HABERLER>GÜNCEL
31 Ağustos 2020 Pazartesi - 09:24

Çeşme'de her yaz sonu aynı dram! Çoğunluğu golden ve labrador...

Yaz sezonu sona ererken, tatil yörelerindeki barınaklar şimdiden sahipleri tarafından terk edilen köpeklerle doldu. Barınak gönüllüleri, köpeklerin çoğunun yazlıkçılar tarafından bırakıldığını, kimilerinin de hasta olduğu için terk edildiğini söyledi. İzmir'in Çeşme Belediyesi'nde görev yapan veteriner Çağdaş Koç, "Ortalama her sene 300 ile 350 arasında köpek, burada sokağa terk ediliyor. Bu rakam her sene yüzde 10 artıyor. Durum artık acıklı hal almaya başladı" dedi.

Çeşme de her yaz sonu aynı dram! Çoğunluğu golden ve labrador...

Tatillerini yapmak için Çeşme'ye gelen ve 1 ile 3 ay arasında yazlıklarında kalanlar, tatilleri bittiğinde köpekleri, ilçe sokaklarına ya da İzmir-Çeşme yoluna terk ediyor. Evlilik yıl dönümü, doğum günü ve karne hediyesi gibi amaçlarla alınıp hobi olarak yazlıkların bahçelerinde beslenen köpekler, tatil bitiminde ise sokak hayatına alışmaya çalışıyor.

Çeşme Belediyesi bünyesinde görev yapan veteriner Çağdaş Koç, "Özel günlerde, doğum günlerde ve evlilik yıl dönümlerinde, Çeşme'ye yazlıklarına gelen vatandaşlar, dışarıdan köpek satın alıyor. Ya bakamıyorlar ya da kendilerini tatmin edemiyince sokağa terk ediyorlar. Çok sayıda can var sokağa terk edilen. Durum artık acıklı bir hale dönüşmeye başlıyor. Ortalama olarak her sene 300 ile 350 arasında köpek, burada sokağa terk ediliyor. Bu terk etme durumu her sene yüzde 10 artıyor. Birçoğu cins köpek, genelde karşılaştığımız türler golden ya da labrador" diye konuştu. 

'KOMŞULARIN TEPKİSİNİ ÇEKMEMEK İÇİN OTOBANA BIRAKIYORLAR'
Çeşme Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Nurettin Sipahican, genelde, yazlığa gelen vatandaşların çocukları zaman geçirsin, meşgale olsun ya da hayvan sevgisi aşılansın, diye köpek aldıklarını belirtti. Sipahican, "Burada oldukları süre boyunca köpekleri yanlarında tutuyorlar. Giderken de sokağa bırakıp gidiyorlar. Bu, bizim sokak hayvanlarının popülasyonunun önüne geçmemize engel olan bir unsur. Bizim yazlıkçılardan isteğimiz, giderken köpeklerini bırakmamaları, bırakacaklarsa da en azından bize bırakmalarıdır. Bir sene sonra tekrar yazlığa gelecekleri için komşularının tepkilerini çekmemek adına köpekleri genelde ya otobana ya da evlerinden uzak noktalara bırakıyorlar. Böylece köpeklerin eve geri dönmesini de engellediklerini düşünüyorlar. Bu, aylarca insanların himayesinde yaşayan hayvanların aniden kendilerini sokakta bulmalarını ve zor şartlara adapte olmalarını gerekli kılıyor. Çeşme'den İzmir'e doğru giderken, otobanda biri siyah biri de beyaz golden türü 2 köpeğin koşuşturduğunu gördük. Böyle şeylerle karşılaşıyoruz" dedi.



'ŞU ANDA BİZİM BARINAKTA YOK'
Çeşme Belediyesi hayvan barınağında sokağa terk edilen köpeklerden bulunmadığını belirten Sipahican, "Satın alınan köpekler genelde cins köpekler olduğu için sahiplendirmesi nispeten daha kolay oluyor. Ayrıca Çeşmeliler zaten sokak hayvanlarına aşina olduğu için bu terk edilen köpekleri görünce sokaklarında bakıyorlar. Ayrıca şu anda sokakta bırakılma olayları da karşılaşılmadı. Çünkü pandemi nedeniyle okulların açılmaması, evden çalışma gibi gelişmeler tatil süresini uzattı ve yazlıkçılar henüz ilçemizi terk etmedi" diye konuştu. 

'KARNE HEDİYESİ OLARAK ALIYORLAR'
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder de ailelerin çocuklarına karne hediyesi olarak köpeklerin güzelliğine kapılıp aldıklarını belirterek, "Daha sonra pervasızca da bu hayvanları atıyorlar. Bana günde 3-5 tane terk köpeğin ilanı için mesajlar geliyor. İlla ki köpek istiyorlarsa satın almayıp barınaklardan sahiplensinler. Çeşme'de her sene çok terk edilen köpek var. Bu konu hakkında Çeşme'de billboardlara bile bilgilendirme afişleri konuldu. Çocuklarına karne hediyesi olarak aldıkları köpekleri, şehre gidince apartmanlarda bakamayacaklarını düşünüp bırakıyorlar. Cinsler artık 3 ile 5 bin TL arasında değişiyor, bu kadar pahalı. Onlara göre paraları konuşuyor. Onlara göre bu bir canlı değil, bir mal. Köpeklerin hislerini anlamıyorlar. Ancak biz onları çocuklarımız gibi görüyoruz" dedi.



'YÜKÜ BİZLERE KALIYOR'
Çeşme'de yaşayan ve sokağa terk edilen can dostlara yardım elini uzatan hayvansever Yeşim Yalçın Aya da genelde cins köpeklerin geceleri sahipleri tarafından terk edildiğine dikkat çekip, "Sabah kalktığımızda yavru kedilerin miyavlama sesleriyle yavru köpeklerle uyanıyoruz. Bunları da bizim beslediğimiz köpekler koşturduğu ya da ağladığı zaman anlıyoruz. Bu bizim için kanayan bir yara. Bu terk olayları sonrasında bizler gibi hayvan severler üzerindeki yük daha da artıyor. Bunun için bir yasa çıkarılıp, evlatları terk edenlere ceza verilmesi ve köpeklere çip takılması gerekiyor. Daha çok bu terk durumları yaz sonlarında, yazlıkçılar gittiğinde oluyor. Çocuklarına hediye olarak aldıkları köpekleri dışarı bırakıyorlar. Onlar da yeni bir bölgede yaşama alışmaya çalışırken, yeni oldukları için kendilerini bir hiyerarşi içinde buluyorlar ve yaşamları zorlaşıyor" diye konuştu. 

Çeşme sokaklarında gördüğü köpekleri sahiplenen Gonca Ergüney de "Bir heves uğruna sanki bir halı, bir gardırop gibi binlerce TL para verilip alınan ve sonra da bir meta gibi sanki hiç duyguları yokmuş gibi sokağa terk edilen hayvanlar gerçek bir sorun. Vicdanlı olan hiçbir canlının, bu terk olayını yapamayacağına inanıyorum. Çocukluğumuzda kalan yemeklere ekmek doğrayıp, köpekler yesin diye kapıya bırakırdık. Şimdi bilerek direkt çöpe atıyorlar ki köpekler kapılarına alışmasın, diye. Bu çok üzücü bir durum" dedi.  (DHA)

 
Karşıyaka’da 'Zafere Giden Yolculuk'
 
Güzelbahçe Belediyesi’nden ‘zafer’ konvoyu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nermin 1 Eylül 2020 Salı 14:38

O HAYVANLARI otobana sokağa bırakan eller kırılsın FELÇ OLSUN İNŞALLAH

Yorumu oyla      2      3  
S. A 31 Ağustos 2020 Pazartesi 23:30

Bunların insan olduklarına inanmıyorum

Yorumu oyla      2      3  
izmirli1905 31 Ağustos 2020 Pazartesi 20:52

kısmet özmen bunu yapanlara insan denirmi..

Yorumu oyla      2      3  
Kısmet Özmen 31 Ağustos 2020 Pazartesi 14:17

İnsanımız insanlıktan çıktı ne yazık ki.Böyle bir toplumu iyi günler beklemez bekleyemez.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ders zili uzaktan eğitim ile çaldı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara Muazzez Karaçay İlkokulu'nda 2020-2021 ...
Belediye binasını kurşunlayıp başkanı aradı
Lapseki Belediye binasına silahla ateş ettiği ve ardından belediye başkanını ...
Kahreden olay! Dedesine aşure götürüyordu...
Bursa'da dedesine aşure götürdüğü sırada, kontrolden çıkarak, yokuş aşağı ...
 
Tire'de otomobil sürücüsüne şok!
İzmir'in Tire ilçesinde hareket halindeyken üstüne ağaç devrilen otomobilin ...
Mehmet KARABEL yazdı... Ata’nın vagonu bi’daha güneşi göremeyecek!
Mehmet KARABEL yazdı... Ata’nın vagonu bi’daha güneşi göremeyecek!
Bakan Selçuk'tan yeni ders yılı mesajı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitimin başlaması ile ilgili, ...
 
Vali Köşger'den balkonda Zafer Bayram'ı coşkusu
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve eşi Fatma Köşger, 30 Ağustos Zafer ...
Çöp ev yandı, bir kişi öldü
İzmir'in Çiğli ilçesinde çöp dolu evde çıkan yangında bir kişi hayatını kaybetti.
Büyük Zafer, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi üzerinde 300 İHA ile göklere yazılacak
30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi üzerinde ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva