HABERLER>GÜNCEL
15 Şubat 2020 Cumartesi - 13:29

Çeşme'deki dev projeye mahkeme yolu!

İzmir Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen, Çeşme ve Urla bölgesi “Acele Kamulaştırma Kararı ve turizm projesi” hakkındaki bilgilendirme toplantısı, Urla’da gerçekleşti. Toplantıda projeye dava açılması için harekete geçilmesi kararlaştırıldı.

Çeşme deki dev projeye mahkeme yolu!

Büyükşehir Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü salonunda gerçekleşen toplantıya arazileri kamulaştırma kapsamında yer alan ve diğer bölge yurttaşları büyük ilgi gösterdi. Yoğun katılımdan dolayı, katılımcıların birçoğu ayakta, salon dışında kaldı.

Moderatörlüğünü sosyolog Dr.Engin Önen’in yaptığı panelde, çevre konusunda deneyimli avukatlar Şehrazat Mercan, Senih Özay ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Mutluer hukuki ve ekolojik olarak yurttaşları aydınlattılar. Türkiye-Avrupa Bilimsel AraştımalarVakfı’dan Dr. Ahmet Güler’de son kararnameler ile başka bir boyut kazanan, proje ve kamulaştırma alanları hakkında haritalarla bilgilendirme yaptıktan sonra, İDT’den İbrahim Akın İzmir Düşünce Topluluğu hakkında bilgi verdi. Toplantıda yoğun olarak yer alan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yurttaşlar söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdiler.

Çok sayıda katılımcının söz aldığı toplantıda ana hatları ile şu sonuçlar hakkında mutabakat ortaya çıktı:

-Bu “Acele kamulaştırma kararı”, aslında kamulaştırma tanımına uymamaktadır. Burada kamu yararından ziyade kar amaçlı ve kaynak yaratmaya yönelik bir uygulama söz konusudur. Bu kapsamda hem bazı özel mülklere el konması hem de çok geniş alana yayılmış olan hazine arazilerinin turizm amaçlı işletmelere tahsisi, haksız bir uygulamadır.
 

-Bu proje uygulamaya konduğunda, bölgede, adeta milyonluk yeni bir şehir kurulması planlanmaktadır. Bu ise sadece kamulaştırmaya konu olan alanda değil, Yarımada’nın tamamında ekolojik sistemi olumsuz etkileyecek sonuçlar doğuracaktır. Denizdeki ve karadaki bazı canlı türlerin yanı sıra bölgedeki geleneksel tarım ve hayvancılık son bulacaktır.
 

-Halkın tepkisini azaltmak için “Bölgeye Turizm Piyangosu vurdu”, herkes zengin olacak, iş bulacak algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Farazi ve abartılmış turizm projeleri öne sürülmektedir. Hiç kimse Yunanistan’da olduğu gibi doğa ile uyumlu turizm yatırımlarına karşı değildir. Ancak zaten su fakiri olan bölgede 20 tane golf sahası, 14-15 milyarlık turizm yatırımı da içeren bu abartılmış proje, ciddi bir ekolojik tehdit unsurudur.

-Yurttaşı ve bölge halkını dikkate almadan hazırlanmış bu projeye ve acele kamulaştırma kararına karşı bireysel ve toplu davalar açılmalıdır.
 

- Hukuki mücadelenin yanı sıra, sivil toplumun bazı eylemler yapmasının da yararlı olacağı düşünülmektedir. Yurttaşların katılacağı sivil itaatsizlik eylemlerinin, yerel yönetimlerin, kent konseylerinin ve milletvekillerinin de katılımı ile kamuoyu oluşturması beklenmektedir.

- Bu bölge tarihi, kültürel ve doğal değerleri ile çok özel bir bölgedir. Yarımada, beton yığını haline gelen Antalya, Bodrum, Marmaris gibi ranta kurban edilmemelidir. Bu nedenle telafisi imkansız tahribatlar oluşmaması için her duyarlı yurttaşın sürece dahil olması için kampanyaların düzenlemesi gerekir.  

 
Turgutlu'da park halindeki otomobil küle döndü
 
CHP kongresinde arbede çıktı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nahide sueriten 18 Şubat 2020 Salı 16:38

Istediğimiz kadar bu projelerin olumsuz olduğunu söylesek dahi onlar daha önceki pırojeleri gibi bu olayında kendi çıkarlarının doğrultusunda yollarına devam ederler

Yorumu oyla      2      3  
istemezük 16 Şubat 2020 Pazar 01:48

izmirdeki kendini modern sanan ama yobaz kitle yine iş başında. Yunanistan gibi çevreye duyarlı kısmında sesli güldüm. Buyrun misafirim olun Atina'da. Sizle beraber önce Mora yarımadasını sonra kikladesi bir gezelim. Çevreye duyarlı tesisleri beraber görelim gerçekten de öyle miymiş?

Yorumu oyla      2      3  
Baba Muhalefet 15 Şubat 2020 Cumartesi 13:57

Bu ülkenin üzerine 18 yıldır korku filmlerine taş çıkaracak bir çekirge sürüsü çöktü... Vahşi bir yok etme duygusuyla insana/doğaya/canlıya/suya/havaya salyalarını gizlemeye gerek duymadan ve yok etmek için aralıksız saldırıyorlar.

Yorumu oyla      11      7  
istemezük 15 Şubat 2020 Cumartesi 13:46

ha ha ha ... benim evim olsun, her yaz geleyim ama başka tesis yapılırsa beton, ekolojik denge bozulur.

Yorumu oyla      9      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yarışma için gittiği Slovenya'da kahraman oldu!
Milli kayakçı Sıla Kara, Slovenya'da düzenlenen yarışmada final öncesi ...
İzmir'de taklitçilere '14 Şubat' baskını!
İzmir'de, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde piyasaya sürülmek istenilen ...
Emlak ofisinde kobra zehri... Piyasa değeri 3.5 milyon lira!
Adana'da güvenlik güçlerinin bir emlakçıya düzenlediği operasyonda, piyasa ...
 
Üvey kızına istismar sanığı intihar etti
Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesinde, 50 metre yükseklikten deniz kenarındaki ...
İzmir'de yağış kaza getirdi: Son yolculuğu oldu...
İzmir’in Çiğli ilçesinde park halindeki araçlara çarptıktan sonra takla ...
Umut yolculuğu İzmir'de son buldu!
İzmir'in Dikili ilçesinde yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan ...
 
İzmir'de 'dublör çetesi'ne 4 tutuklama!
İzmir merkezli 5 ilde düzenlenen suç örgütü operasyonunda başkasına ait ...
Fabrika yangınında 3. gün: Söndürülemiyor!
Adana'da, bir pamuk yağı fabrikasında 13 Şubat'ta başlayan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.
İdlib'deki gözlem noktalarına komando takviyesi
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından İdlib'deki gözlem noktalarına komando takviyesi yapıldı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva