HABERLER>GÜNCEL
29 Mart 2017 Çarşamba - 10:14

Çeşme'deki taş ocağı direnişinde 4.raunt!

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde 'slow food' (yavaş gıda) unvanlı Germiyan Mahallesi'nde kurulan taş ocağı için verilen 'ÇED gerekli değildir' raporu açılan davalarla 3 kez iptal edildi. Buna karşılık çeşitli yöntemlerle alınan izinlerle çalışmasını sürdüren taş ocağı 4'ncü kez faaliyetine başladı.

Çeşme deki taş ocağı direnişinde 4.raunt!

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Çeşme'nin doğal güzellikleriyle SİT kapsamında olan Germiyan Mahallesi, Türkiye'nin ilk 'Slow Food' unvanlı bölgelerinden biri oldu. Ancak bu bölgeye kurulan taş ocakları, tepkilere rağmen faaliyetlerini sürdürdü. Germinyan Mahallesi, Köyüstü Mevkisi'ndeki taş ocağı içinde, 23 Kasım 2007'de verilen ÇED olumlu kararı ile kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kuruldu. Germiyan yöre halkı, tesise, doğaya zarar verdiği gerekçesiyle karşı çıktı. 

Taş ocaklarına karşı hem vatandaşlar hem de çevreciler, hukuk mücadelesi başlattı. Bu taş ocaklarından biri 8 yıl süren hukuk sürecinden sonra tamamen kapatıldı. Ancak Germiyan'da bu sürede iki taş ocağı daha açıldı. Bu ocaklar için de açılan davada, İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi tarafından çeşitli yıllarda 3 kez tesisin ÇED olumlu kararı iptal edildi. Mahkemenin bu iptal kararı Danıştay tarafından da onanmasına karşın, şirket, iptal kararındaki gerekçeleri ortadan kaldırdıktan sonra tesisin kapasitesinin daha da büyütüp çalıştırmaya devam etti. 'ÇED gerekli değildir' raporları da yenilendi.

İÇME SUYU SAĞLAYAN BARAJ BÖLGESİNDE
İlçede ve bölgede rüzgarla dağılan toz kirliliği yaratmasının yanı sıra Çeşme'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Kutlu Aktaş Barajı'na yakın alanda yer alan taş ocağı, şirket tarafından bir kez daha açıldı. Yılan hikayesine dönen taş ocağı davalarında, mahkemenin 3 kez verdiği iptal kararı 4'üncü kez aşılmış oldu.

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATILDI
Gerek ot festivali, gerekse de slow food etkinlikleri, gerekse de doğal güzellikleriyle adı gün geçtikçe daha çok duyulan Germiyan'a zarar verdiği belirtilen taş ocakları için köylüler geri adım atmadı. Hukuku mücadelelerine devam etme kararı alan köylüler adına da Avukat Şehrazat Mercan, harekete geçti. Aynı zamanda çevre gönüllüsü olan davanın avukatı Şehrazat Mercan, şunları söyledi:

"Zeytinliklere 300 metre, evlere 150 metre uzaklıkta taş ocağı olur mu? Tüm yasalar, kanunlar hiçe sayılıyor. Biz davayı kazanıyoruz. Onlar yeniden açıyor. Bu alanlar çok özel bölgeler. Doğal güzellikler ve korunmaları lazım. Germiyan'ın doğal güzelliği yok olacak. Taş ocakları sadece bölgenin güzelliğine kültürüne değil, aynı zamanda vatandaşın içme suyunu sağlayan baraja da zarar veriyor. İnsan sağlığıyla da oynanıyor. Bu tesislerin kapatılması için daha ne kadar mahkeme kararı alınmalı. Taş ocağı açıldığı zamanki üretim kapasitesine dayanarak son iznini almış. Yani yıllık 384 bin ton kapasiteyle ÇED yönetmeliğinin kapsamı dışında kaldığı değerlendirilmiş. İzmir Valiliği bu kararı vermiş. Ancak burası o zamanki tesisten çok farklı artık. Tamamen ve büyütülüp açılıyor."

YAVAŞ GIDA NEDİR?
Yavaş Gıda (Slow Food) 1986'da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına (fast food) karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, 'Yavaş Hareketi'nin bir parçasıdır. (DHA)

 
Çavuşoğlu'ndan flaş tutuklama açıklaması
 
İzmir merkezli 2 büyük FETÖ operasyonu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Saadet Öğretmen Beyaz Saray’da ödül alacak!
İzmir’in Menderes ilçesindeki bir okulda yaşanan istismar dehşetini ortaya ...
Şok tutuklama sonrası Halkbank'tan ilk açıklama
Halkbank’ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ...
FETÖ'cüler hala buluşup toplantı yapıyorlar!
İstanbul Organize Polisi, FETÖ'nün talimatıyla toplantı yapan 7 örgüt üyesini suçüstü yakaladı.
 
İçişleri Bakanlığı harekete geçti! 2. dalga büyük operasyon geliyor
2015'ten bu yana çukurlara gömülen PKK'ya 2’nci dalga operasyon geliyor. ...
İzmir'de kabus gibi gece: 2 ayrı patlama!
Buca’da eylem hazırlığında olan iki teröristin hazırladıkları el yapımı ...
Ege'de Dedeoğlu dönemi
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt ...
 
Karşıyaka Tramvayı Alaybey'e ulaştı!
Karşıyaka tramvayı dün ilk kez kesintisiz Alaybey'e ulaştı. Düzenleme ...
CHP Lideri'nden Erdoğan'ın o ziyaretine ilk yorum
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'hayır çadırını' ...
Adana'da silahlı saldırı dehşeti: 5 ölü
Adana'nın Kozan ilçesinde iki kardeş ve dini nikahlı eşleri ile bir çocuk ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva