HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Haziran 2019 Cumartesi - 16:32

Çeşme'de sakız heyecanı

Türkiye'de sadece Çeşme’de ve dünyada komşumuz Yunanistan’ın Sakız Adası’nda yetişmekte olan Sakız Ağacı’na hak ettiği değeri vermek üzere Çeşme Belediyesi tarafından yaklaşan ilk kez sakız hasadı için bir etkinlik düzenlendi.

Çeşme de sakız heyecanı

Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğe Çeşme  Belediye Başkan Yardımcıları Yıldırım Aktuğan ve Fayıka Öner’in yanı sıra Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, belediye meclis üyeleri,  basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sakız ağacı üreticisi İbrahim Topal’ın gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından Çeşme Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Projeler Sorumlusu Kazım Beyaz, ‘Çeşme’den Sakız Damlıyor’ projesinden bahsetti.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında Başkan Oran şu sözlere yer verdi: “Çeşme'mizde ilk kez Sakız Ağaçları hasadı projesini başlattık. Sadece Türkiye'de Çeşme’mizde ve dünya olarak baktığımızda komşumuz Yunanistan’ın Sakız Adası’nda yetişmekte olan Sakız Ağacımıza hak ettiği değeri vermek üzere çiftçimiz ve vatandaşlarımız ile bir aradayız. Bugün Sakız Ağaçları için buradayız; ama bu Sakız Ağacının nasıl bir ağaç olduğunu anlatmamızda yarar görüyorum. Sakız Ağacı kendini insan sağlığına adamış bir ağaç. Çok sınırlı bir alanda yetişen ve insan sağlığı için çok kıymetli ürünler üreten bir ağaç. Binlerce yıldan beri deri hastalıklarında, diş ve ağız antiseptiğinde, diş etlerinin tedavisinde kullanılan, ürün sunan bir ağaç. Bu ağacı çizdiğimizde kendi içinden akan bir reçine var. Yabani Sakız Ağaçlarında bu reçine genelde donmuyor. Ama bizim Damla Sakızı dediğimiz ağaçlarda donuyor ve göz damlacıkları halinde düşen bu damlalar insan sağlığı açısından çok önemli. Bugün gıda, ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılıyor. Bu ağaç çok değerli bizim için. Aynı zamanda yaşama tutunan bir ağaç; yüzlerce binlerce yıldır yaşayan bir ağaç köklerinden tekrar hayata tutunmaya çalışıyor. Dalları yere değiyor ve yaşlandıkça değdiği yerden kök salıp tekrar yaşamaya çalışıyor. Hatta yandığı zaman bile köklerinden yeni sürgünler verebiliyor.”

Ekrem Oran gerçekleştirilecek diğer tarım projelerinden bahsederek sözlerine şöyle devam etti: “Çeşme Bizim Sevdamız” diyerek yola çıktığımız ilk günden bugüne tarım politikalarını desteklemeye, çiftçimizin yanında var gücümüzle olmaya çalışacağımızı duyurduk. Bugün gerek Çeşme’miz gerekse İzmir’imiz için çok önemli bir tarım ürünü olan, çiftçimizin ve bölgemizin ekonomisine can suyu olacak Sakız Ağaçlarımızı belediyemiz çatısı altında yetiştireceğimizi, elde ettiğimiz sakız ağacı fidelerini vatandaşlarımıza ücretsiz sunacağımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Bununla birlikte belediyemiz; Çeşme Limonu, Çeşme Kavunu, Çeşme Enginarı gibi diğer tarım ürünlerimizin de ekonomiye kazandırılması üzerine çalışmalarına var gücüyle devam edecektir.

Oran’ın konuşmasının ardından tüm katılımcılar sakız ağaçlarının altına davet edildi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte sakız ağacı ve hasadı konusunda uzmanlar tarafından bilgilendirme yapıldı. Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın sakız ağaçlarına attığı ilk çiziklerin ardından sakız ağacı hasat işlemleri başlatıldı.

 
Şehit ailesi, 10 yıl içinde 3’üncü kez evlat acısı yaşadı
 
İzmirliler minik Alya’ya ağlıyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim Yüncü 22 Haziran 2019 Cumartesi 17:28

Tarım konulu projeler, hepimizi mutlu ediyor. Sakız projesi inşallah yayılır, gelişir teşvikler alınır, köylünün refahı bizim huzurumuz demektir. Teşekkürler Ekrem başkan.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski başkan o kulübün şimdi onursal başkanı
Foça Belediyespor 18.Olağan Genel Kurulu Reha Midilli Kültür Merkezi’nde yapıldı. ...
İZSU’dan ‘Tahtalı’ kararı: Kaçak yapılar yıkılacak!
Tahtalı Barajı havzasındaki kaçak yapılara ilişkin önemli bir karar alan ...
Foça Beşkapılar Kalesi’nde şiir akşamı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen 4. İzmir Edebiyat Festivali ...
 
Foça Turizm Fakültesi'nde mezuniyet sevinci
Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Turizm ve ...
Bergama'da Zara rüzgarı
İzmir'in Bergama ilçesinde bu yıl 83'üncüsü düzenlenen Uluslararası Bergama ...
Başkan Çalkaya'ya İstanbul'da özel görev
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, CHP Genel Merkezi tarafından 23 ...
 
Büyükşehir'e ödül yağdı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi uluslararası alanda düzenlenen "En İyi Sürdürülebilir ...
Bayraklı'da kursiyerlerden muhteşem şölen
Bayraklı Belediyesi halk oyunları kursiyerleri düzenlenen etkinlikte performanslarıyla ...
Konak’ta eğlenceli yaz kursları başlıyor
Konak Belediyesi’nin açtığı ücretsiz yaz okullarına kayıtlar başladı. ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva