifade edilen en az 100.000 istihdamın karşılığı olarak bu rakamın ve Yarımada mevcut nüfusunun en az birkaç katı nüfus için barınma, ulaşım, enerji, su ve atıksu vb altyapı ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Bu kapsamda ortaya çıkacak ilave su ihtiyacının mevcut duruma yetmeyen su kaynaklarıyla karşılanması mümkün değildir. Projenin getireceği ek yük ve baskıların yanı sıra, mevcut yerüstü ve yeraltı su havzaları içerisinde önerilmesi nedeniyle, bu kaynakların miktar ve kalitesi üzerinde oluşturacağı olumsuz etkiler büyük önem taşımaktadır. Bu etkiler değerlendirildiğinde, mevcut hali ile çevresel altyapı eksiklikleri olan bölgede çevresel yük artışının getireceği sorunlara yönelik değerlendirme yapılmadan planlama çalışması yapılması ekolojik ve doğal yapı için geri dönüşü olmayan olumsuzluklar yaratacaktır.

*Turizm bölgesi ilan edilen bölgede ağırlıklı olarak Kavun, Marul, Domates, Enginar, Patlıcan, Lahana, Buğday ve Arpa tarımı yapılmaktadır. Sakız ağacı da bölgenin önemli doğal ürünlerinden biridir. Bölgede aynı zamanda güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşımın tarımsal üretim şekli olan Organik ve İyi Tarım Uygulamaları da yapılmaktadır. Tüm bu verilerin ışığı altında bölgede bir tarımsal faaliyet yürütülmektedir. Tarım yapılan alanların amaç dışı kullanımı yasalara aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca yapılacak olan turizm tesislerinin ve turizm amaçlı konut ve/veya lojistik yapılarının yörede devam etmekte olan tarımsal potansiyeli etkileyeceği ve yıllar içerisinde bu alanları baskılayacağı aşikârdır.

Sonuç olarak; sadece mesleki açıdan değerlendirdiğimizde bilimsel dayanaktan yoksun olarak gördüğümüz söz konusu proje, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve yürürlükteki yasal mevzuata aykırı olması nedeniyle uygulanabilir olmadığı gibi Kamu ve Doğa yararına da aykırıdır. TMMOB'ye bağlı meslek odaları olarak bilgi birikimimizi kentimizin kalıcı çıkarları için kullanmak, sermayenin saldırılarına karşı kentimizi ve doğamızı korumak toplumsal sorumluluğumuzdur.

Sürece ilişkin yaşanacak gelişmelere bağlı olarak kamuoyuna gerekli bilgilendirmeler yapılacak olup başta üyelerimiz olmak üzere, tüm İzmir halkını ve ilgili bütün kurumları bu sorumluluğa ortak olmaya davet ediyoruz.

 
Sınava girecek öğrencilere 6 öneri
 
Van'da 5.4 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Seyhan kurt 27 Haziran 2020 Cumartesi 01:03

Bunlar ne zaman iyi güzel bi şey yapılsa olmaz diyen grup dikkate alınması bile gerekmez kac kisiye ekmek veriyorlar onu geç kac para vergi veriyorlar bu vatana ne kadar faydalı bi proje olsa karşı çıkarlar o yerler para değeri olamayan sulak olmayan corak beş para etmeyen yer ağaç mı var yok tarimmi yapilio bunlar yatırım istemiyor olay siyasi

Yorumu oyla      2      4  
Mine Turna 26 Haziran 2020 Cuma 22:31

AKP hükümeti fabrikaları sattı, her yere binalar dikerek ülkeyi beton yığınına çevirdi.Tek hedefleri yandaşlarını zengin etmek.Bu insanlar da ne aç gözlüler.Yeter artık.

Yorumu oyla      3      3  
NEVZAT KARAMAN 26 Haziran 2020 Cuma 09:54

bence hükumeti tebrik etmemiz lazım . Yatırım olmazsa vizyon olmazsa güzellikleri paylaşmazsak Çeşme köy olarak kalır . Başarmak için elele tutuşarak ileriye yürümek lazım. Saygılar

Yorumu oyla      2      4  
sezarın hakkı sezara 25 Haziran 2020 Perşembe 17:07

Adamlar izmir de camiler de çav bella. Tunç soyer e para ve bayrak iftirası falan derken gündem değiştirip malı götürüyorlar. Bizim malum kesim de vatan bölünmez diyip yiyor bunları. Sahi ne oldu cami ler de çav bella çalanlar neredeyse bir buçuk ay oldu kimse yakalanmadı ?

Yorumu oyla      2      3  
Salih Tanalı 25 Haziran 2020 Perşembe 15:15

İzmir'in din işleri yüksek kurulu açıklamış " OLMAZ" Peki...

Yorumu oyla      2      3  
Baba Muhalefet 25 Haziran 2020 Perşembe 14:23

Adamlar(!) , Cumhuriyet'in sosyal/siyasal/ekonomik temelini oluşturan değerleri ve kazanımları bile "babalar gibi" satarken, bu raporu mu "takacaklar" ?!

Yorumu oyla      5      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilim Kurulu Üyesi'nden 'hisseli kurban kesimi' uyarısı
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, hisseli kurban ...
65 yaş üstüne tatil izni!
Valiliklere gönderilen genelgeye göre 65 yaş ve üzerindekiler, izin belgesi ...
FETÖ’ye 'para toplama' kodu: Garibanlar var!
Adana’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) finans ...
 
Metroda maske takmadı: Ortalığı birbirine kattı!
Haliç Metro İstasyonu'nda metroya maskesiz binmek isteyen kadın, turnikeden ...
Mucize! Davaro’yu hatırlayıp hayat kurtardı
Selde bodrum katta mahsur kalan Murat Coşkun, Abdullah Karçik’in ‘Davaro’ ...
İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile 'denetim' talimatı!
Artan corona virüs vaka sayılarının düşürülmesi için denetimlerin arttırılması, ...
 
Gözler hafta sonunda: Sokağa çıkma yasağı hangi saatlerde uygulanacak?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) yapılacağı 27 ve 28 Haziran günlerinde, ...
Mehmet KARABEL yazdı... Bir tabak döner nasıl 370 TL olur?
Mehmet KARABEL yazdı... Bir tabak döner nasıl 370 TL olur?
MİT davasında üç gazeteciye tahliye!
MİT kanununa muhalefetten yargılanan Aydın Keser, Barış Terkoğlu ve Ferhat ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva