HABERLER>GÜNCEL
23 Ocak 2017 Pazartesi - 13:03

Çeşme'de çevre zirvesi: Masada Lady Tuna ve çiftlikler!

İzmir'in Çeşme ilçesini Ildır Mahallesi yakınlarında kayalıklara oturan "Lady Tuna" gemisinden sızan yakıt nedeniyle ortaya çıkan kirlilik sorunu ve balık çiftliklerini balıkçılar ve çevreciler tarafından düzenlenen geniş katılımlı toplantıda tartışıldı.

Çeşme de çevre zirvesi: Masada Lady Tuna ve çiftlikler!

Ildır Mahallesi'ndeki köy kahvehanesindeki toplantıya, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi, çevreci Avukat Şehrazat Mercan, Ildır Mahallesi Muhtarı Erdem Yavuz, yakıt kirliliğinden en fazla etkilenen Ardıç Mahallesi'nin Muhtarı Eyüp Odabaş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, Çorumlular Derneği, Çeşme Motosiklet Kulübü, CHP Çeşme İlçe Örgütü ve Vatan Partisi Çeşme İlçe Örgütü temsilcileri ile Ildır bölgesindeki sitelerde oturan sakinler ve çok sayıda Ildırlı balıkçı katıldı.

Yakıt kirliliğinin ve balık çiftliklerinin durumunun tartışıldığı toplantıda, en net ifadeyi, yakındaki bir site sakini olan Ömer Mavioğlu söyledi: "Ildır'da Fatmagül'ün suçu olmadığı ortaya çıktı. Ama Ildır'ın suçu ne?" dedi. Site sakininin sözü, toplantıya katılanları acı acı gülümsetti.

"ACİL MÜDAHALE MERKEZİ MERKEZİ KURULMASI GEREKİYORDU"
Köy kahvehanesindeki toplantıda, Lady Tuna gemisinin neden olduğu kirlilik ve balık çiftlikleri sorunu ile ilgili açıklamalarda bulunan çevreci Avukat Şehrazat Mercan, balık çiftliği sahibi Nedim Anbar'ın Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmayı hatırlatarak, "Bırakın siz balıkçıların yakındığı deniz patlıcanlarının toplanması, deniz ve kıyı kirliliğini ben kendim orada balık yetiştiremem' diyor. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Yardımcısı, 'Çeşme turizmi etkilenecek' diyor. Bu bölgede üç avukat bir tespit yaptırdık. Bu tespit, denizin ne kadar kirlendiğini ve şu anda yapılan temizleme çalışmasının doğru yöntemlerle yapılıp yapılmadığını ortaya koyacak.

Doğru yapılmıyorsa bundan ne kadar zarar görüleceğini belirleyecekler. Bizim, çalışmalarımızı devam ettirirken onların tespitlerini takip edip, onlarla dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor. Bu tespit, bizim için bir fırsat. Bu kazayı duyduktan sonra sürekli takip ettim. Kirliliğin etkilendiği kıyıları, CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ile kontrol ettim. Bu tür kazalar meydana geldiğinde, oluşan zararın tazmini ile ilgili bir yönetmelik var. Bu yönetmeliğe göre, Valinin talimatıyla Kaymakamlık'ın burada 'Acil Müdahale Merkezi' kurması gerekiyordu. İlgili her birimden yetkilinin bulunacağı bu merkezin bütçesini oluşturacaktı. Daha sonra da çalışma yöntemini belirleyip çalışmayı yönlendirmesi gerekiyordu. Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla ne böyle bir çalışma yapılmış ne de taşın altına elini koyan var. Yönetmeliğin gereği yerine getirilmemiş" diye konuştu.

"TURİSTİK BÖLGEDE BALIK ÇİFTLİĞİ OLMAZ"
"Ildırlılar'ın, balık çiftliklerinin ilk yapıldığı dönemde buna karşı çıkması gerekirdi" diyen Mercan, şöyle devam etti: "Çok net bir gerçek, plajlarda, turistik bölgelerde balık çiftliği olmaz. Bazı öğretim üyelerinin, 'Biz eko sistemi inceliyoruz, etkilenmez' demelerine inanmıyorum. Turistik bir bölgede, balık çiftliği, orkinos çiftliği varsa, rahat rahat denize girer misiniz? Kaza yapan gemi de, aldığı orkinosları Japonya'ya götürecekmiş. Japonya kendi balığını üretsin. Bu bölgede oluşan zarar, bütün hepinizi ilgilendiriyor. O nedenle aranızda ayrılık, gayrılık çıkarmadan bu zarara karşı mücadele etmenizi öneririm. 20 yılı aşkın süredir çevre davalarına bakıyorum, her görüşten kişinin avukatlığını yaptım. Çünkü benim ortak kaygım, çevreydi. Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı stratejik plan var. O plana baktığınızda, bu bölgenin kalkınmasının turizm ve tarımla olacağı belirtilmiş. Yani, planlar bizden yana. Gerçek bizden yana, ekoloji bizden yana. Bizlerin bir şeyler yapması gerekiyor. Biz bir şey yapmazsak, yaşam alanlarımızı kaybedeceğiz."

"BALIK ÇİFTLİKLERİ ILDIR KÖRFEZİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ"
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Doğan da yerlisi olduğunu Ildır'ın çocukluğundaki haliyle bugünkü halinin çok farklı olduğunu belirtip, "Dünyanın birçok yerinde endüstriyel anlamda balık çiftlikleri var. Ama balık çiftliklerinin uygun şekilde yapılması gerekiyor. Eko sistemin kaldırabileceği şekilde yapılmalı. Bu anlamda oldukça yol alındığını söyleyebilirim. Buradan güneye doğru inildiğinde balık çiftlikleri alanları belirlenmiş durumda. Derinliği 70-80 metre olan yerlerde balık çiftlikleri yapılıyor. Buralarda eko sistemin oldukça iyi durumda olduğunu gözlemliyoruz. O bölgedeki deniz canlılarının durumu, eko sistem hakkında bize fikir veriyor. Ildır bölgesinde de çalışma yaptık. Derin alanlarda sıkıntı yok gibi görülüyor. Ama tüm Ildır körfezi olarak baktığımızda, eko sistemin etkilenmemesi maalesef mümkün değil. Dediğim gibi, çocukluğumuzdaki deniz ile şimdiki deniz arasında ciddi fark var. Lady Tuna gemisinin kazası da hiç kimsenin beklemediği bir olay. Herkes çok etkilendi. Müdahalede geç kalınmış olabilir. Bölgede dalış yapan birisi, bazı deniz canlılarının ölmüş olduğunu gösterdi. Kaza keşke olmasaydı ama ne yazık ki oldu. Oldukça geniş bir alan kirlilikten etkilendi" dedi.

MUHTARLAR TEDİRGİN
Ildır Mahallesi Muhtarı Erdem Yavuz, Lady Tuna kirliliğinin yüzeysel olarak temizlendiğini vurgulayarak, "Önemli olan bundan sonrası ne olacak? Deniz dibine çöktüğünü düşündüğümüz yakıtın, bizlere çok zarar vermesinden korkuyoruz. Kazanın oluşundan altı gün sonra müdahale gerçekleşiyor. Altı gün boyunca neden müdahale edilmedi?" diye sordu.

Kirlilikten en çok etkilenen Paşa Limanı bölgesinin bağlı olduğu Ardıç Mahallesi Muhtarı Eyüp Odabaş, Paşa Limanı'ndaki plajlarda ve kıyılarda temizliğin devam ettiğini belirterek, "Nisan ayına kadar temizlik bitecek diyorlar. Ama biteceğine inanmıyorum. Denizin dibine çöken yakıt nasıl temizlenecek? Deniz suyu ısındığı zaman, yakıt su yüzüne çıkacak" diyerek tedirginliğini diye getirdi.

"20 SENE ÖNCE BALIK ÇİFTLİKLERİNE KARŞI ÇIKTIK, DİNLEMEDİLER"
Ildırlı balıkçılar adına konuşan Ceyhan Mete ise, 20 senedir Ildır Körfezi'nin balık kafeslerini kaldırmayacağını söylediklerini vurgulayarak, "Üniversite araştırma yapıyor, 'Kirlilik olmuyor' diyordu. Ama şimdi geldiğimiz noktayı, üniversite de artık kabul etti. Bizleri hiç ciddiye almadılar. Üç yazlık site balık çiftlikleri için mahkemeye başvurdu. Gemi kazası yüzünden de hem Ildır, hem Paşa Limanı hem de Ilıca zarar gördü. Ildır olarak biraz şanslıydık. Gemi kazası olduğunda sert esen poyraz yüzünden daha az etkilendik. Balık çiftlikleri de etkilenmedi. Ters rüzgar esseydi balık çiftlikleri de çok zarar görecekti. Bizim başka bir sorunumuz daha var; deniz patlıcanı toplama iznini kim veriyor? Deniz patlıcanı toplamak için izin verilmiş, 20 sene önce balık kafesleri için söylediğimizi şimdi deniz patlıcanı için söylüyoruz. Artık Ildır körfezinde balık çiftliği de olmasın, deniz patlıcanı da toplanmasın. Bodrum'da dört sene deniz patlıcanı toplandı. Balıkçı arkadaşlarımız diyor ki, 'Daha önce körfezimizde çipura tutuyorduk, artık balık yok'. Bizler de aynı zararı göreceğiz. Kafesler için itirazımız ciddiye alınmadı, ne olduğunu gördük. İtiraz ettiğimiz zaman, 'Köylü ne anlar' diyorlardı" diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

 
İntegral'dan çarpıcı referandum anketi: İzmir ne diyor?
 
‘Beni aramayın’ notu bırakıp kayboldu, Alanya'da bulundu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FETÖ elebaşının yeğeninden ‘Can Dündar’lı savunma!
FETÖ'nün sözde "Karşıyaka eyaleti"ne ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan ...
Türkiye’de ilk kez görülen uyuşturucu yakalandı!
Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen uyuşturucu operasyonunda Türkiye'de ...
İzmir’in kurtarıcısı: En ağır yük bir kadının omzunda!
İzmir Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğünde görevli kadın bomba imha ...
 
Taciz mağduru Yağmur’un ölümünde bakanlık devrede!
Dedesinin tacizine uğrayınca okula gitmeyip bunalıma giren, ilk duruşma ...
KHK'larla ihraç edilenler için komisyon
Komisyon, OHAL kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis ...
Fırat Kalkanı'nda 194 DEAŞ hedefi vuruldu!
Türk Silahı Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik ...
 
Yine Kemeraltı yine panik: 150 yıllık bina yerle bir!
İzmir’in Tarihi Kemaraltı Çarşısı'nda bulunan tarihi binalardan biri daha ...
İzmir'de tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Selçuk ilçesinde antik Yunan ve Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen ...
Milli gururumuz! Birkaç ülke üretebiliyor
Uydu üzerinden güvenli haberleşme sayesinde terörle mücadelede etkin bir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva